Skip to main content

Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας είναι ένα πρόγραμμα του τμήματος Ψυχολογίας του Α.Π.Θ., το οποίο λειτουργεί από το 2001 στη Θεσσαλονίκη, από το 2008 στη Σητεία, από το τέλος του 2012 στα Χανιά και από το 2015 στη Λάρισα, με τη συνεργασία του ΟΚΑΝΑ και τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Υγείας. Το πρόγραμμα αποτελεί τη μοναδική κρατική πρόταση στη χώρα, που τοποθετεί στο επίκεντρο του τρόπου λειτουργίας του τη φιλοσοφία και τις πρακτικές αυτοβοήθειας / αλληλοβοήθειας στο πεδίο των εξαρτήσεων. Ο τρόπος λειτουργίας του Προγράμματος έχει δομηθεί γύρω από τις αρχές, που επικρατούν διεθνώς, οι οποίες αφορούν την μακρόχρονη και εξατομικευμένη υποστήριξη της πορείας απεξάρτησης με άξονα τις αρχές της αυτοβοήθειας/αλληλοβοήθειας.

Σε κάθε Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας λειτουργεί ολοκληρωμένο Ανοικτό Πρόγραμμα Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης Χρηστών Ψυχοτρόπων Ουσιών και Μελών Οικογενειών Χρηστών. Τα προγράμματα απευθύνονται σε ενήλικες, που αντιμετωπίζουν πρόβλημα εξάρτησης είτε από παράνομες (ναρκωτικά), είτε νόμιμες (αλκοόλ) ψυχοτρόπες ουσίες, ενώ στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης υποστηρίζονται και άνθρωποι, που έχουν πρόβλημα εξάρτησης από τα τυχερά παιχνίδια. Δεν υπάρχουν λίστες αναμονής και οι προσφερόμενες υπηρεσίες είναι δωρεάν.

Οι άξονες στους οποίους βασίζει τη λειτουργία του το Πρόγραμμα είναι οι εξής:

- Η εξατομικευμένη προσέγγιση και συνδιαμόρφωση του πλάνου υποστήριξης με τον άμεσα ενδιαφερόμενο, σύμφωνα με τις πλέον σύγχρονες αντιλήψεις του πεδίου των εξαρτήσεων. Βασικός στόχος είναι να προσαρμόζονται οι δράσεις του Προγράμματος στις ανάγκες ζωής του ανθρώπου που αντιμετωπίζει πρόβλημα εξάρτησης και όχι το αντίστροφο.

- Η ελαχιστοποίηση των διαδικασιών ελέγχου του κινήτρου και των προϋποθέσεων συμμετοχής στην αρχική φάση, προκειμένου να μην αποκλείονται άνθρωποι με χαμηλότερο κίνητρο.

- Η έμφαση στο στόχο της απόκτησης λειτουργικότητας σε όλα τα επίπεδα της ζωής του εξαρτημένου και εξατομίκευση του στόχου ανάλογα με τη φάση ζωής, τις ανάγκες και τις δυνατότητες των προσερχομένων στο πρόγραμμα.

- Η αξιοποίηση της φιλοσοφίας και των πρακτικών αλληλοβοήθειας, ώστε να ενισχύεται η απεξαρτητική διαδικασία και να είναι δυνατή η παροχή αξιόπιστων υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε μεγάλο αριθμό εξαρτημένων.

- Η έμφαση στις δράσεις κοινωνικής και επαγγελματικής ένταξης και συνεχής υποστήριξη των μελών του Προγράμματος σε αυτές τις διαδικασίες.

Για αναλυτικές πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Προγράμματος: www.selfhelp.gr .

 

Στοιχεία επικοινωνίας των Προγραμμάτων Προαγωγής Αυτοβοήθειας:

 

Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Θεσσαλονίκης

Διεύθυνση: Οδυσσέως 19, Τ.Κ . 546 29, Θεσσαλονίκη

Τηλέφωνο: 2310500477 – 8,

Fax: 2310500478

Email: thessaloniki@selfhelp.gr

Web-site: www.selfhelp.gr

Ώρες Λειτουργίας:

Δευτέρα – Παρασκευή: 9.00 – 20.00

Σάββατο: 13.00 – 20.00

 

Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Χανίων

Διεύθυνση: Τσουδερών 73, Τ.Κ. 73132, Χανιά

Τηλέφωνο - fax: 2821023432

Email: chania@selfhelp.gr

Web-site: www.selfhelp.gr

Ώρες Λειτουργίας:

Δευτέρα – Παρασκευή: 9.00-16.00

 

Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Λάρισας

Διεύθυνση: Ηρώων Πολυτεχνείου 169 & Κουτσούμπα, Τ.Κ. 41223, Λάρισα

Τηλέφωνο: 2410233332

fax: 2410555540

Email: larisa@selfhelp.gr

Web-site: www.selfhelp.gr

Ώρες Λειτουργίας:

Δευτέρα – Παρασκευή: 9.00 - 20.00

Επικοινωνήστε με τον ΟΚΑΝΑ

Σε όλες τις κατηγορίες της ιστοσελίδας μας θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες για το έργο του ΟΚΑΝΑ και τα προγράμματα που υλοποιεί σε όλους τους τομείς των δραστηριοτήτων του. Ειδικότερα, στην κατηγορία FAQ θα βρείτε πιο εξειδικευμένα άρθρα για θέματα πρόληψης και θεραπείας αλλά και πληροφορίες για τις εξαρτησιογόνες ουσίες και τις επιπτώσεις από τη χρήση τους. Σε περίπτωση που χρειάζεστε μία πληροφορία που δεν μπορείτε να βρείτε μέσα από τις σελίδες του web site, στείλτε μας το ερώτημά σας στο questions@okana.gr ή χρησιμοποιήστε την παρακάτω φόρμα επικοινωνίας και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα λάβετε την απάντηση από το εξειδικευμένο προσωπικό του ΟΚΑΝΑ.

Αν χρειάζεστε βοήθεια, υποστήριξη ή συμβουλές για την αντιμετώπιση προβλήματος που σχετίζεται με τη χρήση ουσιών απευθυνθείτε στην ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ SOS του ΟΚΑΝΑ καλώντας το 1031.

Για ερωτήματα που σχετίζονται με τον τρόπο διαχείρισης, επεξεργασίας και προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, παρακαλούμε όπως τα αποστείλετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση: dpo@okana.gr