Skip to main content

Μονάδα Εφήβων/Νέων Αθήνας «Ατραπός»

Μονάδα Εφήβων/Νέων Αθήνας «Ατραπός»

Η περίοδος της εφηβείας και τα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσης, σημαδεύονται από έντονες βιολογικές, κοινωνικές και ψυχολογικές αλλαγές, μέσα από τις οποίες ο νέος προσπαθεί να διαμορφώσει τη δική του ταυτότητα. Κάποιες φορές στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας προκύπτουν σοβαρά προβλήματα, όπως η χρήση ψυχοδραστικών ουσιών. Στο σημείο αυτό είναι αναγκαία η θεραπευτική παρέμβαση.

Ο ΟΚΑΝΑ δημιούργησε το 2002 στην Αθήνα, τη Μονάδα Εφήβων/Νεαρών Ενήλικων «Ατραπός» με σκοπό την προώθηση ενός εναλλακτικού μοντέλου ζωής που δεν περιλαμβάνει τη χρήση ουσιών.

Η «Ατραπός» απευθύνεται:

  • Σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες έως 24 ετών, ανεξαρτήτως φύλου, θρησκείας ή εθνικότητας που κάνουν πειραματική, περιοδική ή συστηματική χρήση νόμιμων και/ή παράνομων ουσιών πλην οπιοειδών.
  • Σε οικογένειες εφήβων/νέων που κάνουν χρήση ουσιών και στο ευρύτερο περιβάλλον τους.
  • Σε φορείς της ευρύτερης κοινότητας (σχολεία, αθλητικούς συλλόγους, κ.ά) που έρχονται σε επαφή με εφήβους και αντιμετωπίζουν περιστατικά χρήσης ουσιών, με στόχο την ανάπτυξη δικτύων συνεργασίας.

Η «Ατραπός», ανά ομάδα – στόχο παρέχει τις ακόλουθες υπηρεσίες:

Συμβουλευτικός Σταθμός:

  • Ενημέρωση για τις επιπτώσεις της χρήσης και για τους τρόπους αντιμετώπισης
  • Κινητοποίηση των εφήβων για διακοπή της χρήσης
  • Ψυχολογική υποστήριξη των εφήβων/νέων μέσω ατομικών και ομαδικών ψυχοθεραπευτικών διαδικασιών.
  • Συμβουλευτική στήριξη σε γονείς και σημαντικούς άλλους μέσω ατομικών και ομαδικών διαδικασιών με στόχο την ενδυνάμωση του γονικού ρόλου και τη βελτίωση της επικοινωνίας μεταξύ των μελών της οικογένειας.

 Θεραπευτικό Πρόγραμμα: 

  • Ατομική και ομαδική ψυχοθεραπεία με στόχο την παγίωση της αποχής από τις ουσίες και την ενίσχυση της πορείας προς την ενηλικίωση  (καλλιέργεια δεξιοτήτων για την επίλυση συγκρούσεων και ανάδειξη δυνατοτήτων για την αποτελεσματική διαχείριση προβλημάτων)
  • Ομαδικές δημιουργικές δραστηριότητες (ψυχαγωγικές, αθλητικές, κοινωνικές, κ.ά.)

 Κοινωνική Επανένταξη:

  • Ατομική και ομαδική ψυχοθεραπεία
  • Εμψύχωση των εφήβων/νέων στην προσπάθεια τους για μια νέα πορεία
  • Επανασύνδεση με την εκπαιδευτική ή επαγγελματική ζωή σε συνδυασμό με την απεμπλοκή από παράνομες πράξεις.
  • Συμβουλευτική σε θέματα επαγγελματικού προσανατολισμού και υποστήριξη στην κατεύθυνση επαγγελματικής αποκατάστασης.

Πρόγραμμα Έγκαιρης Παρέμβασης

Το Πρόγραμμα Έγκαιρης Παρέμβασης απευθύνεται αποκλειστικά σε εφήβους/νέους που είχαν μια πρώτη επαφή με την ουσία (κάνναβη) ή κάνουν περιστασιακή χρήση της ουσίας αυτής. Διενεργούνται σε εβδομαδιαία βάση ατομικές και ομαδικές συναντήσεις ψυχοθεραπευτικού και συμβουλευτικού χαρακτήρα  τόσο στους εφήβους όσο στις οικογένειές τους με στόχο την πρόληψη της περαιτέρω εμπλοκής τους στη χρήση ουσιών, τη σταθεροποίηση στην αποχή από την κάνναβη, την ενημέρωση και την καλλιέργεια προσωπικών δεξιοτήτων. Παράλληλα διενεργείται εβδομαδιαίος τοξικολογικός έλεγχος.

Η συνολικής διάρκεια παρακολούθησης του προγράμματος στο βαθμό που υπάρχει διαπιστωμένη αποχή από την ουσία κυμαίνεται από 3 – 6 μήνες.

-Ενημέρωση για τις ουσίες και τις επιπτώσεις της χρήσης (ψυχολογικές, σωματικές και κοινωνικές).

  • Ενίσχυση των γονέων στο ρόλο τους, με στόχο την υποστήριξη και κινητοποίηση των εφήβων για διακοπή της χρήσης.

- Οικογενειακές συναντήσεις με στόχο την αποτελεσματική διαχείριση και επίλυση των οικογενειακών κρίσεων.

  • Ομαδικές συναντήσεις γονέων με στόχο την αμοιβαία υποστήριξη και την ανταλλαγή κοινών εμπειριών και προβληματισμών.

- Ατομική ψυχοθεραπεία για γονείς που διατυπώνουν σχετικό θεραπευτικό αίτημα και κρίνεται ότι χρειάζεται να γίνει εντός του πλαισίου με ορισμένο χρονικό ορίζοντα.

  • Πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση ειδικών και επαγγελματιών που έρχονται σε επαφή με τους νέους, με στόχο τη δημιουργία ενός υποστηρικτικού περιβάλλοντος.
  • Συνεργασία με εκπαιδευτικά ιδρύματα (Πάντειο Πανεπιστήμιο-Τομέας Ψυχολογίας, Τ.Ε.Ι. Κοινωνικής Εργασίας, κ.ά) για την ενημέρωση και εκπαίδευση φοιτητών στο πλαίσιο της πρακτικής τους άσκησης.

Η «Ατραπός» συνεργάζεται επίσης:

  • Με το Μεταβατικό Σχολείο της «Στροφής» (ΚΕΘΕΑ), με δίκτυο εθελοντών εκπαιδευτών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, και με τη Μονάδα Υποστήριξης Εκπαίδευσης Θεραπευομένων του Ο.ΚΑ.ΝΑ, με σκοπό την ολοκλήρωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας για όσους έφηβους έχουν διακόψει το σχολείο και την προετοιμασία για συμμετοχή στις Εισαγωγικές Εξετάσεις για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, για όσους το επιθυμούν.
  • Με την Υπηρεσία των Επιμελητών Ανηλίκων, με στόχο την εντατικότερη και πιο εστιασμένη υποστήριξη όσων εφήβων έχουν εκδηλώσει παραβατική συμπεριφορά και έχουν νομικές εκκρεμότητες.

 

Η εμπειρία της «Ατραπού»

Άτραπος

«Από μόνη μου δεν θα κατάφερνα τίποτα όσες φορές και να δοκίμαζα να σταματήσω την χρήση. Ένιωθα μοναξιά εγκλωβισμένη στις σκέψεις μου, ένιωθα ότι δεν με καταλαβαίνει κανένας, μέχρι που ρίσκαρα και ήρθα στη ΑΤΡΑΠΟ. Ήμουν φοβισμένη για το πώς θα είναι η ζωή μου χωρίς τη χρήση και δεν μου περνούσε καν από το μυαλό ό τι οι φόβοι θα μπορούσαν να «διαψευστούν». Εδώ γνώρισα κι άλλους ανθρώπους που αντιμετωπίζουμε το ίδιο πρόβλημα και προσπαθούμε όλοι μαζί να πετύχουμε τον κοινό μας στόχο. Εδώ μοιράζομαι τις σκέψεις και είμαι χαρούμενη που κάθε πρωί πίνω καφέ με καθαρούς ανθρώπους. Δεν μου πέρναγε καν απ' το μυαλό πως θα γνώριζα πτυχές του εαυτού μου που δεν φανταζόμουν και πως η τροπή που πήρε η ζωή μου θα είχε τόσο νόημα για μένα.

Αξιοποίησε την ευκαιρία που σου δίνεται, κυνήγα τους στόχους σου, ξέρω είναι δύσκολο να φύγεις από κει αλλά όχι ακατόρθωτο, μόνος σου δεν μπορείς αλλά όλοι μαζί μπορούμε σκέψου το...»

«Είδα πως μόνος μου δεν μπορώ γι' αυτό ήρθα εδώ στην ΑΤΡΑΠΟ τώρα με το μυαλό καθαρό και εσένα προσκαλώ. Τώρα λέω πως μπορώ και έχω στόχο δυνατό όνειρα ένα σωρό ΑΤΡΑΠΟ σ' ευχαριστώ».

 

Είσαι έφηβος και σε απασχολεί η σχέση σου με τις ουσίες;

Είσαι γονιός και θέλεις με κάποιον να μιλήσεις για τις ανησυχίες σου;

Κάποιος φίλος/η σου πειραματίζεται ή κάνει συστηματική χρήση ουσιών;

Κάλεσε τη Μονάδα Εφήβων-Νέων του ΟΚΑΝΑ. Εκεί μπορείς να συζητήσεις τα ερωτήματα και τις ανησυχίες σου και να ανακαλύψεις έναν εναλλακτικό τρόπο ζωής χωρίς τη χρήση ουσιών.

 

Στοιχεία Επικοινωνίας

Διεύθυνση: Βαρβάκη 9, ΤΚ 11474, Αθήνα

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 6420453, 210 6429689

e-mail: adolescence@okana.gr

Επικοινωνήστε με τον ΟΚΑΝΑ

Σε όλες τις κατηγορίες της ιστοσελίδας μας θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες για το έργο του ΟΚΑΝΑ και τα προγράμματα που υλοποιεί σε όλους τους τομείς των δραστηριοτήτων του. Ειδικότερα, στην κατηγορία FAQ θα βρείτε πιο εξειδικευμένα άρθρα για θέματα πρόληψης και θεραπείας αλλά και πληροφορίες για τις εξαρτησιογόνες ουσίες και τις επιπτώσεις από τη χρήση τους. Σε περίπτωση που χρειάζεστε μία πληροφορία που δεν μπορείτε να βρείτε μέσα από τις σελίδες του web site, στείλτε μας το ερώτημά σας στο questions@okana.gr ή χρησιμοποιήστε την παρακάτω φόρμα επικοινωνίας και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα λάβετε την απάντηση από το εξειδικευμένο προσωπικό του ΟΚΑΝΑ.

Αν χρειάζεστε βοήθεια, υποστήριξη ή συμβουλές για την αντιμετώπιση προβλήματος που σχετίζεται με τη χρήση ουσιών απευθυνθείτε στην ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ SOS του ΟΚΑΝΑ καλώντας το 1031.

Για ερωτήματα που σχετίζονται με τον τρόπο διαχείρισης, επεξεργασίας και προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, παρακαλούμε όπως τα αποστείλετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση: dpo@okana.gr