Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1031

Η Γραμμή SOS 1031 του ΟΚΑΝΑ αποτελεί υπηρεσία άμεσης πρόσβασης η οποία ξεκίνησε να λειτουργεί το Σεπτέμβριο του 2000. Στελεχώνεται από ειδικά εκπαιδευμένο και έμπειρο προσωπικό και είναι μέλος της Eυρωπαϊκής Ομοσπονδίας Υπηρεσιών Τηλεφωνικής Βοήθειας (FESAT).

Βασικός στόχος της λειτουργίας της είναι -τηρώντας το απόρρητο και την ανωνυμία- να παρέχει:

-Πληροφόρηση σχετικά με:

  • Τις εξαρτησιογόνες ουσίες (παράνομες/νόμιμες), τζόγο, διαδίκτυο (συμπτωματολογία και παρενέργειες)
  • Το δίκτυο των υπηρεσιών πρόληψης, θεραπείας και μείωσης της βλάβης του ΟΚΑΝΑ σε όλη την χώρα (κέντρα πρόληψης, θεραπευτικά προγράμματα φαρμακευτικής υποστήριξης ή στεγνά, εφήβων & ενηλίκων, ομάδες γονέων κλπ)
  • Τα προγράμματα άλλων φορέων αναγνωρισμένων από το Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τη θεραπεία και την αντιμετώπιση των προβλημάτων της εξάρτησης (ανοικτής/κλειστής διαβίωσης: 18ΑΝΩ, ΚΕΘΕΑ, κ.α.)
  • Ενημέρωση γονέων και συγγενών για τη διαδικασία της απεξάρτησης με σκοπό τη κινητοποίηση για θεραπεία ή μείωση της βλάβης.

-Παραπομπή σε προγράμματα και φορείς σύμφωνα με τις ανάγκες των ατόμων που καλούν.

-Ψυχολογική υποστήριξη και συμβουλευτική

  • Συμβουλευτική στήριξη (διερεύνηση αιτήματος και κινητοποίηση καλούντος)

-Άμεση ψυχολογική διαχείριση κρίσεων σχετιζόμενες με τη χρήση ουσιών

Η τηλεφωνική γραμμή παρέχει αξιόπιστες και έγκυρες απαντήσεις. Απευθύνεται σε όλους ανεξαιρέτως όσοι ενδιαφέρονται να ενημερωθούν για θέματα εξαρτήσεων, αντιμετώπισης των προβλημάτων που απορρέουν από την εξάρτηση και/ή έχουν ανάγκη συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης από εξειδικευμένους συμβούλους.

Αναλυτικότερα, η Γραμμή SΟS απευθύνεται:

  • Στους χρήστες νόμιμων και παράνομων εξαρτησιογόνων ουσιών (ναρκωτικά, αλκοόλ, κάπνισμα), εξαρτημένα άτομα από τζόγο, διαδικτύο και άλλες εθιστικές συμπεριφορές.
  • Στην οικογένεια, συζύγους και το συγγενικό/φιλικό περιβάλλον των χρηστών.
  • Σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας ή άλλους επαγγελματίες (εκπαίδευση, ΜΜΕ, κ.α.) που ζητούν πληροφορίες.
  • Στο γενικό πληθυσμό.

Το εξειδικευμένο προσωπικό της Τηλεφωνικής Γραμμής είναι στη διάθεση του κοινού, καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή 08:00-16.00 (εκτός επισήμων αργιών) και δέχεται κλήσεις από όλη την Ελλάδα με αστική χρέωση, χωρίς πρόθεμα, στον τετραψήφιο αριθμό 1031 ή μέσω email στο sosline@okana.gr 

Επικοινωνήστε με τον ΟΚΑΝΑ

Σε όλες τις κατηγορίες της ιστοσελίδας μας θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες για το έργο του ΟΚΑΝΑ και τα προγράμματα που υλοποιεί σε όλους τους τομείς των δραστηριοτήτων του. Ειδικότερα, στην κατηγορία FAQ θα βρείτε πιο εξειδικευμένα άρθρα για θέματα πρόληψης και θεραπείας αλλά και πληροφορίες για τις εξαρτησιογόνες ουσίες και τις επιπτώσεις από τη χρήση τους. Σε περίπτωση που χρειάζεστε μία πληροφορία που δεν μπορείτε να βρείτε μέσα από τις σελίδες του web site, στείλτε μας το ερώτημά σας στο questions@okana.gr ή χρησιμοποιήστε την παρακάτω φόρμα επικοινωνίας και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα λάβετε την απάντηση από το εξειδικευμένο προσωπικό του ΟΚΑΝΑ.

Αν χρειάζεστε βοήθεια, υποστήριξη ή συμβουλές για την αντιμετώπιση προβλήματος που σχετίζεται με τη χρήση ουσιών απευθυνθείτε στην ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ SOS του ΟΚΑΝΑ καλώντας το 1031.

Για ερωτήματα που σχετίζονται με τον τρόπο διαχείρισης, επεξεργασίας και προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, παρακαλούμε όπως τα αποστείλετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση: dpo@okana.gr