Μονάδα Άμεσης Βοήθειας & Υποστήριξης (MABY)

Η Μονάδας Άμεσης Βοήθειας & Υποστήριξης (Μ.Α.Β.Υ.), πρώην Κέντρο Βοήθειας, ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1997 και είναι η πρώτη υπηρεσία παροχής πρωτοβάθμιας περίθαλψης που απευθύνεται σε χρήστες ουσιών. Αποτελεί μία κατεξοχήν ιατρική υπηρεσία του ΟΚΑΝΑ στην Αττική και έχει ως πρωταρχικό στόχο τη μείωση της βλάβης από τη χρήση ουσιών, την κάλυψη των άμεσων αναγκών υγείας καθώς και την πρόληψη της διάδοσης νοσημάτων, όπως οι ηπατίτιδες, το AIDS και άλλα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα.

Η Μ.Α.Β.Y., με τα πλήρως εξοπλισμένα και στελεχωμένα ιατρεία της παρέχει εξειδικευμένη πρωτοβάθμια περίθαλψη σε χρήστες ψυχοδραστικών ουσιών, σε μέλη Θεραπευτικών Προγραμμάτων του ΟΚΑΝΑ καθώς και σε μέλη άλλων φορέων (όπως ΚΕΘΕΑ, 18 ΑΝΩ κ.α).

Ειδικότερα, εντός της μονάδας λειτουργούν:

 • Παθολογικό ιατρείο, για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών, την παροχή προγραμματισμένης ιατρικής φροντίδας παράλληλα με εξατομικευμένη συμβουλευτική, διασύνδεση με άλλες Μονάδες στην Αττική καθώς και παραπομπές σε νοσοκομεία.  
 • Οδοντιατρείο για την παροχή πρωτοβάθμιας οδοντιατρικής φροντίδας (αποτρυγώσεις, εμφράξεις, προσθετικές εργασίες, ενδοδοντικές θεραπείες και θεραπεία ουλίτιδας και περιοδοντίτιδας).
 • Ηπατολογικό ιατρείο, (κάθε Τετάρτη), στο οποίο πραγματοποιούνται οι απαραίτητοι έλεγχοι για τη θεραπεία των ιογενών ηπατιτίδων και είναι εξοπλισμένο με ελαστογράφο για εκτίμηση ηπατικής ίνωσης.
 • Μικροβιολογικό εργαστήριο, στο οποίο διενεργούνται βιοχημικές, αιματολογικές εξετάσεις και ιολογικοί έλεγχοι σε ιδιόκτητους αναλυτές του ΟΚΑΝΑ. Επίσης στον χώρο της ΜΑΒΥ υπάρχει ειδικά δαμορφωμένος χώρος για αιμοληψίες και ο απαραίτητος τεχνικός εξοπλισμός για την ασφαλή φύλαξη δειγμάτων.
 • Νοσηλευτική υπηρεσία, η οποία παρέχει υπηρεσίες στα ιατρεία της Μονάδας και συμβάλλει στην πρόληψη διάδοσης νοσημάτων μέσω ανταλλαγής μεταχειρισμένων συριγγών με καινούργιες αποστειρωμένες και διάθεσης προφυλακτικών.

 

Στοιχεία Επικοινωνίας:

Διεύθυνση: 3ης Σεπτεμβρίου 21, Τ.Κ. 10432, Αθήνα

Τηλέφωνα: 210 5224202 και 210 5224276

email: athenshc@okana.gr 

Εποπτευόμενος Σταθμός "ΟΔΥΣΣΕΑΣ" για την προστασία της υγείας των ενεργών χρηστών, έγκαιρης παρέμβασης για την αντιμετώπιση της υπερδοσολογίας (overdose) και προετοιμασίας ένταξης στα προγράμματα θεραπείας.

Η πιλοτική λειτουργία του εποπτευόμενου Σταθμού 'ΟΔΥΣΣΕΑΣ' ξεκίνησε στις 3 Οκτωβρίου 2013. Ήταν ο πρώτος εποπτευόμενος σταθμός χρήσης ουσιών στην Ελλάδα, στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος, το οποίο συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω ΕΣΠΑ.  Δημιουργήθηκε για να καλύψει ανάγκες που, από πολλά χρόνια, είχαν εμφανιστεί στη χώρα. Οι εποπτευόμενοι Σταθμοί είναι ιατρικές μονάδες πλήρως εξοπλισμένες με ιατρικό προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων, νοσηλευτικό προσωπικό, κοινωνική υπηρεσία, ψυχολογική υποστήριξη και εμψυχωτές-κοινωνιοθεραπευτές.

Στόχοι του σταθμού «ΟΔΥΣΣΕΑΣ»:

 • Μείωση της όχλησης της κοινότητας από την ενέσιμη χρήση ουσιών σε δημόσιους χώρους, αναβαθμίζοντας έτσι περιοχές στο κέντρο της πόλης
 • Μείωση της εξάπλωσης των λοιμωδών νοσημάτων στην κοινότητα (ατομική συμβουλευτική, προμήθεια υλικού ασφαλέστερης χρήσης)
 • Προστασία της ψυχικής υγείας ομάδων προσχολικής και σχολικής ηλικίας με τον περιορισμό της δημόσιας χρήσης
 • Προαγωγή της υγείας των ενεργών χρηστών ψυχοτρόπων ουσιών, με απώτερο σκοπό τη μείωση της βλάβης και προώθηση των κανόνων υγιεινής
 • Έγκαιρη παρέμβαση για την αντιμετώπιση της υπερδοσολογίας (overdose) με στόχο τη μείωση των θανάτων από τη χρήση
 • Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των ενεργών χρηστών σε θέματα ψυχοκοινωνικής μέριμνας
 • Συμβουλευτική με σκοπό την κινητοποίηση των ενεργών χρηστών για ένταξη τους σε προγράμματα θεραπείας.

Στους εποπτευόμενους Σταθμούς οι χρήστες χρησιμοποιούν τα υλικά που τους παρέχονται εκεί: σύριγγες, τάσι, κιτρικό οξύ, κερί, μαντηλάκια απολύμανσης. Επίσης υπάρχει νιπτήρας, όπου υποχρεωτικά πλένουν τα χέρια τους και προφυλακτικά για να πάρουν μαζί τους. Η κύρια ουσία χρήσης είναι η ηρωίνη, την οποία φέρουν μαζί τους.

Στο εξωτερικό λειτουργούν πάνω από 90 παρόμοια κέντρα από το 1986, σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και στην Αμερική.

Η λειτουργία του Εποπτευόμενου Σταθμού "Οδυσσέας" ανεστάλη τον Ιούλιο του 2014 ελλείψει ολοκληρωμένου νομοθετικού πλαισίου, που θα προέβλεπε τη λειτουργία τέτοιων Σταθμών.

Από τον Απρίλιο του 2022, λειτουργεί ο νέος Χώρος Εποπτευόμενης Χρήσης STEKI46

Επικοινωνήστε με τον ΟΚΑΝΑ

Σε όλες τις κατηγορίες της ιστοσελίδας μας θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες για το έργο του ΟΚΑΝΑ και τα προγράμματα που υλοποιεί σε όλους τους τομείς των δραστηριοτήτων του. Ειδικότερα, στην κατηγορία FAQ θα βρείτε πιο εξειδικευμένα άρθρα για θέματα πρόληψης και θεραπείας αλλά και πληροφορίες για τις εξαρτησιογόνες ουσίες και τις επιπτώσεις από τη χρήση τους. Σε περίπτωση που χρειάζεστε μία πληροφορία που δεν μπορείτε να βρείτε μέσα από τις σελίδες του web site, στείλτε μας το ερώτημά σας στο questions@okana.gr ή χρησιμοποιήστε την παρακάτω φόρμα επικοινωνίας και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα λάβετε την απάντηση από το εξειδικευμένο προσωπικό του ΟΚΑΝΑ.

Αν χρειάζεστε βοήθεια, υποστήριξη ή συμβουλές για την αντιμετώπιση προβλήματος που σχετίζεται με τη χρήση ουσιών απευθυνθείτε στην ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ SOS του ΟΚΑΝΑ καλώντας το 1031.

Για ερωτήματα που σχετίζονται με τον τρόπο διαχείρισης, επεξεργασίας και προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, παρακαλούμε όπως τα αποστείλετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση: dpo@okana.gr