Μονάδα Άμεσης Βοήθειας & Υποστήριξης (MABY)

Στο χώρο της Μονάδας Άμεσης Βοήθειας και Υποστήριξης του ΟΚΑΝΑ λειτουργούν:

Οι παρεμβάσεις των υπηρεσιών της Μονάδας Άμεσης Βοήθειας & Υποστήριξης είναι παρεμβάσεις μείωσης της βλάβης από τη χρήση ουσιών και στοχεύουν στην πρόληψη και την κάλυψη των άμεσων αναγκών υγείας καθώς και στην πρόληψη της διάδοσης νοσημάτων, όπως οι ηπατίτιδες, το AIDS και άλλα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα.

Η ΜΑΒY, με τα ειδικά εξοπλισμένα και στελεχωμένα ιατρεία της παρέχει πρωτοβάθμια περίθαλψη σε χρήστες ψυχοδραστικών ουσιών, οι οποίοι έχουν ανάγκη από εξειδικευμένη περίθαλψη. Οι δραστηριότητες των υπηρεσιών της Μονάδας είναι εξαιρετικά σημαντικές, αν αναλογιστεί κανείς ότι οι ενεργοί χρήστες είναι ιδιαίτερα δύσκολοι ασθενείς και πολλές φορές είναι ανεπιθύμητοι στις υπηρεσίες παροχής υγείας.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της Μονάδας λειτουργούν:

 • ιατρικές υπηρεσίες: παθολογικό ιατρείο, οδοντιατρείο, μικροβιολογικό εργαστήριο
 • υπηρεσία κοινωνικής φροντίδας: συμβουλευτική, ψυχολογική υποστήριξη, κινητοποίηση για θεραπεία, παραπομπές χρηστών σε θεραπευτικά προγράμματα, ενημέρωση για τις παρεχόμενες υπηρεσίες της ΜΑΒΥ και άλλων υπηρεσιών υγείας, σεμινάρια για ασφαλή χρήση και συμπεριφορά
 • κινητή μονάδα πρώτων βοηθειών: αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών που σχετίζονται με τη χρήση ουσιών, σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ
 • υπηρεσία ανταλλαγής συριγγών: ανταλλαγή μεταχειρισμένων συριγγών με καινούργιες αποστειρωμένες
 • υπηρεσία νομικής υποστήριξης: παροχή νομικής υποστήριξης και συμβουλευτικής στα θεραπευόμενα μέλη των μονάδων του ΟΚΑΝΑ.

Μονάδα Άμεσης Βοήθειας & Υποστήριξης, 3ης Σεπτεμβρίου 21, Τηλ.: 210 5224202, 210 5224276, Fax: 210 5224265

Εποπτευόμενος Σταθμός "ΟΔΥΣΣΕΑΣ" για την προστασία της υγείας των ενεργών χρηστών, έγκαιρης παρέμβασης για την αντιμετώπιση της υπερδοσολογίας (overdose) και προετοιμασίας ένταξης στα προγράμματα θεραπείας.

Η πιλοτική λειτουργία του εποπτευόμενου Σταθμού 'ΟΔΥΣΣΕΑΣ' ξεκίνησε στις 3 Οκτωβρίου 2013. Ήταν ο πρώτος εποπτευόμενος σταθμός χρήσης ουσιών στην Ελλάδα, στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος, το οποίο συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω ΕΣΠΑ.  Δημιουργήθηκε για να καλύψει ανάγκες που, από πολλά χρόνια, είχαν εμφανιστεί στη χώρα. Οι εποπτευόμενοι Σταθμοί είναι ιατρικές μονάδες πλήρως εξοπλισμένες με ιατρικό προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων, νοσηλευτικό προσωπικό, κοινωνική υπηρεσία, ψυχολογική υποστήριξη και εμψυχωτές-κοινωνιοθεραπευτές.

Στόχοι του σταθμού «ΟΔΥΣΣΕΑΣ»:

 • Μείωση της όχλησης της κοινότητας από την ενέσιμη χρήση ουσιών σε δημόσιους χώρους, αναβαθμίζοντας έτσι περιοχές στο κέντρο της πόλης
 • Μείωση της εξάπλωσης των λοιμωδών νοσημάτων στην κοινότητα (ατομική συμβουλευτική, προμήθεια υλικού ασφαλέστερης χρήσης)
 • Προστασία της ψυχικής υγείας ομάδων προσχολικής και σχολικής ηλικίας με τον περιορισμό της δημόσιας χρήσης
 • Προαγωγή της υγείας των ενεργών χρηστών ψυχοτρόπων ουσιών, με απώτερο σκοπό τη μείωση της βλάβης και προώθηση των κανόνων υγιεινής
 • Έγκαιρη παρέμβαση για την αντιμετώπιση της υπερδοσολογίας (overdose) με στόχο τη μείωση των θανάτων από τη χρήση
 • Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των ενεργών χρηστών σε θέματα ψυχοκοινωνικής μέριμνας
 • Συμβουλευτική με σκοπό την κινητοποίηση των ενεργών χρηστών για ένταξη τους σε προγράμματα θεραπείας.

Στους εποπτευόμενους Σταθμούς οι χρήστες χρησιμοποιούν τα υλικά που τους παρέχονται εκεί: σύριγγες, τάσι, κιτρικό οξύ, κερί, μαντηλάκια απολύμανσης. Επίσης υπάρχει νιπτήρας, όπου υποχρεωτικά πλένουν τα χέρια τους και προφυλακτικά για να πάρουν μαζί τους. Η κύρια ουσία χρήσης είναι η ηρωίνη, την οποία φέρουν μαζί τους.

Στο εξωτερικό λειτουργούν πάνω από 90 παρόμοια κέντρα από το 1986, σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και στην Αμερική.

Η λειτουργία του Εποπτευόμενου Σταθμού 'Οδυσσέας' ανεστάλη τον Ιούλιο του 2014 ελλείψει ολοκληρωμένου νομοθετικού πλαισίου, που θα προέβλεπε τη λειτουργία τέτοιων Σταθμών.

Επικοινωνήστε με τον ΟΚΑΝΑ

Σε όλες τις κατηγορίες της ιστοσελίδας μας θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες για το έργο του ΟΚΑΝΑ και τα προγράμματα που υλοποιεί σε όλους τους τομείς των δραστηριοτήτων του. Ειδικότερα, στην κατηγορία FAQ θα βρείτε πιο εξειδικευμένα άρθρα για θέματα πρόληψης και θεραπείας αλλά και πληροφορίες για τις εξαρτησιογόνες ουσίες και τις επιπτώσεις από τη χρήση τους. Σε περίπτωση που χρειάζεστε μία πληροφορία που δεν μπορείτε να βρείτε μέσα από τις σελίδες του web site, στείλτε μας το ερώτημά σας στο questions@okana.gr ή χρησιμοποιήστε την παρακάτω φόρμα επικοινωνίας και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα λάβετε την απάντηση από το εξειδικευμένο προσωπικό του ΟΚΑΝΑ.

Αν χρειάζεστε βοήθεια, υποστήριξη ή συμβουλές για την αντιμετώπιση προβλήματος που σχετίζεται με τη χρήση ουσιών απευθυνθείτε στην ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ SOS του ΟΚΑΝΑ καλώντας το 1031.

Για ερωτήματα που σχετίζονται με τον τρόπο διαχείρισης, επεξεργασίας και προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, παρακαλούμε όπως τα αποστείλετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση: dpo@okana.gr