Ανοιχτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων- Υπνωτήριο

Το Ανοιχτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων αποτελεί μία νεοσύστατη δομή του ΟΚΑΝΑ που λειτουργεί σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων και παρέχει ένα ολοκληρωμένο φάσμα υπηρεσιών, το οποίο διασφαλίζει την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας στην ευρύτερη περιοχή του Κέντρου της Αθήνας.

Απευθύνεται σε άτομα εξαρτημένα από ψυχοδραστικές ουσίες, ή που εμφανίζουν άλλου τύπου εξαρτητικές συμπεριφορές ή και εθισμούς με έλλειψη σταθερής στέγης, που αποτελούν την πιο ευάλωτη και επιβαρυμένη ομάδα του πληθυσμού στόχου.

Το Ανοιχτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων αποτελεί βασική υπηρεσία του Δικτύου Άμεσης Πρόσβασης του ΟΚΑΝΑ στην Αττική και καλύπτει μια σειρά αναγκών των εξαρτημένων ατόμων στο πλαίσιο ενός βιο-ψυχοκοινωνικού μοντέλου αντιμετώπισης της εξάρτησης και των πολυδιάστατων συνεπειών της.

Εμπνέεται από τη φιλοσοφία της μείωσης της βλάβης και προσφέρει έναν ασφαλή χώρο ξεκούρασης, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας, σίτισης, ένδυσης, δημιουργικής απασχόλησης  σε άστεγα άτομα που κάνουν χρήση ψυχοδραστικών ουσιών με στόχο τον περιορισμό της βλάβης από τη χρήση, την προάσπιση της ατομικής τους υγείας, την παραπομπή τους σε ειδικά θεραπευτικά προγράμματα και τη διασύνδεσή τους με υπηρεσίες υγείας ανάλογα με τις ανάγκες τους. Αποτελεί ουσιαστικά το πρώτο σκαλοπάτι για τη θεραπευτική τους πορεία.  

Συμπληρωματικά στις υπηρεσίες του Κέντρου Ημέρας, δυναμικότητας 200 ατόμων, λειτουργεί το Υπνωτήριο με δυνατότητα διανυκτέρευσης έως 90 άτομα, εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο την 24ωρη δυνατότητα παραμονής των ατόμων, 7 ημέρες την εβδομάδα σε ασφαλές περιβάλλον.

ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

  • Βασική πρωτοβάθμια υγειονομική φροντίδα
  • Κινητοποίηση και εκπαίδευση σε συμπεριφορές που δεν ενισχύουν τη διασπορά μεταδιδόμενων νοσημάτων.
  • Συμβουλευτική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη.
  • Παραπομπή και διασύνδεση με δομές και υπηρεσίες
  • Κινητοποίηση του ατόμου για ένταξη σε θεραπευτικά προγράμματα αντιμετώπισης των εξαρτήσεων
  • Παροχή δραστηριοτήτων δημιουργικής απασχόλησης για την ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων σε ένα οικείο και ασφαλές περιβάλλον.
  • Παραμονή σε ασφαλή και κατάλληλα θερμαινόμενο / κλιματιζόμενο χώρο
  • Φροντίδα ατομικής υγιεινής, παροχή μικρού γεύματος (σνακ) και ρουχισμού
  • Δυνατότητα διανυκτέρευσης έως 90 ατόμων ημερησίως
  • Ενημέρωση και διάχυση της πληροφορίας σε τυπικά και άτυπα κοινωνικά δίκτυα της  ευρύτερης κοινότητας.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Διεύθυνση: Σουρμελή 4-6, ΤΚ 10439 Αθήνα

Τηλέφωνα Επικοινωνίας: 2108237498 και 2108238676

Ώρες Λειτουργίας: 24ώρες/7 ημέρες την εβδομάδα

email: daycenter_athens@okana.gr

Επικοινωνήστε με τον ΟΚΑΝΑ

Σε όλες τις κατηγορίες της ιστοσελίδας μας θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες για το έργο του ΟΚΑΝΑ και τα προγράμματα που υλοποιεί σε όλους τους τομείς των δραστηριοτήτων του. Ειδικότερα, στην κατηγορία FAQ θα βρείτε πιο εξειδικευμένα άρθρα για θέματα πρόληψης και θεραπείας αλλά και πληροφορίες για τις εξαρτησιογόνες ουσίες και τις επιπτώσεις από τη χρήση τους. Σε περίπτωση που χρειάζεστε μία πληροφορία που δεν μπορείτε να βρείτε μέσα από τις σελίδες του web site, στείλτε μας το ερώτημά σας στο questions@okana.gr ή χρησιμοποιήστε την παρακάτω φόρμα επικοινωνίας και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα λάβετε την απάντηση από το εξειδικευμένο προσωπικό του ΟΚΑΝΑ.

Αν χρειάζεστε βοήθεια, υποστήριξη ή συμβουλές για την αντιμετώπιση προβλήματος που σχετίζεται με τη χρήση ουσιών απευθυνθείτε στην ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ SOS του ΟΚΑΝΑ καλώντας το 1031.

Για ερωτήματα που σχετίζονται με τον τρόπο διαχείρισης, επεξεργασίας και προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, παρακαλούμε όπως τα αποστείλετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση: dpo@okana.gr