Επιστημονικά άρθρα
Έφηβοι και κάνναβη: Παρεξηγήσεις και επιστημονικά δεδομένα
Στέλιος Στυλιανίδης - καθηγητής κοινωνικής ψυχιατρικής στο Πάντειο, ψυχίατρος-ψυχαναλυτής-ομαδικός αναλυτής
Γιώργος Τζεφεράκος - ψυχίατρος, διευθυντής ΜΟΘΕ ΟΚΑΝΑ ΠΓΝ Αττικό, επιστημονικός συνεργάτης εργαστηρίου ψυχοπαθολογίας και ψυχολογίας της υγείας Παντείου
Πώς σχετίζεται η χρήση κάνναβης σε νεαρές ηλικίες με την εκδήλωση ψυχωσικών διαταραχών;
Η χρήση της κάνναβης στους εφήβους πρέπει να αποτελέσει ένα πρόβλημα δημόσιας υγείας, χωρίς ιδεολογικές και πολιτικές προκαταλήψεις.
Το κίνητρο για τη δημοσίευση αυτού του άρθρου προέρχεται αφενός από την ανάγκη για μια υπεύθυνη ενημέρωση σχετικά με τη συσχέτιση συστηματικής χρήσης κάνναβης και των συναφών ψυχιατρικών διαταραχών και αφετέρου από μια σειρά από διαδεδομένες «παρεξηγήσεις» για τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συνέπειες αυτού του εκτεταμένου –και στη χώρα μας– κοινωνικού φαινομένου.
Το Συστημικό Συνθετικό Μοντέλο Καταξιωτικής Διερεύνησης ως παράδειγμα Συστημικών Καταξ/κών Πρακτικών
Γκότσης Ηλίας - Κοινωνιολόγος -Συστημικός Ψυχοθεραπευτής
Άννα Κιαπόκα, Κοινωνική Λειτουργός- Ψυχολόγος
Αγγελική Κίτσιου, Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας Πανεπιστημίου Αιγαίου
Το Συστημικό Συνθετικό Μοντέλο Καταξιωτικής Διερεύνησης ως ένα παράδειγμα Συστημικών Καταξιωτικών Πρακτικών στις Αφηγήσεις για την αξιοπρέπεια.
Τα τελευταία χρόνια ως ψυχοθεραπευτές, έχουμε συχνά αναρωτηθεί για τις επιδράσεις που είχαν και που θα έχουν μελλοντικά, στις θεωρίες και τις καθημερινές πρακτικές μας, οι επιπτώσεις της μακροχρόνιας κρίσης.
Έχουμε επίσης αναρωτηθεί για την σημασία που θα έχει στο πεδίο των κοινωνικών σχέσεων και στις πρακτικές της ψυχοθεραπείας η αναγνώριση μορφών οικογένειας, όπως οι ομόφυλες που έως τώρα παρέμεναν «αόρατες» ή το αίτημα πολλών ανθρώπων να διεκδικήσουν ένα δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού και από- παθολογικοποίησης των επιλογών τους, αλλά και η «κλειστότητα» που έρχεται ως απάντηση σε αυτή την συνθήκη. [...]
Το Καταξιωτικό Δέντρο- ένα βιωματικό πολυδύναμο εργαστήριο
Γκότσης Ηλίας - Κοινωνιολόγος -Συστημικός Ψυχοθεραπευτής. Υπεύθυνος Τμήματος Εκπαίδευσης & Αξιοποίησης Ανθρωπίνου Δυναμικού ΟΚΑΝΑ
Στο κείμενο περιγράφεται αναλυτικά ένα Πολυδύναμο Βιωματικό Εργαστήριο με Καταξιωτική Συστημική προσέγγιση, το οποίο πραγματοποιείται από στο Τμήμα Εκπαίδευσης του ΟΚΑΝΑ και βασίζεται στην αξιοποίηση του Δέντρου ως συμβολικού και προβολικού μέσου.
Η συναισθηματική βία (Mobbing) στο χώρο εργασίας
Ευάγγελος Φουστέρης, Μ.Med.sc. Κοινωνικής Ψυχιατρικής-Κοινωνιολόγος
Ο χώρος εργασίας αποτελεί ένα πλαίσιο στο οποίο ο κάθε άνθρωπος δίνει σημαντικό μέρος του χρόνου και της ενέργειάς του, εναποθέτει πολλές προσδοκίες και βιώνει έντονα συναισθήματα. Ως σύστημα βρίσκεται σε άμεση συσχέτιση και αλληλεξάρτηση με το ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο, παρουσιάζει δυσλειτουργίες και οι εργαζόμενοι μπορεί να βιώσουν τραύματα που θα τους οδηγήσουν σε καταστάσεις υψηλού κινδύνου για τη διαταραχή της σωματικής και ψυχικής τους υγείας.
Μία απ' αυτές τις καταστάσεις υψηλού κινδύνου αποτελεί και η συναισθηματική, βία γνωστή στη διεθνή βιβλιογραφία ως «mobbing».
Το σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης στο προσωπικό υπηρεσιών αντιμετώπισης της τοξικοεξάρτησης
Χριστίνα Συργκάνη, Κοινωνική Λειτουργός, ΜΟΘΕ Γ.Ν. ΣΩΤΗΡΙΑ
Διπλωματική εργασία στο πλαίσιο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, Τμήμα Ιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Αντικείμενο: Η μελέτη της εμφάνισης του συνδρόμου επαγγελματικής εξουθένωσης στο θεραπευτικό προσωπικό των υπηρεσιών αντιμετώπισης του χώρου της τοξικοεξάρτησης σε σχέση με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στο πλαίσιο παροχής υπηρεσιών ιατρικής και ψυχοκοινωνικής φροντίδας.
Brain drain: The Greek phenomenon
Ioanna P. Chatziprodromidou, Christos Emmanouilides, Fani Yfantis, Antonios Ganas, Theodoros Roupas, Konstantinos Varsamidis, and Thomas M. Apostolou
The object of this paper is to outline the extent and to interpret the significance of the phenomenon, where medical personnel escape abroad in order to seek work or better working conditions, known as brain drain. The induced understaffing of National Health System (NHS) and the imminent deterioration of health services, undermine the functioning of NHS and, consequently, affects negatively the citizens' health level.
Μελέτη ηπατίτιδας C στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών στην Ελλάδα την περίοδο 1997-2007
Μ. Σέκα, Ι.Σ Ελευσινιώτης, Σ. Πατρινός, Γ. Σαρόγλου
Ένα από τα σημαντικότερα θέματα δημόσιας υγείας παγκόσμια είναι η ενδοφλέβια χρήση παράνομων ναρκωτικών ουσιών. Το 2007 εκτιμάται ότι 16 εκατομμύρια άνθρωποι (εύρος: 11–21 εκατομμύρια) έκαναν ενδοφλέβια χρήση. Το μεγαλύτερο ποσοστό του βάρους των αιματογενώς μεταδιδομένων νόσων (όπως ηπατίτιδα Β και ηπατίτιδα C) οφείλεται στην κακή πρακτική χρήσης ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών,2 που δεν είναι άλλη από την κοινή χρήση σύριγγας. Η ηπατίτιδα Β και η ηπατίτιδα C μεταδίδονται πολύ πιο εύκολα με αυτόν τον τρόπο απ' ό,τι ο ιός του HIV.
Θεραπεία της ηπατίτιδας C στον ΟΚΑΝΑ
Ελευθερία Πετρουλάκη, Παθολόγος ΜΟΘΕ ΟΚΑΝΑ
Το αρχείο με τίτλο «Θεραπεία της ηπατίτιδας C στον ΟΚΑΝΑ» αποτελεί παρουσίαση της κας Ελευθερίας Πετρουλάκη, Παθολόγου στις ΜΟΘΕ ΟΚΑΝΑ, στο σεμινάριο «Υγεία Μετακινούμενων Πληθυσμών», το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 1-3 Δεκεμβρίου 2017 στο χώρο της Βιβλιοθήκης Επιστημών Υγείας, στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού «Διεθνής Ιατρική Διαχείριση Κρίσεων Υγείας» του ΕΚΠΑ.
Πρόληψη της παραβατικότητας ανηλίκων
Έγκαιρη ψυχοκοινωνική παρέμβαση και εναλλακτικές της ποινικής διαχείρισης πρακτικές
Τριανταφύλλου Παναγιώτης
Κοινωνιολόγος – Εγκληματολόγος, Στέλεχος Υπηρεσίας Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης ΟΚΑΝΑ
Ο εντοπισμός των αιτιολογικών παραγόντων του φαινομένου της Παραβατικότητας Ανηλίκων ορίζει και το πλαίσιο των παρεμβάσεων πρόληψης και αντιμετώπισης του ίδιου του φαινομένου, όσο και ειδικότερων παραβατικών συμπεριφορών ως ιδιαίτερων εκφάνσεων του.
Προκειμένου για την γνωστική κατανόηση του φαινομένου και την κατάρτιση σε εργαλεία, μεθόδους και τεχνικές πρόληψης και αντιμετώπισης του γίνεται αναφορά στο θεωρητικό πλαίσιο της πρόληψης της παραβατικότητας και των εφαρμογών της.
Η επικοινωνία στην αντιμετώπιση του προβλήματος των εξαρτήσεων
H «Μελέτη Σχεδιασμού Στρατηγικών Επικοινωνίας, ανάλογα με την Ενέργεια, το Στόχο, την Ομάδα-Στόχο και τη Χρονική Διάρκεια. Παράμετροι Αξιολόγησης της Πράξης», αποτελεί το παραδοτέο 1 του Υποέργου 1 της Πράξης ΕΣΠΑ: «Καμπάνια Ενημέρωσης για τις Εξαρτήσεις. Ετήσιο Φεστιβάλ Κατά των Ναρκωτικών». Η μελέτη παραδόθηκε από την Επιστημονική Ομάδα του Υποέργου 1 τον Μάιο 2013.
Για την υλοποίησή της συνεργάστηκαν τα μέλη της Επιστημονικής Ομάδας του Υποέργου 1: Λίνα Πλαγιανάκου (επιστημονικά υπεύθυνη της ομάδας), Σταυρούλα Τσακανίκα, Δήμητρα Τσέλικα, Μαρία Σιδηροπούλου, Ρίβα Λάββα, Κατερίνα Μίχα, Χρυσούλα Μπάνου, Άρτεμις Καλαντζάκου, Ανδρέας Μουρσελλάς.
Pagination
- Page 1
- Next page