09.05.2019

MOVERE, ένα πρόγραμμα για τα συναισθήματα για μικρούς & μεγάλους στο Ηράκλειο Κρήτης

Νέα των Κέντρων Πρόληψης

Τα συναισθήματα μας ωθούν σε δράση! Αυτό είναι το κεντρικό σύνθημα του νέου προγράμματος MOVERE που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2019 και απευθύνεται σε όλους, μικρούς και μεγάλους και στοχεύει μέσα από τις δράσεις του να καλλιεργήσει τη συναισθηματική μας παιδεία που αποτελεί τη βάση για την ανάπτυξη προσωπικών και κοινωνικών δεξιοτήτων καθώς και για την ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης και του σεβασμού προς τον εαυτό και τους άλλους.

MOVERE.6 web

Σχεδιάστηκε από την επιστημονική ομάδα του ΚΕΣΑΝ - Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ηρακλείου Κρήτης - Κ.Π. ΟΚΑΝΑ και υλοποιείται σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Καινοτομίας Δήμου Ηρακλείου, στο πλαίσιο των δράσεων «Ηράκλειο: Η Πόλη που Μαθαίνει» του Παγκοσμίου Δικτύου της UNESCO.

MOVERE.4 web

Για την υλοποίησή του παραχωρήθηκε και διαμορφώθηκε χώρος στο ισόγειο του 7ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου.

Περιλαμβάνει επιμορφωτικά σεμινάρια, βιωματικά εργαστήρια, εκθέσεις, προβολές και παιχνίδια σε μαθητές (σχολικές ομάδες), παιδιά και εφήβους, εκπαιδευτικούς, γονείς, ενήλικες, μικρούς και μεγάλους... μαζί!

Σκοπός του προγράμματος είναι η επιστημονικά τεκμηριωμένη ενημέρωση παιδιών, εφήβων και ενηλίκων για τα συναισθήματα, το ρόλο και τη λειτουργία τους, η ευαισθητοποίηση των ενηλίκων (εκπαιδευτικών, γονέων) σε θέματα που αφορούν τη συναισθηματική ανάπτυξη, η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών με σκοπό την εφαρμογή προληπτικών προγραμμάτων που ενισχύουν τη συναισθηματική ανάπτυξη των μαθητών και η ευαισθητοποίηση και ενθάρρυνση των συμμετεχόντων, μικρών και μεγάλων, ώστε να γνωρίσουν καλύτερα το «αθέατο» σύμπαν των συναισθημάτων και κατ' επέκταση τον εαυτό τους.

MOVERE.8 web

Λίγα λόγια για τη φιλοσοφία του προγράμματος:

Τα συναισθήματα αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ανθρώπινης φύσης· είναι παρόντα σε όλες τις περιστάσεις της ζωής μας, επηρεάζοντας το σώμα, τη σκέψη και τη συμπεριφορά μας.

Υποστηρίζεται ότι οι άνθρωποι που διαθέτουν τις κατάλληλες γνώσεις για τα συναισθήματα είναι σε θέση να αναγνωρίζουν καλύτερα τις συναισθηματικές αντιδράσεις, τόσο στον εαυτό τους, όσο και στους άλλους και να κατανοούν τι προηγείται και τι έπεται των αντιδράσεων αυτών. Επίσης, αντιλαμβάνονται τη σύνδεση συναισθήματος - σώματος και αναγνωρίζουν πως όλα τα συναισθήματα, είτε βιώνονται ως ευχάριστα είτε ως δυσάρεστα, είναι απαραίτητα για την επιβίωση του ανθρώπου.

Η συναισθηματική παιδεία αποτελεί τη βάση για την ανάπτυξη προσωπικών και κοινωνικών δεξιοτήτων καθώς και για την ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης και του σεβασμού προς τον εαυτό και τους άλλους.

Όλες οι δράσεις του προγράμματος είναι δωρεάν και έχουν ως πυρήνα την αναγνώριση της αξίας της συναισθηματικής ανάπτυξης του ατόμου, ως ένα από τα πλέον χρήσιμα όπλα πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας.

* Emotion = Συναίσθημα --> από τη λατινική λέξη movere (απαρέμφατο ενεστώτα του ρήματος moveo = κινώ κάποια διεργασία, εγείρω, εκκινώ, μεταβάλλω).

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο Κέντρο Πρόληψης «ΚΕΣΑΝ» στα τηλέφωνα 2810 253190, 313222 ή στο E-mail: kesan@her.forthnet.gr.

MOVERE.3 web

Σχετικά Νέα

Νέα των Κέντρων Πρόληψης
19.10.2023
Εχθές, Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2023, πραγματοποιήθηκε στην πόλη των Γρεβενών, εσπερίδα με θέμα: ”Αλκοόλ. Πρόληψη και Παρεμβάσεις στο νεανικό πληθυσμό”. Η παρούσα δράση υλοποιήθηκε σε συνεργασία των…
Νέα των Κέντρων Πρόληψης
27.03.2023
Με αφορμή το τραγικό συμβάν στα Τέμπη, θα πραγματοποιηθεί τετραήμερο σεμινάριο για τα στελέχη των Κέντρων Πρόληψης με θέμα: «Ενδυνάμωση της Κοινότητας στην κρίση». Το σεμινάριο αποτελείται από δύο…
Νέα των Κέντρων Πρόληψης
09.03.2023
Με στόχο την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση των επαγγελματιών, που εργάζονται στο χώρο της εξάρτησης και της παιδικής προστασίας, το Κέντρο Πρόληψης ΑΘΗΝΑ-ΥΓΕΙΑ και η Πρόεδρός του Φωτεινή Λεομπίλα…
Επικοινωνήστε με τον ΟΚΑΝΑ

Σε όλες τις κατηγορίες της ιστοσελίδας μας θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες για το έργο του ΟΚΑΝΑ και τα προγράμματα που υλοποιεί σε όλους τους τομείς των δραστηριοτήτων του. Ειδικότερα, στην κατηγορία FAQ θα βρείτε πιο εξειδικευμένα άρθρα για θέματα πρόληψης και θεραπείας αλλά και πληροφορίες για τις εξαρτησιογόνες ουσίες και τις επιπτώσεις από τη χρήση τους. Σε περίπτωση που χρειάζεστε μία πληροφορία που δεν μπορείτε να βρείτε μέσα από τις σελίδες του web site, στείλτε μας το ερώτημά σας στο questions@okana.gr ή χρησιμοποιήστε την παρακάτω φόρμα επικοινωνίας και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα λάβετε την απάντηση από το εξειδικευμένο προσωπικό του ΟΚΑΝΑ.

Αν χρειάζεστε βοήθεια, υποστήριξη ή συμβουλές για την αντιμετώπιση προβλήματος που σχετίζεται με τη χρήση ουσιών απευθυνθείτε στην ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ SOS του ΟΚΑΝΑ καλώντας το 1031.

Για ερωτήματα που σχετίζονται με τον τρόπο διαχείρισης, επεξεργασίας και προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, παρακαλούμε όπως τα αποστείλετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση: dpo@okana.gr