31.10.2018

Επιμόρφωση στο Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας για την πρόληψη της χρήσης αλκοόλ σε εφήβους με τίτλο «Οδηγός Πρόληψης Αλκοόλ» στην Κηφισιά

Νέα των Κέντρων Πρόληψης

Δεδομένα των τελευταίων ετών σε σχέση με την κατανάλωση αλκοόλ από εφήβους στη χώρα μας σε συνδυασμό με το γεγονός ότι όταν ο έφηβος αποφασίσει να πειραματιστεί με κάποια ουσία είναι πιθανό να επιλέξει το αλκοόλ σε σύγκριση με άλλες ουσίες (Hummel et al, 2013), καθιστούν αναγκαίες σχετικές προληπτικές παρεμβάσεις.

Το Κέντρο Πρόληψης «Προνόη» σε συνεργασία με το Γραφείο Αγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β' Αθήνας και την Υπεύθυνη κ. Ευαγγελία Φρυδά, υλοποίησε επιμορφωτικό σεμινάριο εκπαιδευτικών και επαγγελματιών υγείας στο πρόγραμμα «Οδηγός Πρόληψης Αλκοόλ» την Τετάρτη 24.10.2018.

Στην επιμόρφωση συμμετείχαν συνολικά 17 μέλη, όπου αρχικά ενημερώθηκαν για την αναγκαιότητα υλοποίησης προγραμμάτων πρόληψης του αλκοόλ στους μαθητές, τις πρόσφατες επιστημονικές έρευνες για τη χρήση αλκοόλ στους εφήβους, για καλές πρακτικές ανάλογων προγραμμάτων και επιμορφώθηκαν στην αξιοποίηση μιας ολοκληρωμένης παρέμβασης στην τάξη τους.

Οι συμμετέχοντες αξιολόγησαν την επιμόρφωση, συντονίστρια της οποία ήταν το στέλεχος, Κοινωνική Λειτουργός και Ψυχοθεραπεύτρια κα Βασιλική Αλεξάκη, ως καινοτόμα, άμεσα εφαρμόσιμη, ρεαλιστική και επιστημονικά έγκυρη.

Η Πρόεδρος Δ.Σ του Κέντρου Πρόληψης «ΠΡΟΝΟΗ», κ. Αγγελική Τριανταφύλλου – Πιτίδη καθηγήτρια Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ευχαριστεί όλους τους συμμετέχοντες για την εμπιστοσύνη τους να επιμορφωθούν στο νέο εργαλείο πρόληψης του αλκοόλ σε εφήβους.

Το Κ.Π «ΠΡΟΝΟΗ», δραστηριοποιείται με την άδεια του Υπουργείου Παιδείας με παρεμβάσεις πρόληψης σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, καθώς και με ατομική συμβουλευτική για θέματα ψυχοκοινωνικής υγείας. Για περισσότερες πληροφορίες: τηλ 210-8082673, Δήλου 10, 14562 Κηφισιά και ηλεκτρονικά στη διεύθυνση: e-mail: info@pronoi.org.gr, εργάσιμες ημέρες και ώρες 10:00 – 14:00.


Λίγα λόγια για την Πανελλήνια Έρευνα στο Μαθητικό Πληθυσμό για τη Χρήση Εξαρτησιογόνων Ουσιών και άλλες Εξαρτητικές Συμπεριφορές που δημοσίευσε το ΕΠΙΨΥ το 2016 για τη χώρα μας. Ενδεικτικά για τα οινοπνευματώδη ποτά στους εφήβους αναφέρονται τα εξής:

  • Η πλειονότητα των μαθητών της Α' Λυκείου (91,3%) θεωρούν εύκολη την πρόσβαση σε οινοπνευματώδη ποτά, κυρίως σε εκείνα με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ.
  • Πρόσφατη (τον τελευταίο μήνα) κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών αναφέρεται από δυο στους 3 εφήβους (66,2%), ενώ κατανάλωση τουλάχιστον 10 φορές τον τελευταίο μήνα αναφέρει ένας στους 13 μαθητές (7,6%).
  • Ένας στους 4 μαθητές (27,6%) απαντά ότι μέθυσε τουλάχιστον μία φορά τον τελευταίο χρόνο και ποσοστό 6,2% ότι μέθυσαν τουλάχιστον 3 φορές στο ίδιο χρονικό διάστημα.
  • Εξαιτίας της κατανάλωσης αλκοόλ σχεδόν ένας στους 14 μαθητές (7,3%) απάντησε ότι είχε σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλακτικό. Επιπλέον, ένας στους 6 (15,4%) αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρόνου υπήρξε επιβάτης σε όχημα του οποίου ο οδηγός είχε πιει πολύ, ενώ σχεδόν ένας στους 10 (9,7%) αναφέρει ότι οδήγησε ο ίδιος κάποιο μηχανοκίνητο όχημα και σε ποσοστό 0,9% ενεπλάκησαν σε τροχαίο ατύχημα ως οδηγοί.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Έρευνα ΕΠΙΨΥ πατήστε εδώ.

Σχετικά Νέα

Νέα των Κέντρων Πρόληψης
19.10.2023
Εχθές, Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2023, πραγματοποιήθηκε στην πόλη των Γρεβενών, εσπερίδα με θέμα: ”Αλκοόλ. Πρόληψη και Παρεμβάσεις στο νεανικό πληθυσμό”. Η παρούσα δράση υλοποιήθηκε σε συνεργασία των…
Νέα των Κέντρων Πρόληψης
27.03.2023
Με αφορμή το τραγικό συμβάν στα Τέμπη, θα πραγματοποιηθεί τετραήμερο σεμινάριο για τα στελέχη των Κέντρων Πρόληψης με θέμα: «Ενδυνάμωση της Κοινότητας στην κρίση». Το σεμινάριο αποτελείται από δύο…
Νέα των Κέντρων Πρόληψης
09.03.2023
Με στόχο την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση των επαγγελματιών, που εργάζονται στο χώρο της εξάρτησης και της παιδικής προστασίας, το Κέντρο Πρόληψης ΑΘΗΝΑ-ΥΓΕΙΑ και η Πρόεδρός του Φωτεινή Λεομπίλα…
Επικοινωνήστε με τον ΟΚΑΝΑ

Σε όλες τις κατηγορίες της ιστοσελίδας μας θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες για το έργο του ΟΚΑΝΑ και τα προγράμματα που υλοποιεί σε όλους τους τομείς των δραστηριοτήτων του. Ειδικότερα, στην κατηγορία FAQ θα βρείτε πιο εξειδικευμένα άρθρα για θέματα πρόληψης και θεραπείας αλλά και πληροφορίες για τις εξαρτησιογόνες ουσίες και τις επιπτώσεις από τη χρήση τους. Σε περίπτωση που χρειάζεστε μία πληροφορία που δεν μπορείτε να βρείτε μέσα από τις σελίδες του web site, στείλτε μας το ερώτημά σας στο questions@okana.gr ή χρησιμοποιήστε την παρακάτω φόρμα επικοινωνίας και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα λάβετε την απάντηση από το εξειδικευμένο προσωπικό του ΟΚΑΝΑ.

Αν χρειάζεστε βοήθεια, υποστήριξη ή συμβουλές για την αντιμετώπιση προβλήματος που σχετίζεται με τη χρήση ουσιών απευθυνθείτε στην ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ SOS του ΟΚΑΝΑ καλώντας το 1031.

Για ερωτήματα που σχετίζονται με τον τρόπο διαχείρισης, επεξεργασίας και προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, παρακαλούμε όπως τα αποστείλετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση: dpo@okana.gr