11.12.2019

«Εγώ και Εσύ… Δυναμώνουμε Μαζί!» μια δράση από την εθελοντική ομάδα "Διέξοδος" του Κέντρου Πρόληψης «Καλλίπολις» στο Αίγιο

Νέα των Κέντρων Πρόληψης

Η κινητοποίηση πολιτών σε κοινωνικές δράσεις αποτελεί μια από τις θεμελιώδεις μεθόδους και σκοπούς λειτουργίας της πρόληψης. Μόνο όταν οι ίδιοι οι πολίτες αντιληφθούν την αξία της για τους ίδιους και το κοινωνικό σύνολο και ενστερνιστούν τις βασικές της αρχές, μπορεί η φιλοσοφία της πρόληψης των εξαρτήσεων να έχει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα.

Η εθελοντική ομάδα του Κέντρου Πρόληψης «Καλλίπολις» που λειτουργεί στο Αίγιο έχει εδώ και χρόνια συσταθεί με την ονομασία «Διέξοδος» και πραγματοποιεί δράσεις με συνέπεια και σε βάθος χρόνου στην τοπική κοινότητα αποτελώντας ένα από τα φωτεινά παραδείγματα ενεργοποίησης των πολιτών.

Τη σχολική χρονιά 2019-20 η εθελοντική ομάδα ξεκίνησε δυναμικά τις δράσεις της με παρεμβάσεις σε όλη την οικογένεια μέσα από το «Εγώ και Εσύ... Δυναμώνουμε Μαζί!». Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί από την επιστημονική ομάδα του Κέντρου Πρόληψης και είναι εγκεκριμένο από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Ειδικότερα σε συνεργασία με τους Διευθυντές, τους Συλλόγους Διδασκόντων και τους Συλλόγους Γονέων Κηδεμόνων των Δημοτικών Σχολείων Αβύθου και Ελίκης πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία συνολικά 4 βιωματικά εργαστήρια (2 εργαστήρια ανά σχολείο), τα οποία απευθύνονταν σε μαθητές Δ΄-ΣΤ΄ τάξης καθώς και στους γονείς τους. Στόχος των εργαστηρίων ήταν η ενδυνάμωση των σχέσεων στην οικογένεια και η προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας.

Ενδεικτικά η θεματολογία των εργαστηρίων ήταν «Μικροί και μεγάλοι ξανασυστηνόμαστε, συνεργαζόμαστε, λειτουργούμε ως ομάδα» (1ο Εργαστήριο) και «Ακούω και ακούγομαι, η οικογένεια μου τόπος ασφάλειας και εμπιστοσύνης» (2ο Εργαστήριο).

Στα εργαστήρια συμμετείχαν συνολικά 22 οικογένειες, 50 γονείς και παιδιά, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν πάρα πολύ θετικά σε αυτή τη δράση. Συμμετείχαν ενεργά καθ' όλη τη διάρκεια των δραστηριοτήτων με αμείωτο το ενδιαφέρον τους. Μέσα στα πλαίσια της επικοινωνίας και της συνεργασίας, μικροί και μεγάλοι γνωριστήκαν, αλληλεπίδρασαν, ψυχαγωγηθήκαν, προβληματιστήκαν και έκαναν όλοι μαζί μια όμορφη και εποικοδομητική αρχή για το πώς θα μπορέσουν τελικά να είναι πιο συνεργάσιμοι, αλλά και πιο επικοινωνιακοί στο χώρο της οικογένειας αλλά και γενικότερα (σχολείο, κοινωνία).

Με την έναρξη του νέου έτους η δράση πρόκειται να συνεχιστεί και σε άλλα Δημοτικά Σχολεία της Αιγιαλείας από τα οποία έχει εκδηλωθεί σχετικό ενδιαφέρον.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν καθημερινά και ώρες 8.00-15.00, στα τηλέφωνα του Κέντρου 2610 226948 & 2610 623290 (υπεύθυνη κα Γιάννα Ζορμπά).

1kalipolis Untitled 1 site

1kalipolis Untitled 3 site

Σχετικά Νέα

Νέα των Κέντρων Πρόληψης
19.10.2023
Εχθές, Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2023, πραγματοποιήθηκε στην πόλη των Γρεβενών, εσπερίδα με θέμα: ”Αλκοόλ. Πρόληψη και Παρεμβάσεις στο νεανικό πληθυσμό”. Η παρούσα δράση υλοποιήθηκε σε συνεργασία των…
Νέα των Κέντρων Πρόληψης
27.03.2023
Με αφορμή το τραγικό συμβάν στα Τέμπη, θα πραγματοποιηθεί τετραήμερο σεμινάριο για τα στελέχη των Κέντρων Πρόληψης με θέμα: «Ενδυνάμωση της Κοινότητας στην κρίση». Το σεμινάριο αποτελείται από δύο…
Νέα των Κέντρων Πρόληψης
09.03.2023
Με στόχο την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση των επαγγελματιών, που εργάζονται στο χώρο της εξάρτησης και της παιδικής προστασίας, το Κέντρο Πρόληψης ΑΘΗΝΑ-ΥΓΕΙΑ και η Πρόεδρός του Φωτεινή Λεομπίλα…
Επικοινωνήστε με τον ΟΚΑΝΑ

Σε όλες τις κατηγορίες της ιστοσελίδας μας θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες για το έργο του ΟΚΑΝΑ και τα προγράμματα που υλοποιεί σε όλους τους τομείς των δραστηριοτήτων του. Ειδικότερα, στην κατηγορία FAQ θα βρείτε πιο εξειδικευμένα άρθρα για θέματα πρόληψης και θεραπείας αλλά και πληροφορίες για τις εξαρτησιογόνες ουσίες και τις επιπτώσεις από τη χρήση τους. Σε περίπτωση που χρειάζεστε μία πληροφορία που δεν μπορείτε να βρείτε μέσα από τις σελίδες του web site, στείλτε μας το ερώτημά σας στο questions@okana.gr ή χρησιμοποιήστε την παρακάτω φόρμα επικοινωνίας και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα λάβετε την απάντηση από το εξειδικευμένο προσωπικό του ΟΚΑΝΑ.

Αν χρειάζεστε βοήθεια, υποστήριξη ή συμβουλές για την αντιμετώπιση προβλήματος που σχετίζεται με τη χρήση ουσιών απευθυνθείτε στην ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ SOS του ΟΚΑΝΑ καλώντας το 1031.

Για ερωτήματα που σχετίζονται με τον τρόπο διαχείρισης, επεξεργασίας και προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, παρακαλούμε όπως τα αποστείλετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση: dpo@okana.gr