Δράση για την «Επαγγελματική Εξουθένωση των Εκπαιδευτικών» στη Χίο
Tο λειτούργημα του εκπαιδευτικού κατέχει διεθνώς μια απ' τις πρώτες θέσεις στον κατάλογο των στρεσογόνων επαγγελμάτων. Οι εκπαιδευτικοί σήμερα καλούνται να αντιμετωπίσουν και να διαχειριστούν παιδαγωγικά όλες τις κοινωνικές και οικογενειακές δυσλειτουργίες που βιώνει σε καθημερινή βάση ο μαθητής (ανεργία, οικονομικά προβλήματα, κ.α.), δύσκολα διαχειρίσιμες που πολλές φορές απαιτούν εξειδικευμένες γνώσεις.
Ο ήδη επιφορτισμένος παιδαγωγικός και κοινωνικός τους ρόλος δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο με την απαξίωση που η κρίση επέφερε, οδηγώντας τους σε αισθήματα απογοήτευσης, ματαίωσης, αγωνίας, ή ακόμη και στην απόσυρση εκ μέρους τους.
Τέτοιες καταστάσεις πίεσης που υπερβαίνουν την ικανότητα του ατόμου να τις αντιμετωπίσει, έχουν ως συνέπεια το άτομο να αισθάνεται άγχος, που με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε «συναισθηματική κούραση» έως και σε «επαγγελματική εξουθένωση».
Το Κέντρο Πρόληψης «Ναυτίλος» στοχεύοντας στην ενίσχυση των ανθρώπων που πλαισιώνουν τα παιδιά και τους νέους, σχεδίασε και υλοποίησε μια δράση με θέμα «Επαγγελματική εξουθένωση εκπαιδευτικών» την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2019 στο αμφιθέατρο του 1ου και 3ου ΓΕΛ Χίου με την υποστήριξη και συνεργασία του 2ου ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Βορείου Αιγαίου και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου.
Έτσι, το πρωί (12-14:00) πραγματοποιήθηκε ομιλία, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας (18:00-20:00), οι παρευρισκόμενοι εκπαιδευτικοί Α'&Β'/βάθμιας συμμετείχαν σε δύο βιωματικά εργαστήρια με προσκεκλημένους εισηγητές και συντονιστές τους Βασίλη Αλμπάνη, ψυχολόγο του 18ΑΝΩ – ΨΝΑ και Παναγιώτη Γεωργάκα, νευρολόγο-ψυχίατρο και πρώην επιστημονικά υπεύθυνο ΠΕΘΕΑ Αργώ-ΨΝΘ.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις του Κέντρου Πρόληψης «Ναυτίλος» πατήστε εδώ.