02.04.2018

«Click for Support- REALized» - Πρόληψη της χρήσης Νέων Ψυχοδραστικών Ουσιών- Εργαστήρι στην Ιταλία

Νέα των Κέντρων Πρόληψης

Για το δεύτερο «Εργαστήρι», στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Click for Support- REALized», ετοιμάζονται να ταξιδέψουν στην Ιταλία στελέχη του Κέντρου Πρόληψης «Αθηνά Εργάνη». Πιο συγκεκριμένα, οι 13 ευρωπαϊκοί εταίροι του προγράμματος «Click for Support – REALized» θα συμμετάσχουν στο δεύτερο Εργαστήριο του προγράμματος, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 16 έως τις 20 Απριλίου στο Μπρίξεν/Μπρεσανόνε της Ιταλίας. Όλες οι συμμετέχουσες οργανώσεις θα εκπροσωπηθούν από τον υπεύθυνο του έργου και από έναν ειδικό πρόληψης.

Το Πρόγραμμα «Click for Support- REALized» αφορά την πρόληψη της χρήσης Νέων Ψυχοδραστικών Ουσιών (ΝΨΟ) μέσω διαδικτύου. Στο πλαίσιο του Προγράμματος, θα σχεδιαστεί και θα δημιουργηθεί μια διαδικτυακή παρέμβαση πρόληψης, η οποία θα απευθύνεται σε νεαρούς χρήστες ΝΨΟ και θα βασίζεται στις κατευθυντήριες γραμμές που αναπτύχθηκαν στην πρώτη φάση του Προγράμματος (2014-2015).

Η συνάντηση στην Ιταλία ακολουθεί το πρώτο Εργαστήρι, το οποίο είχε πραγματοποιηθεί στη Ρίγα τον Ιούνιο του 2017 και έκτοτε, όλοι οι εταίροι του προγράμματος ασχολούνται εντατικά με τη δημιουργία του περιεχομένου των εθνικών ιστότοπων που θα φιλοξενήσουν τη διαδικτυακή παρέμβαση, η οποία θα ονομαστεί «Mind your trip».

Κατά τη συνάντηση στην Ιταλία, θα συζητηθούν αρχικά οι ενέργειες που έχουν πραγματοποιηθεί ως τώρα από όλους τους συνεργαζόμενους φορείς, καθώς και τα επόμενα στάδια. Ζητήματα όπως η κατασκευή του ιστότοπου και της εφαρμογής κινητών συσκευών για τη διαδικτυακή παρέμβαση έχει αναλάβει και θα παρουσιάσει η ολλανδική εταιρεία πληροφορικής «Wild Sea». Την προώθηση και τη διάδοση του προγράμματος έχει αναλάβει και θα παρουσιάσει το βελγικό κέντρο «CAD Limburg». Η εξωτερική σύμβουλος Tiny Devriendt θα παρουσιάσει ζητήματα που αφορούν την προσέγγιση των νεαρών καταναλωτών ΝΨΟ.

Τέλος, οι ειδικοί πρόληψης όλων των εταίρων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα εκπαιδευτούν από τη "Wild Sea" στη διαχείριση του ιστότοπου και της εφαρμογής, στους κινδύνους και στις επιδράσεις των ΝΨΟ από τον Γερμανό εξωτερικό εμπειρογνώμονα Karsten Tögel-Lins και, τέλος, στη Συνέντευξη Κινητοποίησης και στη διαδικτυακή συμβουλευτική για τις ουσίες από εκπαιδευτές του ολλανδικού κέντρου «Tactus Addiction Care». Μετά το πέρας του Εργαστηρίου, το αγγλόφωνο εκπαιδευτικό εγχειρίδιο θα είναι διαθέσιμο στον ιστότοπο του Προγράμματος: http://www.clickforsupport.eu/.

Τη συνάντηση και εκπαίδευση στην Ιταλία, θα ακολουθήσει μία «δοκιμαστική φάση» στις 13 συμμετέχουσες χώρες, όπου η διαδικτυακή πλατφόρμα «Mind your Trip» θα λειτουργήσει πιλοτικά και όλες οι συμμετέχουσες οργανώσεις θα διεξάγουν έναν δεύτερο γύρο ομάδων εστίασης (focus groups), με νεαρούς χρήστες ΝΨΟ, προκειμένου να λάβουν ανατροφοδότηση σχετικά με τον ιστότοπο που θα έχει κατασκευαστεί, την εφαρμογή και τις ενότητες της παρέμβασης. Από τους νεαρούς χρήστες θα ζητηθεί ανατροφοδότηση κυρίως όσον αφορά το περιεχόμενο, τις πληροφορίες, τη διατύπωση και τη γλώσσα που χρησιμοποιείται στην ιστοσελίδα και στην εφαρμογή, καθώς και οι σκέψεις τους όσον αφορά τη στρατηγική προώθησης μέσω των κοινωνικών δικτύων.

Σχετικά Νέα

Νέα των Κέντρων Πρόληψης
27.03.2023
Με αφορμή το τραγικό συμβάν στα Τέμπη, θα πραγματοποιηθεί τετραήμερο σεμινάριο για τα στελέχη των Κέντρων Πρόληψης με θέμα: «Ενδυνάμωση της Κοινότητας στην κρίση». Το σεμινάριο αποτελείται από δύο…
Νέα των Κέντρων Πρόληψης
09.03.2023
Με στόχο την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση των επαγγελματιών, που εργάζονται στο χώρο της εξάρτησης και της παιδικής προστασίας, το Κέντρο Πρόληψης ΑΘΗΝΑ-ΥΓΕΙΑ και η Πρόεδρός του Φωτεινή Λεομπίλα…
Νέα των Κέντρων Πρόληψης
07.03.2023
«Παίχτης ή Πιόνι? Εσύ Επιλέγεις!» Ομάδα Εφήβων που διοργανώνεται από το Κέντρο Πρόληψης  Αχαΐας "Καλλίπολις"  Στην ομάδα, οι έφηβοι θα έχουν την ευκαιρία μεταξύ άλλων να μάθουν: να αναγνωρίζουν…
Επικοινωνήστε με τον ΟΚΑΝΑ

Σε όλες τις κατηγορίες της ιστοσελίδας μας θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες για το έργο του ΟΚΑΝΑ και τα προγράμματα που υλοποιεί σε όλους τους τομείς των δραστηριοτήτων του. Ειδικότερα, στην κατηγορία FAQ θα βρείτε πιο εξειδικευμένα άρθρα για θέματα πρόληψης και θεραπείας αλλά και πληροφορίες για τις εξαρτησιογόνες ουσίες και τις επιπτώσεις από τη χρήση τους. Σε περίπτωση που χρειάζεστε μία πληροφορία που δεν μπορείτε να βρείτε μέσα από τις σελίδες του web site, στείλτε μας το ερώτημά σας στο questions@okana.gr ή χρησιμοποιήστε την παρακάτω φόρμα επικοινωνίας και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα λάβετε την απάντηση από το εξειδικευμένο προσωπικό του ΟΚΑΝΑ.

Αν χρειάζεστε βοήθεια, υποστήριξη ή συμβουλές για την αντιμετώπιση προβλήματος που σχετίζεται με τη χρήση ουσιών απευθυνθείτε στην ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ SOS του ΟΚΑΝΑ καλώντας το 1031.

Για ερωτήματα που σχετίζονται με τον τρόπο διαχείρισης, επεξεργασίας και προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, παρακαλούμε όπως τα αποστείλετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση: dpo@okana.gr