05.03.2018

4η συνάντηση Ακαδημίας Γονέων στο Κέντρο Πρόληψης Δήμου Κηφισιάς «ΠΡΟΝΟΗ»

Νέα των Κέντρων Πρόληψης

Τη Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκε η 4η συνάντηση του προγράμματος «Από το Α ως το Ω. Μια Ακαδημία για Γονείς» στο Δήμο Κηφισιάς με θέμα «Έφηβοι και διαδίκτυο. Κίνδυνοι και τρόποι αντιμετώπισης».

Ομιλήτρια ήταν η κ. Στέλλα Χρηστίδη, Ψυχίατρος, Επιμελήτρια Α', Επιστημονική Υπεύθυνη Τμήματος Προβληματικής Χρήσης του Διαδικτύου, Μονάδα Απεξάρτησης «18 ΑΝΩ», Ψ.Ν.Α.

Η κα Χρηστίδη, μέσα από την πολυετή επαγγελματική της εμπειρία στο πεδίο της θεραπείας νεαρών ατόμων με προβληματική χρήση του διαδικτύου, αναφέρθηκε στην πολυπαραγοντική αιτιολογία του φαινομένου, αλλά και στο ότι το διαδίκτυο αποτελεί πλαίσιο μάθησης και απόκτησης κοινωνικών και συναισθηματικών δεξιοτήτων των σημερινών εφήβων, υπό την προϋπόθεση ότι το διαχειρίζονται ως εργαλείο.

Επιπλέον, επεσήμανε την ανάγκη ¨περιορισμού¨ της οθόνης, αλλά και την ανάγκη να ενδιαφερόμαστε μέσω σταθερής γονεϊκής επίβλεψης και διαλόγου για το τι κάνουν τα παιδιά και οι έφηβοι με τις οθόνες, διότι απαγορεύεται η άγνοια και ο διαδικτυακός αναλφαβητισμός.

Μέσα από τεκμηριωμένες επιστημονικές έρευνες, αναφέρθηκε στο ότι οι πολλές ώρες θέασης μπορεί να οδηγήσουν τα παιδιά σε βραδύτερη κατανόηση του κόσμου γύρω τους, αλλά και στο ότι, εάν τα παιδιά ξέρουν να διαχειρίζονται το κινητό, τότε, αναμφισβήτητα είναι ικανά να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις λειτουργίας όλων των υπολοίπων οικιακών ηλεκτρικών συσκευών και γενικότερα εργασιών. Άρα, είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να τους δίνουν ευκαιρίες για την περαιτέρω ανάπτυξή τους.

Η σημαντικότερη συμβουλή της κας Χρηστίδη αφορούσε την ανάγκη θέσπισης ορίων και κανόνων στην οικογένεια γύρω από τη χρήση του διαδικτύου, προκειμένου να προληφθεί κάθε πιθανός κίνδυνος, αλλά και για να βοηθηθούν τα παιδιά να αποκτήσουν τις απαραίτητες δεξιότητες γύρω από τέτοιου είδους θέματα.

Η Ακαδημία για Γονείς συνδιοργανώνεται από το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων & Προαγωγής Της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Προνόη» Δήμου Κηφισιάς - ΟΚΑΝΑ, και τη «Μονάδα Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.) της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων Π. & Α. Κυριακού». Υπεύθυνη του Προγράμματος «Από το Α ως το Ω. Μια Ακαδημία για Γονείς» στο Δήμο Κηφισιάς είναι η κα Σωτηρία Μακαρώνη Ψυχολόγος Υγείας MSc-Ψυχοθεραπεύτρια, Επιστημονικά Υπεύθυνη του Κ.Π «Προνόη»

Την Ακαδημία για Γονείς εποπτεύει και συντονίζει κεντρικά η ΜΕΥ της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων Π. & Α. Κυριακού» με Διευθύντρια την Καθηγήτρια, κ. Μαρία Τσολιά και Επιστημονικά Υπεύθυνη την Επίκουρη Καθηγήτρια, κ. Άρτεμη Τσίτσικα.

Η Πρόεδρος Δ.Σ του Κέντρου Πρόληψης «ΠΡΟΝΟΗ», κ. Αγγελική Τριανταφύλλου – Πιτίδη, Καθηγήτρια Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ευχαριστεί θερμά τόσο τη Μ.Ε.Υ, όσο και την κ. Χρηστίδη για την πολυδιάστατη προσέγγιση του φαινομένου.

Οι συναντήσεις στην Κηφισιά πραγματοποιούνται μια φορά τον μήνα στο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Ερυθραίας «ΒΙΛΑ ΚΩΝΣΤΑ», (Λουκή Ακρίτα 4 – Ν. Ερυθραία).

Η επόμενη συνάντηση έχει προγραμματιστεί για τις 26/3/2018 με θέμα τη σεξουαλική αγωγή στην εφηβική ηλικία.

Για περισσότερες πληροφορίες- δηλώσεις συμμετοχής: τηλ 210-8082673, Δήλου 10, 14562 Κηφισιά και ηλεκτρονικά στη διεύθυνση: e-mail: info@pronoi.org.gr, εργάσιμες ημέρες και ώρες 10:00 – 14:00.

Σχετικά Νέα

Νέα των Κέντρων Πρόληψης
27.03.2023
Με αφορμή το τραγικό συμβάν στα Τέμπη, θα πραγματοποιηθεί τετραήμερο σεμινάριο για τα στελέχη των Κέντρων Πρόληψης με θέμα: «Ενδυνάμωση της Κοινότητας στην κρίση». Το σεμινάριο αποτελείται από δύο…
Νέα των Κέντρων Πρόληψης
09.03.2023
Με στόχο την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση των επαγγελματιών, που εργάζονται στο χώρο της εξάρτησης και της παιδικής προστασίας, το Κέντρο Πρόληψης ΑΘΗΝΑ-ΥΓΕΙΑ και η Πρόεδρός του Φωτεινή Λεομπίλα…
Νέα των Κέντρων Πρόληψης
07.03.2023
«Παίχτης ή Πιόνι? Εσύ Επιλέγεις!» Ομάδα Εφήβων που διοργανώνεται από το Κέντρο Πρόληψης  Αχαΐας "Καλλίπολις"  Στην ομάδα, οι έφηβοι θα έχουν την ευκαιρία μεταξύ άλλων να μάθουν: να αναγνωρίζουν…
Επικοινωνήστε με τον ΟΚΑΝΑ

Σε όλες τις κατηγορίες της ιστοσελίδας μας θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες για το έργο του ΟΚΑΝΑ και τα προγράμματα που υλοποιεί σε όλους τους τομείς των δραστηριοτήτων του. Ειδικότερα, στην κατηγορία FAQ θα βρείτε πιο εξειδικευμένα άρθρα για θέματα πρόληψης και θεραπείας αλλά και πληροφορίες για τις εξαρτησιογόνες ουσίες και τις επιπτώσεις από τη χρήση τους. Σε περίπτωση που χρειάζεστε μία πληροφορία που δεν μπορείτε να βρείτε μέσα από τις σελίδες του web site, στείλτε μας το ερώτημά σας στο questions@okana.gr ή χρησιμοποιήστε την παρακάτω φόρμα επικοινωνίας και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα λάβετε την απάντηση από το εξειδικευμένο προσωπικό του ΟΚΑΝΑ.

Αν χρειάζεστε βοήθεια, υποστήριξη ή συμβουλές για την αντιμετώπιση προβλήματος που σχετίζεται με τη χρήση ουσιών απευθυνθείτε στην ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ SOS του ΟΚΑΝΑ καλώντας το 1031.

Για ερωτήματα που σχετίζονται με τον τρόπο διαχείρισης, επεξεργασίας και προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, παρακαλούμε όπως τα αποστείλετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση: dpo@okana.gr