04.08.2014

Σχετικά με άρθρο της εφημερίδας "ΤΑ ΝΕΑ"

Νέα του Οκανά

Αθήνα, 4/8/2014

Με αφορμή το άρθρο της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» με τίτλο: "Αυτοψία στον ΟΚΑΝΑ. Να θες να πετάξεις τη βελόνα και να μην υπάρχει βοήθεια", ο ΟΚΑΝΑ θα ήθελε να διευκρινίσει τα ακόλουθα:

Το πλαίσιο λειτουργίας των θεραπευτικών δομών του ΟΚΑΝΑ, το οποίο στηρίζεται στο ισχύον εθνικό νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο και ακολουθεί κατά γράμμα τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), έχει διττό στόχο: τη μείωση της βλάβης και την απεξάρτηση των ατόμων από τις ναρκωτικές ουσίες. Υπηρετώντας το συγκεκριμένο στόχο, οι Μονάδες Ολοκληρωμένης Θεραπείας της Εξάρτησης του ΟΚΑΝΑ, οι οποίες πανελλαδικά ανέρχονται σε 54, εκ των οποίων 23 στην Αττική, προσφέρουν θεραπεία φαρμακευτικής υποκατάστασης με παράλληλη θεραπεία των συνυπαρχουσών σωματικών και ψυχιατρικών διαταραχών και πλήρη ψυχοκοινωνική υποστήριξη με ιεραρχημένους στόχους. Όλες οι διαδικασίες των Μονάδων Ολοκληρωμένης Θεραπείας της Εξάρτησης είναι συμβατές με το Π.Δ. 148/2007, ενώ οι σκοποί και οι στόχοι των Προγραμμάτων Υποκατάστασης, που υλοποιούνται εντός των Μονάδων Ολοκληρωμένης Θεραπείας καθώς και διάφορα λειτουργικά θέματα περιγράφονται στην Υπουργική Απόφαση Αρ. Υ5γ/Γ.Π. οικ. 100847/14-10-2002.

Σύμφωνα με την ως άνω Απόφαση, η οποία ενσωματώνει τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τα θεραπευτικά προγράμματα συμπληρώνονται εντός των Μονάδων με συμβουλευτικά προγράμματα, ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, αποκατάστασης καθώς και προγράμματα κοινωνικής επανένταξης – επαγγελματικής εκπαίδευσης. Μάλιστα, οι συγκεκριμένες Μονάδες είναι ανταγωνιστικές και καινοτόμες σε σχέση με αντίστοιχες Μονάδες του εξωτερικού ακριβώς επειδή προσφέρουν ολοκληρωμένη θεραπεία. Παράλληλα, ο ΟΚΑΝΑ, υλοποιεί συμπληρωματικές δράσεις, οι οποίες είναι σε συνέργεια με τα θεραπευτικά του προγράμματα, όπως είναι προγράμματα εναλλακτικά της φυλάκισης, προγράμματα στις φυλακές της Πάτρας και σύντομα στον Κορυδαλλό, σχολές γονέων, κατάρτιση αστυνομικών, μονάδα εφήβων, προγράμματα πρόληψης κ.λπ.

Αναφορικά με την υπο-χρηματοδότηση του Οργανισμού, η οποία για το έτος 2014 ανέρχεται σε 20 εκ. €, εκ των οποίων 18,3 € διατίθενται για τη μισθοδοσία του προσωπικού και 1,65 € για λειτουργικές δαπάνες, πράγματι, τα τελευταία τρία χρόνια υφίσταται το εξαιρετικά σοβαρό θέμα των ελλειμματικών διαθέσιμων εγκεκριμένων πιστώσεων από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας. Για το λόγο αυτό, η Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ έχει θέσει επανειλημμένα το ζήτημα στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας με την οποία βρίσκεται σε συνεχή και στενή συνεργασία για την άμεση επίλυση και την αναγκαία χρηματοδοτική ενίσχυση του Οργανισμού.

Σε σχέση με την προμήθεια φαρμακευτικών σκευασμάτων της υποκατάστασης, τα οποία είναι η Μεθαδόνη, η Βουπρενορφίνη και το συνδυασμένο δισκίο Βουπρενορφίνης/Ναλοξόνης, ο Οργανισμός έχει προχωρήσει στις προμήθειες των σκευασμάτων αυτών απρόσκοπτα, ανάλογα με τις ανάγκες του. Όσον αφορά την προμήθεια του φαρμακευτικού / υγειονομικού υλικού ο Οργανισμός έχει προβεί στις νόμιμες διαδικασίες σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις για την υπογραφή των συμβάσεων προμήθειας αυτών, ενώ για την προμήθεια των αναλωσίμων αντιδραστηρίων βρίσκεται σε εξέλιξη διεθνής ανοικτός διαγωνισμός και αναμένεται η κατακύρωσή του σε Ανάδοχο εντός του Σεπτεμβρίου. Τέλος, αναφορικά με τη μισθοδοσία των υπαλλήλων του Οργανισμού, θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει ουδεμία καθυστέρηση και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα κανονικής καταβολής αυτής, ενώ όσον αφορά τις υπηρεσίες των Μονάδων του Οργανισμού, αυτές παρέχονται σε σύγχρονες εγκαταστάσεις.

Παρόλο που υφίσταται το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης και δεδομένου ότι 8.500 θεραπευόμενοι είναι ήδη ενταγμένοι στα προγράμματα του ΟΚΑΝΑ, δηλαδή το 85% του συνόλου των θεραπευομένων πανελλαδικά, ο ΟΚΑΝΑ, προχώρησε από τον Ιούνιο του 2014 στην απορρόφηση της λίστας αναμονής με την ένταξη άνω των 300 ατόμων στα προγράμματά του. Στόχο του Οργανισμού αποτελεί η περαιτέρω απορρόφηση και ο πρακτικός μηδενισμός της λίστας αναμονής μέχρι το τέλος του 2014, με την προϋπόθεση, βέβαια, ότι ο Οργανισμός θα λάβει στο άμεσο μέλλον την απαραίτητη χρηματοδότηση. Για τον Οργανισμό, η περαιτέρω χρηματοδότησή του είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς θα πρέπει να παρέχεται στους θεραπευομένους το δικαίωμα στην ολοκληρωμένη θεραπεία, που η πολιτεία έχει την υποχρέωση να τους παρέχει και στους εξαρτημένους, που αναζητούν θεραπεία, το αυτονόητο δικαίωμά τους στην πρόσβαση σε αυτήν.

Σχετικά Νέα

Νέα του Οκανά
26.06.2024
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, 26η Ιουνίου, τα στελέχη της "Γονεϊκής Στήριξης και Προστασίας Εξαρτημένων", ΟΚΑΝΑ Πάτρας (Υπ. 4, Πρόγραμμα Δυτική Ελλάδα 2021-2027, MIS: 6004273),…
Νέα του Οκανά
26.06.2024
Με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών, στις 26 Ιουνίου διανεμήθηκε,σε φορείς και υπηρεσίες της Πάτρας, υλικό δημοσιότητας, από τις Δομές Άμεσης Πρόσβασης ΟΚΑΝΑ ( Πρόγραμμα Δυτική Ελλάδα…
Νέα του Οκανά
01.04.2024
Ο Σταθμός Φροντίδας Εξαρτημένων Ατόμων του ΟΚΑΝΑ, σε συνεργασία με την Θετική Φωνή και το Check Point, έδωσε τη δυνατότητα στους ωφελούμενους που λαμβάνουν τις υπηρεσίες του, να πραγματοποιήσουν,…
Επικοινωνήστε με τον ΟΚΑΝΑ

Σε όλες τις κατηγορίες της ιστοσελίδας μας θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες για το έργο του ΟΚΑΝΑ και τα προγράμματα που υλοποιεί σε όλους τους τομείς των δραστηριοτήτων του. Ειδικότερα, στην κατηγορία FAQ θα βρείτε πιο εξειδικευμένα άρθρα για θέματα πρόληψης και θεραπείας αλλά και πληροφορίες για τις εξαρτησιογόνες ουσίες και τις επιπτώσεις από τη χρήση τους. Σε περίπτωση που χρειάζεστε μία πληροφορία που δεν μπορείτε να βρείτε μέσα από τις σελίδες του web site, στείλτε μας το ερώτημά σας στο questions@okana.gr ή χρησιμοποιήστε την παρακάτω φόρμα επικοινωνίας και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα λάβετε την απάντηση από το εξειδικευμένο προσωπικό του ΟΚΑΝΑ.

Αν χρειάζεστε βοήθεια, υποστήριξη ή συμβουλές για την αντιμετώπιση προβλήματος που σχετίζεται με τη χρήση ουσιών απευθυνθείτε στην ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ SOS του ΟΚΑΝΑ καλώντας το 1031.

Για ερωτήματα που σχετίζονται με τον τρόπο διαχείρισης, επεξεργασίας και προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, παρακαλούμε όπως τα αποστείλετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση: dpo@okana.gr