06.06.2011

"Πολίτες κατά Πολιτών;" - Κοινό Δελτίο Τύπου όλων των Φορέων Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων

Δελτία τύπου

Σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα, εν μέσω οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, κρίσης αξιών αλλά και θεσμών, τα ασθενέστερα στρώματα της κοινωνίας και οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού πλήττονται δυστυχώς περισσότερο.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, και με αφορμή τα γεγονότα στο κέντρο της Αθήνας, πολλές από αυτές τις ομάδες, έγιναν δυστυχώς ο εύκολος στόχος. Για μία ακόμη φορά οι εξαρτημένοι χρήστες ναρκωτικών ουσιών χαρακτηρίστηκαν «σκουπίδια», «εγκληματίες», «μιάσματα»... στιγματίστηκαν και «χτυπήθηκαν» ανελέητα.

Ο κοινωνικός αποκλεισμός που βιώνουν και ο στιγματισμός που έχουν υποστεί γιγαντώνεται κάτω από τη δυσβάσταχτη πίεση του κοινωνικού περίγυρου που απαιτεί από αυτούς να εξαφανιστούν(!). Πρωταγωνιστές και υποκινητές ανομοιογενείς ομάδες, με διαφορετικά κίνητρα και συμφέροντα, που συντάσσονται, φαινομενικά, απέναντι σε ό,τι τους «απειλεί». Δυστυχώς όμως, ο φόβος καλλιεργεί τον ρατσισμό και το αντίστροφο. Έτσι, μετανάστες και εγκληματίες γίνονται έννοιες συνώνυμες, ενώ τα εξαρτημένα άτομα εκδιώκονται και «τιμωρούνται» από μια άλλη μερίδα πολιτών και πολιτικών, που πέφτουν συχνά θύματα παραπληροφόρησης.

Το αποτέλεσμα; Όλοι οι παραπάνω, μαζί με τοπικούς άρχοντες, διαμαρτυρόμενοι με αφορμή την ίδρυση μιας υπηρεσίας του ΟΚΑΝΑ στην περιοχή τους, είτε πρόκειται για κέντρο εκπαίδευσης είτε για μονάδα χορήγησης φαρμακευτικών υποκαταστάτων, επιτίθενται στην ουσία στους συνδημότες τους που έχουν ανάγκη την φροντίδα των φορέων απεξάρτησης. Σε αυτό το περιβάλλον ο επιστημονικός λόγος και τα ερευνητικά δεδομένα δυστυχώς δεν ακούγονται.

Οι φορείς που ασχολούμαστε με την αντιμετώπιση της εξάρτησης, συμφωνούμε και παλεύουμε όλοι, ο καθένας από τη δική του θέση, στο εξής: Το δικαίωμα στη θεραπεία και η πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας πρέπει επιτέλους να δοθεί και σ'αυτή την ομάδα συμπολιτών μας. Αν φτάσουμε στο σημείο να παρεμποδίζουμε τον ίδιο τον πολίτη στην πρόσβασή του σε μία υπηρεσία υγείας, δεν κινδυνεύει μόνο αυτός. Πίσω από μία κλειδωμένη πόρτα εγκλωβίζεται και αυτός που κρατά το κλειδί.

Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ)

Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ)

Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, Μονάδα Απεξάρτησης 18 ΑΝΩ

Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, Θεραπευτικό Πρόγραμμα ΑΡΓΩ

Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, Τμήμα Αποκατάστασης Εξαρτημένων ΙΑΝΟΣ

Σχετικά Νέα

Δελτία τύπου
27.04.2022
  Τον πρώτο Χώρο Εποπτευόμενης Χρήσης (ΧΕΧ) του ΟΚΑΝΑ, στην Ελλάδα, εγκαινίασε η Α.Ε. η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπουλου την Τετάρτη 27 Απριλίου 2022. Στα εγκαίνια παρευρέθησαν ο…
Δελτία τύπου
15.03.2023
Ακόμα ένα σημαντικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη χορήγηση εισπνεόμενης ναλοξόνης πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά του ΟΚΑΝΑ, σε συνέχεια των εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο προσωπικό πρώτης γραμμής του…
Δελτία τύπου
13.03.2023
Την Παρασκευή 10 Μαρτίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας κ. Χ. Μπονάνος συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ, κ. Αθ. Θεοχάρη επισκέφτηκε το Κέντρο Ημέρας-Υπηρεσίες Βραχείας Φιλοξενίας του ΟΚΑΝΑ στην…
Επικοινωνήστε με τον ΟΚΑΝΑ

Σε όλες τις κατηγορίες της ιστοσελίδας μας θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες για το έργο του ΟΚΑΝΑ και τα προγράμματα που υλοποιεί σε όλους τους τομείς των δραστηριοτήτων του. Ειδικότερα, στην κατηγορία FAQ θα βρείτε πιο εξειδικευμένα άρθρα για θέματα πρόληψης και θεραπείας αλλά και πληροφορίες για τις εξαρτησιογόνες ουσίες και τις επιπτώσεις από τη χρήση τους. Σε περίπτωση που χρειάζεστε μία πληροφορία που δεν μπορείτε να βρείτε μέσα από τις σελίδες του web site, στείλτε μας το ερώτημά σας στο questions@okana.gr ή χρησιμοποιήστε την παρακάτω φόρμα επικοινωνίας και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα λάβετε την απάντηση από το εξειδικευμένο προσωπικό του ΟΚΑΝΑ.

Αν χρειάζεστε βοήθεια, υποστήριξη ή συμβουλές για την αντιμετώπιση προβλήματος που σχετίζεται με τη χρήση ουσιών απευθυνθείτε στην ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ SOS του ΟΚΑΝΑ καλώντας το 1031.

Για ερωτήματα που σχετίζονται με τον τρόπο διαχείρισης, επεξεργασίας και προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, παρακαλούμε όπως τα αποστείλετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση: dpo@okana.gr