"Πολίτες κατά Πολιτών;" - Κοινό Δελτίο Τύπου όλων των Φορέων Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων
Σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα, εν μέσω οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, κρίσης αξιών αλλά και θεσμών, τα ασθενέστερα στρώματα της κοινωνίας και οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού πλήττονται δυστυχώς περισσότερο.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα, και με αφορμή τα γεγονότα στο κέντρο της Αθήνας, πολλές από αυτές τις ομάδες, έγιναν δυστυχώς ο εύκολος στόχος. Για μία ακόμη φορά οι εξαρτημένοι χρήστες ναρκωτικών ουσιών χαρακτηρίστηκαν «σκουπίδια», «εγκληματίες», «μιάσματα»... στιγματίστηκαν και «χτυπήθηκαν» ανελέητα.
Ο κοινωνικός αποκλεισμός που βιώνουν και ο στιγματισμός που έχουν υποστεί γιγαντώνεται κάτω από τη δυσβάσταχτη πίεση του κοινωνικού περίγυρου που απαιτεί από αυτούς να εξαφανιστούν(!). Πρωταγωνιστές και υποκινητές ανομοιογενείς ομάδες, με διαφορετικά κίνητρα και συμφέροντα, που συντάσσονται, φαινομενικά, απέναντι σε ό,τι τους «απειλεί». Δυστυχώς όμως, ο φόβος καλλιεργεί τον ρατσισμό και το αντίστροφο. Έτσι, μετανάστες και εγκληματίες γίνονται έννοιες συνώνυμες, ενώ τα εξαρτημένα άτομα εκδιώκονται και «τιμωρούνται» από μια άλλη μερίδα πολιτών και πολιτικών, που πέφτουν συχνά θύματα παραπληροφόρησης.
Το αποτέλεσμα; Όλοι οι παραπάνω, μαζί με τοπικούς άρχοντες, διαμαρτυρόμενοι με αφορμή την ίδρυση μιας υπηρεσίας του ΟΚΑΝΑ στην περιοχή τους, είτε πρόκειται για κέντρο εκπαίδευσης είτε για μονάδα χορήγησης φαρμακευτικών υποκαταστάτων, επιτίθενται στην ουσία στους συνδημότες τους που έχουν ανάγκη την φροντίδα των φορέων απεξάρτησης. Σε αυτό το περιβάλλον ο επιστημονικός λόγος και τα ερευνητικά δεδομένα δυστυχώς δεν ακούγονται.
Οι φορείς που ασχολούμαστε με την αντιμετώπιση της εξάρτησης, συμφωνούμε και παλεύουμε όλοι, ο καθένας από τη δική του θέση, στο εξής: Το δικαίωμα στη θεραπεία και η πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας πρέπει επιτέλους να δοθεί και σ'αυτή την ομάδα συμπολιτών μας. Αν φτάσουμε στο σημείο να παρεμποδίζουμε τον ίδιο τον πολίτη στην πρόσβασή του σε μία υπηρεσία υγείας, δεν κινδυνεύει μόνο αυτός. Πίσω από μία κλειδωμένη πόρτα εγκλωβίζεται και αυτός που κρατά το κλειδί.
Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ)
Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ)
Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, Μονάδα Απεξάρτησης 18 ΑΝΩ
Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, Θεραπευτικό Πρόγραμμα ΑΡΓΩ
Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, Τμήμα Αποκατάστασης Εξαρτημένων ΙΑΝΟΣ