16.01.2018

Πιλοτικό Πρόγραμμα: Παρεμβάσεις Πρόληψης και Ευαισθητοποίησης στο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας

Νέα του Οκανά

Στο πλαίσιο υλοποίησης δράσεων που προβλέπει το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και ΟΚΑΝΑ, ως προς τον τομέα της πρόληψης, ο Οργανισμός προχώρησε στην εφαρμογή ενός πιλοτικού προγράμματος ευαισθητοποίησης και δικτύωσης των Κέντρων Πρόληψης (ΚΠ) με το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας. Την υλοποίηση ανέλαβαν στελέχη των Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας.

Το πρόγραμμα διήρκησε από 22.12.2016 έως και 30.10.2017, με συντονιστική ομάδα, στην οποία συμμετείχαν στελέχη του ΟΚΑΝΑ αλλά και των Κέντρων Πρόληψης.

Κύριοι στόχοι:

α) η ευαισθητοποίηση του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας
β) η δικτύωση των Κ.Π. με τα τοπικά Τμήματα Ασφαλείας και
γ) η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου οδηγού (εγχειριδίου) παρεμβάσεων στη συγκεκριμένη ομάδα-στόχο.

Συνολικά, συμμετείχαν στελέχη από 24 Κέντρα Πρόληψης, τα οποία υλοποίησαν παρεμβάσεις σε 440 αστυνομικούς από Τμήματα Ασφαλείας από όλη την Ελλάδα.

Ενδεικτικά, κάποιες από τις ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του προγράμματος, ήταν:

• Επικοινωνία με τις αστυνομικές αρχές
• Διερεύνηση αναγκών, σκέψεων, αντιλήψεων, προσδοκιών των στελεχών της ΕΛ.ΑΣ
• Συναντήσεις (εκπαιδευτικές ομάδες) ευαισθητοποίησης με αστυνομικούς πάνω σε τουλάχιστον τρεις θεματικές περιοχές όπως: Εξαρτήσεις και Εφηβεία, Ψυχική Υγεία, Παραβατικότητα και Νέοι, Σχολικός Εκφοβισμός

EA 3

Αξιολόγηση του προγράμματος:

Η αξιολόγηση του προγράμματος πραγματοποιήθηκε αφενός από την επιστημονική ομάδα κάθε Κέντρου Πρόληψης που συμμετείχε , αφετέρου από την κοινή συνάντηση αξιολόγησης όλων των επιστημονικών ομάδων με το συντονισμό της Εξειδικευμένης Ομάδας για την εφαρμογή κοινού πιλοτικού προγράμματος δικτύωσης των Κέντρων Πρόληψης με τα τοπικά Τμήματα Ασφαλείας της Ελληνικής Αστυνομίας.

Στοιχεία που αναδύονται από την ποιοτική αξιολόγηση των συμμετεχόντων στελεχών Πρόληψης στις Παρεμβάσεις:

Οι συμμετέχοντες –ουσες στο πρόγραμμα από τα Κέντρα Πρόληψης αξιολογούν καταρχήν συνολικά θετικά την εμπλοκή τους αυτή. Σε σχέση με τα εκατέρωθεν στερεότυπα, διαπιστώθηκε ότι με το σεβασμό που έδειξαν στην οργανωτική κουλτούρα των στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας, έλαβαν με την σειρά τους ανάλογο σεβασμό για την δουλειά τους στην πρόληψη, με αποτέλεσμα να μπορεί να «σκιαγραφηθεί» αρκετά μια μελλοντική συνεργασία.

Περαιτέρω στόχος του πιλοτικού προγράμματος είναι μέσω του οδηγού που θα δημιουργηθεί, η δράση αυτή να μπορεί να ενταχθεί σε ετήσια βάση στις δράσεις που πραγματοποιούνται από τα 75 Κέντρα Πρόληψης με φροντίδα του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

EA 2

Σχετικά Νέα

Νέα του Οκανά
01.04.2024
Ο Σταθμός Φροντίδας Εξαρτημένων Ατόμων του ΟΚΑΝΑ, σε συνεργασία με την Θετική Φωνή και το Check Point, έδωσε τη δυνατότητα στους ωφελούμενους που λαμβάνουν τις υπηρεσίες του, να πραγματοποιήσουν,…
Νέα του Οκανά
31.03.2024
Άρθρο του Προέδρου του ΟΚΑΝΑ, κ. Αθ. Θεοχάρη, στην εφημερίδα "Απογευματινή" της Κυριακής και στον κ. Βασίλη Βενιζέλο, αναφορικά με το Χώρο Εποπτευόμενη Χρήσης "STEKI46" δύο χρόνια μετά την ίδρυσή του…
Νέα του Οκανά
28.03.2024
Το Πρόγραμμα της Γονεϊκής Στήριξης και Προστασίας Εξαρτημένων Θεσσαλονίκης (Υπ.2, Πρόγραμμα Κεντρικής Μακεδονίας 2021-2024, MIS 6001945) πραγματοποίησε αποκριάτικη γιορτή, κατά την οποία τα παιδιά…
Επικοινωνήστε με τον ΟΚΑΝΑ

Σε όλες τις κατηγορίες της ιστοσελίδας μας θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες για το έργο του ΟΚΑΝΑ και τα προγράμματα που υλοποιεί σε όλους τους τομείς των δραστηριοτήτων του. Ειδικότερα, στην κατηγορία FAQ θα βρείτε πιο εξειδικευμένα άρθρα για θέματα πρόληψης και θεραπείας αλλά και πληροφορίες για τις εξαρτησιογόνες ουσίες και τις επιπτώσεις από τη χρήση τους. Σε περίπτωση που χρειάζεστε μία πληροφορία που δεν μπορείτε να βρείτε μέσα από τις σελίδες του web site, στείλτε μας το ερώτημά σας στο questions@okana.gr ή χρησιμοποιήστε την παρακάτω φόρμα επικοινωνίας και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα λάβετε την απάντηση από το εξειδικευμένο προσωπικό του ΟΚΑΝΑ.

Αν χρειάζεστε βοήθεια, υποστήριξη ή συμβουλές για την αντιμετώπιση προβλήματος που σχετίζεται με τη χρήση ουσιών απευθυνθείτε στην ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ SOS του ΟΚΑΝΑ καλώντας το 1031.

Για ερωτήματα που σχετίζονται με τον τρόπο διαχείρισης, επεξεργασίας και προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, παρακαλούμε όπως τα αποστείλετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση: dpo@okana.gr