Πιλοτικό Πρόγραμμα: Παρεμβάσεις Πρόληψης και Ευαισθητοποίησης στο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας
Στο πλαίσιο υλοποίησης δράσεων που προβλέπει το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και ΟΚΑΝΑ, ως προς τον τομέα της πρόληψης, ο Οργανισμός προχώρησε στην εφαρμογή ενός πιλοτικού προγράμματος ευαισθητοποίησης και δικτύωσης των Κέντρων Πρόληψης (ΚΠ) με το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας. Την υλοποίηση ανέλαβαν στελέχη των Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας.
Το πρόγραμμα διήρκησε από 22.12.2016 έως και 30.10.2017, με συντονιστική ομάδα, στην οποία συμμετείχαν στελέχη του ΟΚΑΝΑ αλλά και των Κέντρων Πρόληψης.
Κύριοι στόχοι:
α) η ευαισθητοποίηση του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας
β) η δικτύωση των Κ.Π. με τα τοπικά Τμήματα Ασφαλείας και
γ) η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου οδηγού (εγχειριδίου) παρεμβάσεων στη συγκεκριμένη ομάδα-στόχο.
Συνολικά, συμμετείχαν στελέχη από 24 Κέντρα Πρόληψης, τα οποία υλοποίησαν παρεμβάσεις σε 440 αστυνομικούς από Τμήματα Ασφαλείας από όλη την Ελλάδα.
Ενδεικτικά, κάποιες από τις ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του προγράμματος, ήταν:
• Επικοινωνία με τις αστυνομικές αρχές
• Διερεύνηση αναγκών, σκέψεων, αντιλήψεων, προσδοκιών των στελεχών της ΕΛ.ΑΣ
• Συναντήσεις (εκπαιδευτικές ομάδες) ευαισθητοποίησης με αστυνομικούς πάνω σε τουλάχιστον τρεις θεματικές περιοχές όπως: Εξαρτήσεις και Εφηβεία, Ψυχική Υγεία, Παραβατικότητα και Νέοι, Σχολικός Εκφοβισμός
Αξιολόγηση του προγράμματος:
Η αξιολόγηση του προγράμματος πραγματοποιήθηκε αφενός από την επιστημονική ομάδα κάθε Κέντρου Πρόληψης που συμμετείχε , αφετέρου από την κοινή συνάντηση αξιολόγησης όλων των επιστημονικών ομάδων με το συντονισμό της Εξειδικευμένης Ομάδας για την εφαρμογή κοινού πιλοτικού προγράμματος δικτύωσης των Κέντρων Πρόληψης με τα τοπικά Τμήματα Ασφαλείας της Ελληνικής Αστυνομίας.
Στοιχεία που αναδύονται από την ποιοτική αξιολόγηση των συμμετεχόντων στελεχών Πρόληψης στις Παρεμβάσεις:
Οι συμμετέχοντες –ουσες στο πρόγραμμα από τα Κέντρα Πρόληψης αξιολογούν καταρχήν συνολικά θετικά την εμπλοκή τους αυτή. Σε σχέση με τα εκατέρωθεν στερεότυπα, διαπιστώθηκε ότι με το σεβασμό που έδειξαν στην οργανωτική κουλτούρα των στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας, έλαβαν με την σειρά τους ανάλογο σεβασμό για την δουλειά τους στην πρόληψη, με αποτέλεσμα να μπορεί να «σκιαγραφηθεί» αρκετά μια μελλοντική συνεργασία.
Περαιτέρω στόχος του πιλοτικού προγράμματος είναι μέσω του οδηγού που θα δημιουργηθεί, η δράση αυτή να μπορεί να ενταχθεί σε ετήσια βάση στις δράσεις που πραγματοποιούνται από τα 75 Κέντρα Πρόληψης με φροντίδα του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.