23.04.2021

Πανελλήνια Έρευνα ΕΠΙΨΥ (ESPAD 2019) στο σχολικό πληθυσμό για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών και άλλες εξαρτητικές συμπεριφορές.

Νέα του Οκανά
Η «Πανελλήνια έρευνα στο σχολικό πληθυσμό για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών και άλλες εξαρτητικές συμπεριφορές» (“European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs” - ESPAD) ξεκίνησε το 1984 από την Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών και ακολούθως από το ΕΠΙΨΥ και διενεργείται ανελλιπώς ανά τέσσερα χρόνια, έως σήμερα.
 
Είναι η μοναδική έρευνα στη χώρα, η οποία μελετά το φαινόμενο της χρήσης νόμιμων και παράνομων εξαρτησιογόνων ουσιών στον μαθητικό πληθυσμό, τους παράγοντες που συνδέονται με αυτή ενώ επεκτείνεται και στη μελέτη εξαρτητικών συμπεριφορών που έχουν παρατηρηθεί, όπως η υπερβολική χρήση διαδικτύου, το στοίχημα, ο τζόγος.
 
Το δείγμα των μαθητών είναι πανελλήνιο, αντιπροσωπευτικό και επιλέγεται με πολυσταδιακή στρωματοποιημένη δειγματοληψία.
Η έρευνα πραγματοποιείται έχοντας την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και η  συλλογή των στοιχείων γίνεται μέσω της χορήγησης ανώνυμου ερωτηματολογίου μέσα στη σχολική τάξη κατόπιν συναίνεσης των γονέων.
 
Η έρευνα ESPAD υλοποιείται με τη μερική χρηματοδότηση του ΟΚΑΝΑ και με τη συνεργασία των κατά τόπους Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας του ΟΚΑΝΑ.
 
Η τελευταία έρευνα διενεργήθηκε την άνοιξη του 2019, σε πανελλήνιο αντιπροσωπευτικό δείγμα 17.733 μαθητών ηλικίας 16-18 ετών, στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής έρευνας ESPAD, όπου συμμετείχαν παράλληλα 35 χώρες.  
Η επόμενη έρευνα ESPAD έχει προγραμματιστεί για το 2024.
 
Στα επισυναπτόμενα έγγραφα βρίσκονται η σύνοψη των κύριων ευρημάτων της έρευνας και το Δελτίο Τύπου όπου παραθέτει τα βασικά σημεία της Έκθεσης.

Σχετικά Νέα

Νέα του Οκανά
30.05.2021
Την Πέμπτη 20/05/2021, πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υγείας συνάντηση με την Υφυπουργό Υγείας κ. Ζωή Ράπτη και εκπροσώπους του Συλλόγου Εργαζομένων Κέντρων Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής…
Νέα του Οκανά
30.05.2021
Στο πλαίσιο της Πανευρωπαϊκής Εβδομάδας (17-21 Μαΐου 2021) για την προάσπιση και την προαγωγή της Δημόσιας Υγείας, με σύνθημα «Ενώνουμε Δυνάμεις για έναν πιο υγιή πληθυσμό», η υπηρεσία Streetwork του…
Επικοινωνήστε με τον ΟΚΑΝΑ

Σε όλες τις κατηγορίες της ιστοσελίδας μας θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες για το έργο του ΟΚΑΝΑ και τα προγράμματα που υλοποιεί σε όλους τους τομείς των δραστηριοτήτων του. Ειδικότερα, στην κατηγορία FAQ θα βρείτε πιο εξειδικευμένα άρθρα για θέματα πρόληψης και θεραπείας αλλά και πληροφορίες για τις εξαρτησιογόνες ουσίες και τις επιπτώσεις από τη χρήση τους. Σε περίπτωση που χρειάζεστε μία πληροφορία που δεν μπορείτε να βρείτε μέσα από τις σελίδες του web site, στείλτε μας το ερώτημά σας στο questions@okana.gr ή χρησιμοποιήστε την παρακάτω φόρμα επικοινωνίας και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα λάβετε την απάντηση από το εξειδικευμένο προσωπικό του ΟΚΑΝΑ.

Αν χρειάζεστε βοήθεια, υποστήριξη ή συμβουλές για την αντιμετώπιση προβλήματος που σχετίζεται με τη χρήση ουσιών απευθυνθείτε στην ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ SOS του ΟΚΑΝΑ καλώντας το 1031.