13.09.2019

Ολοκληρώθηκε ο Απολογισμός Έργου των Προγραμμάτων Προαγωγής Αυτοβοήθειας για το έτος 2018

Νέα του Οκανά

Τα Προγράμματα Προαγωγής Αυτοβοήθειας, προϊόν συνεργασίας του Τμήματος Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με τον ΟΚΑΝΑ, αποτελούν τη μοναδική κρατική πρόταση στη χώρα που θέτει στο επίκεντρο της δράσης της την ιδέα της αυτοβοήθειας/αλληλοβοήθειας στην αντιμετώπιση της εξάρτησης (ναρκωτικά, αλκοόλ και συμπεριφορικές εξαρτήσεις) και των ψυχοκοινωνικών προβλημάτων και προβλημάτων υγείας.

Χάρη στην καινοτόμο λειτουργία τους που δίνει έμφαση στην αυτοβοήθεια/αλληλοβοήθεια, τα Προγράμματα έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν επαρκείς υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων με πρόβλημα εξάρτησης, καθώς και μελών των οικογενειών τους, χωρίς λίστες αναμονής, με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό.

Τα Προγράμματα Προαγωγής Αυτοβοήθειας χρηματοδοτούνται από το Υπουργείο Υγείας και λειτουργούν σε τέσσερις πόλεις της χώρας. Συγκεκριμένα, στη Θεσσαλονίκη (από το 2001), τη Σητεία (από το 2008), τα Χανιά (από το τέλος του 2012) και τη Λάρισα (από τα μέσα του 2015).

Χθες Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2019 δημοσιοποιήθηκε ο Απολογισμός Έργου των Προγραμμάτων για το έτος 2018, όπου παρουσιάζονται ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και θετικά συμπεράσματα και διαπιστώσεις για τη λειτουργία των Προγραμμάτων.

Μεταξύ όσων παρουσιάζονται ξεχωρίζουν δύο σημεία, τα οποία εγείρουν προβληματισμό για το φαινόμενο της εξάρτησης στη χώρα και αξίζει να αναφερθούν: Το πρώτο είναι η σημαντική αύξηση τα τελευταία χρόνια των αιτημάτων για προβληματική σχέση με το αλκοόλ, ενώ το δεύτερο τα αυξημένα αιτήματα για την προβληματική σχέση με την ινδική κάνναβη (ποσοστό 30% στο σύνολο των αιτημάτων βοήθειας για τις παράνομες ψυχοτρόπες ουσίες).

Περισσότερες λεπτομέρειες θα βρείτε στο συνημμένο δελτίο τύπου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στον Απολογισμό του 2018.
https://www.dropbox.com/s/7wlejpi9473nkhr/apologismos%20ppa%202018%20final.pdf?dl=0

Επίσης στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να δείτε ένα σύντομο βίντεο με φωτογραφικό υλικό από δράσεις των Προγραμμάτων κατά το 2018.
https://www.youtube.com/watch?v=hHfwlF9zVcg&t=31s

Πηγή: Δελτίο Τύπου ΑΠΘ

Σχετικά Νέα

Νέα του Οκανά
26.11.2024
Το Πολυδύναμο Κέντρο Βόλου του ΟΚΑΝΑ (Υπ. 1, Πρόγραμμα Θεσσαλία 2021-2027, MIS 6002731) πραγματοποίησε ενημερωτική εσπερίδα χθες στο Πνευματικό Κέντρο Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού, με…
Νέα του Οκανά
25.11.2024
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, σήμερα 25/11/24, η Κινητή Μονάδα Παρέμβασης του ΟΚΑΝΑ Πάτρας(Υπ. Πρόγραμμα Δυτική Ελλάδα 2021-2027, MIS 6004273)…
Νέα του Οκανά
25.11.2024
Σε συνέχεια της  Παρέμβασης  Ενδυνάμωσης και Ευαισθητοποίησης σε θέματα Πρόληψης Εξαρτήσεων σε Εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Βορείου Τομέα Αττικής πραγματοποιήθηκαν Εργαστήρια με θέμα "…
Επικοινωνήστε με τον ΟΚΑΝΑ

Σε όλες τις κατηγορίες της ιστοσελίδας μας θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες για το έργο του ΟΚΑΝΑ και τα προγράμματα που υλοποιεί σε όλους τους τομείς των δραστηριοτήτων του. Ειδικότερα, στην κατηγορία FAQ θα βρείτε πιο εξειδικευμένα άρθρα για θέματα πρόληψης και θεραπείας αλλά και πληροφορίες για τις εξαρτησιογόνες ουσίες και τις επιπτώσεις από τη χρήση τους. Σε περίπτωση που χρειάζεστε μία πληροφορία που δεν μπορείτε να βρείτε μέσα από τις σελίδες του web site, στείλτε μας το ερώτημά σας στο questions@okana.gr ή χρησιμοποιήστε την παρακάτω φόρμα επικοινωνίας και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα λάβετε την απάντηση από το εξειδικευμένο προσωπικό του ΟΚΑΝΑ.

Αν χρειάζεστε βοήθεια, υποστήριξη ή συμβουλές για την αντιμετώπιση προβλήματος που σχετίζεται με τη χρήση ουσιών απευθυνθείτε στην ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ SOS του ΟΚΑΝΑ καλώντας το 1031.

Για ερωτήματα που σχετίζονται με τον τρόπο διαχείρισης, επεξεργασίας και προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, παρακαλούμε όπως τα αποστείλετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση: dpo@okana.gr