03.04.2019

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία, η Ημερίδα «Καλές πρακτικές στην Επανένταξη»: Αποτύπωση των σημαντικότερων σημείων

Νέα του Οκανά

Η Ημερίδα με θέμα «Καλές πρακτικές στην επανένταξη» ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 14 Μαρτίου με πολλές ενδιαφέρουσες εισηγήσεις και ενεργή συμμετοχή των παρευρισκομένων.

Την έναρξη της ημερίδας χαιρέτισαν ο Πρόεδρος ΔΣ κος Ευ. Καφετζόπουλος, ο Αντιπρόεδρος ΔΣ, κος Δ. Φωτόπουλος, και ο Υπεύθυνος του Τμήματος Εκπαίδευσης & ΑΑΔ κος Ηλ. Γκότσης.

Δύο ήταν οι κεντρικοί άξονες των θεματικών των εισηγήσεων. Συγκεκριμένα, οι ομιλητές της πρώτης θεματικής ενότητας παρουσίασαν: τη φιλοσοφία, τις δράσεις και τη λειτουργία της Μονάδας Κοινωνικής Επανένταξης, ο Υπεύθυνος κος Ευ.Φουστέρης, της Μονάδας Εφήβων «ΑΤΡΑΠΟΣ» και των ενταγμένων σε αυτήν επανενταξιακών διαδικασιών, το στέλεχος, Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπευτής, κος Ι. Μαυρομιχάλης, του Δικτύου Υπηρεσιών Κοινωνικής Επανένταξης Θεσσαλονίκης, η Υπεύθυνη κα Μ.Μάντση και της Μονάδας Εντατικής Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης (ΜΕΨΥ) Πάτρας, ο Υπεύθυνος κος Χ.Σκέντζος.

Οι ομιλητές της δεύτερης θεματικής ενότητας παρουσίασαν Καλές Επανενταξιακές Πρακτικές στην ΜΟΘΕ Γ.Ν. Βόλου, ο Υπεύθυνος κος Θ. Γιαμουστάρης, στην ΜΟΘΕ Γ.Ν. Δράμας και Καβάλας, η Υπεύθυνη κα Ελ. Ζαμπουρίδου και στην Μονάδα Εντατικής Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης (ΜΕΨΥ) Αθήνας, το στέλεχος και θεραπευτής κος Π. Σκουλάς.

Μεταξύ όσων αναφέρθηκαν κρατάμε το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η κουλτούρα και η φιλοσοφία του πλαισίου, η οποία ορίζει τους στόχους και τις διαδικασίες ολοκλήρωσης της θεραπευτικής πορείας. Καθοριστικής σημασίας φαίνεται να είναι ακόμα, το αν πρόκειται για ένα κοινοτικό ή μη κοινοτικό πλαίσιο.

IMG 8912-web

Επίσης, σημαντικά χαρακτηριστικά για την επιτυχημένη ολοκλήρωση της διαδικασίας κοινωνικής ένταξης του θεραπευόμενου είναι η ενεργή συμμετοχή της οικογένειας των θεραπευομένων, η ευελιξία του πλαισίου και η προσπάθεια ανταπόκρισης στις ανάγκες των μελών αλλά και στις τοπικές συνθήκες και τις ανάγκες μέσα στις οποίες λειτουργούν. Τέλος, σημαντικό ρόλο παίζει η διορατικότητα του πλαισίου, η συστηματική παρακολούθηση των «αποφοίτων» σε βάθος χρόνου, η δημιουργία "follow up" ομάδων, όπως η ομάδα για τη «μη χρήση» που λειτουργεί στη Μονάδα του Βόλου στην οποία συμμετέχουν τα μέλη που έχουν ολοκληρώσει τη θεραπευτική τους πορεία.

Η ημερίδα σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε με την συνεργασία του Τμήματος Εκπαίδευσης και ΑΑΔ, του Κέντρου Εκπαίδευσης και Εποπτείας και της Μονάδας Κοινωνικής Επανένταξης Αθήνας.

Στόχος είναι να επαναληφθούν τέτοιου είδους εκπαιδευτικές ημερίδες και στο μέλλον με θεματικές σχετικές με το αντικείμενο και το έργο του Οργανισμού και να εκκινήσουν γόνιμες συζητήσεις μεταξύ των παρευρισκομένων.

IMG 8903 web

Σχετικά Νέα

Νέα του Οκανά
26.06.2024
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, 26η Ιουνίου, τα στελέχη της "Γονεϊκής Στήριξης και Προστασίας Εξαρτημένων", ΟΚΑΝΑ Πάτρας (Υπ. 4, Πρόγραμμα Δυτική Ελλάδα 2021-2027, MIS: 6004273),…
Νέα του Οκανά
26.06.2024
Με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών, στις 26 Ιουνίου διανεμήθηκε,σε φορείς και υπηρεσίες της Πάτρας, υλικό δημοσιότητας, από τις Δομές Άμεσης Πρόσβασης ΟΚΑΝΑ ( Πρόγραμμα Δυτική Ελλάδα…
Νέα του Οκανά
01.04.2024
Ο Σταθμός Φροντίδας Εξαρτημένων Ατόμων του ΟΚΑΝΑ, σε συνεργασία με την Θετική Φωνή και το Check Point, έδωσε τη δυνατότητα στους ωφελούμενους που λαμβάνουν τις υπηρεσίες του, να πραγματοποιήσουν,…
Επικοινωνήστε με τον ΟΚΑΝΑ

Σε όλες τις κατηγορίες της ιστοσελίδας μας θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες για το έργο του ΟΚΑΝΑ και τα προγράμματα που υλοποιεί σε όλους τους τομείς των δραστηριοτήτων του. Ειδικότερα, στην κατηγορία FAQ θα βρείτε πιο εξειδικευμένα άρθρα για θέματα πρόληψης και θεραπείας αλλά και πληροφορίες για τις εξαρτησιογόνες ουσίες και τις επιπτώσεις από τη χρήση τους. Σε περίπτωση που χρειάζεστε μία πληροφορία που δεν μπορείτε να βρείτε μέσα από τις σελίδες του web site, στείλτε μας το ερώτημά σας στο questions@okana.gr ή χρησιμοποιήστε την παρακάτω φόρμα επικοινωνίας και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα λάβετε την απάντηση από το εξειδικευμένο προσωπικό του ΟΚΑΝΑ.

Αν χρειάζεστε βοήθεια, υποστήριξη ή συμβουλές για την αντιμετώπιση προβλήματος που σχετίζεται με τη χρήση ουσιών απευθυνθείτε στην ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ SOS του ΟΚΑΝΑ καλώντας το 1031.

Για ερωτήματα που σχετίζονται με τον τρόπο διαχείρισης, επεξεργασίας και προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, παρακαλούμε όπως τα αποστείλετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση: dpo@okana.gr