Ολοκληρώθηκε με επιτυχία, η Ημερίδα «Καλές πρακτικές στην Επανένταξη»: Αποτύπωση των σημαντικότερων σημείων
Η Ημερίδα με θέμα «Καλές πρακτικές στην επανένταξη» ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 14 Μαρτίου με πολλές ενδιαφέρουσες εισηγήσεις και ενεργή συμμετοχή των παρευρισκομένων.
Την έναρξη της ημερίδας χαιρέτισαν ο Πρόεδρος ΔΣ κος Ευ. Καφετζόπουλος, ο Αντιπρόεδρος ΔΣ, κος Δ. Φωτόπουλος, και ο Υπεύθυνος του Τμήματος Εκπαίδευσης & ΑΑΔ κος Ηλ. Γκότσης.
Δύο ήταν οι κεντρικοί άξονες των θεματικών των εισηγήσεων. Συγκεκριμένα, οι ομιλητές της πρώτης θεματικής ενότητας παρουσίασαν: τη φιλοσοφία, τις δράσεις και τη λειτουργία της Μονάδας Κοινωνικής Επανένταξης, ο Υπεύθυνος κος Ευ.Φουστέρης, της Μονάδας Εφήβων «ΑΤΡΑΠΟΣ» και των ενταγμένων σε αυτήν επανενταξιακών διαδικασιών, το στέλεχος, Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπευτής, κος Ι. Μαυρομιχάλης, του Δικτύου Υπηρεσιών Κοινωνικής Επανένταξης Θεσσαλονίκης, η Υπεύθυνη κα Μ.Μάντση και της Μονάδας Εντατικής Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης (ΜΕΨΥ) Πάτρας, ο Υπεύθυνος κος Χ.Σκέντζος.
Οι ομιλητές της δεύτερης θεματικής ενότητας παρουσίασαν Καλές Επανενταξιακές Πρακτικές στην ΜΟΘΕ Γ.Ν. Βόλου, ο Υπεύθυνος κος Θ. Γιαμουστάρης, στην ΜΟΘΕ Γ.Ν. Δράμας και Καβάλας, η Υπεύθυνη κα Ελ. Ζαμπουρίδου και στην Μονάδα Εντατικής Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης (ΜΕΨΥ) Αθήνας, το στέλεχος και θεραπευτής κος Π. Σκουλάς.
Μεταξύ όσων αναφέρθηκαν κρατάμε το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η κουλτούρα και η φιλοσοφία του πλαισίου, η οποία ορίζει τους στόχους και τις διαδικασίες ολοκλήρωσης της θεραπευτικής πορείας. Καθοριστικής σημασίας φαίνεται να είναι ακόμα, το αν πρόκειται για ένα κοινοτικό ή μη κοινοτικό πλαίσιο.
Επίσης, σημαντικά χαρακτηριστικά για την επιτυχημένη ολοκλήρωση της διαδικασίας κοινωνικής ένταξης του θεραπευόμενου είναι η ενεργή συμμετοχή της οικογένειας των θεραπευομένων, η ευελιξία του πλαισίου και η προσπάθεια ανταπόκρισης στις ανάγκες των μελών αλλά και στις τοπικές συνθήκες και τις ανάγκες μέσα στις οποίες λειτουργούν. Τέλος, σημαντικό ρόλο παίζει η διορατικότητα του πλαισίου, η συστηματική παρακολούθηση των «αποφοίτων» σε βάθος χρόνου, η δημιουργία "follow up" ομάδων, όπως η ομάδα για τη «μη χρήση» που λειτουργεί στη Μονάδα του Βόλου στην οποία συμμετέχουν τα μέλη που έχουν ολοκληρώσει τη θεραπευτική τους πορεία.
Η ημερίδα σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε με την συνεργασία του Τμήματος Εκπαίδευσης και ΑΑΔ, του Κέντρου Εκπαίδευσης και Εποπτείας και της Μονάδας Κοινωνικής Επανένταξης Αθήνας.
Στόχος είναι να επαναληφθούν τέτοιου είδους εκπαιδευτικές ημερίδες και στο μέλλον με θεματικές σχετικές με το αντικείμενο και το έργο του Οργανισμού και να εκκινήσουν γόνιμες συζητήσεις μεταξύ των παρευρισκομένων.