24.03.2020

ΟΚΑΝΑ - δράσεις και οδηγίες για τον κορωνοϊό 2019-nCoV / οδηγός επιβίωσης σε περίοδο πανδημίας

Νέα του Οκανά

Από τις πρώτες ημέρες έξαρσης των κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Ελλάδα, ο Οργανισμός στάθηκε κοντά στους εργαζόμενους και εξυπηρετούμενους με ψυχραιμία και έγκυρη πληροφόρηση για τα συμπτώματα, τους κινδύνους καθώς και με οδηγίες που είναι αναγκαίο να ακολουθούνται από όλους. (δείτε το σχετικό άρθρο).

 

Εν μέσω πανδημίας πλέον οι υπηρεσίες που παρέχει ο ΟΚΑΝΑ οφείλουν να προσαρμόζονται καθημερινά, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η σωματική υγεία όλων χωρίς να χάνεται η αναγκαία ροή θεραπείας για τα μέλη του.

 

Σε αυτό το χώρο θα βρείτε συγκεντρωμένες χρήσιμες πληροφορίες για τις υπηρεσίες του ΟΚΑΝΑ αλλά και πού μπορεί να απευθυνθεί κανείς για θέματα όπως σίτιση, ατομική υγιεινή και φροντίδα, βοήθεια στο σπίτι, πληροφορίες για τις ΜΕΛ, συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη, συναλλαγές με δημόσιες υπηρεσίες και δράσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις.

 

Ευελπιστούμε να αποτελέσει έναν χρήσιμο οδηγό για όλους!


Υπηρεσίες ΟΚΑΝΑ

Μονάδα Ολοκληρωμένης Θεραπείας της Εξάρτησης (ΜΟΘΕ) και Μονάδα Εντατικής Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης (ΜΕΨΥ)

Αυξάνεται ο αριθμός των δόσεων χορήγησης μεθαδόνης ή βουπρενορφίνης ανά θεραπευόμενο με στόχο να αποφευχθούν οι άσκοπες μετακινήσεις, ο φόρτος εργασίας του προσωπικού και ο συγχρωτισμός πολλών ατόμων στον ίδιο χώρο.

Παράλληλα, λαμβάνεται μέριμνα ώστε σε περίπτωση απουσίας του μέλους (για παράδειγμα λόγω ασθενείας) ή κλεισίματος της μονάδας να μπορούν να χορηγηθούν οι απαιτούμενες δόσεις από άλλη μονάδα ή σε άλλο χώρο του νοσοκομείου που φιλοξενείται η μονάδα.

Αναστέλλεται η λειτουργία των μονάδων που χορηγούν μεθαδόνη το Σαββατοκύριακο.

Όλες οι ομαδικές συναντήσεις αναστέλλονται και περιορίζονται οι ατομικές συνεδρίες σε επείγουσες περιπτώσεις.



Άλλες δομές και υπηρεσίες

Αθήνα

Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1031
Παρέχεται τηλεφωνική υποστήριξη, ενημέρωση, παραπομπές καθημερινά 08:00-16:00 Δευτέρα έως Παρασκευή.

 

Σταθμός Φροντίδας Εξαρτημένων Ατόμων (ΣΦΕΑ)
Η μονάδα υποδέχεται τους εξυπηρετούμενους καθημερινά 10:00-14:00 Δευτέρα έως Παρασκευή παρέχοντας πληροφορίες με έντυπο υλικό, υλικό προφύλαξης, πρόχειρο φαγητό (snack). Η ομάδα street work έχει αναστείλει τη λειτουργία της στους δρόμους της Αθήνας.

newsletter sfea web

 

Μονάδα Άμεσης Βοήθειας και Υποστήριξης
Έχει ανασταλεί η λειτουργία όλων των ιατρείων με εξαίρεση το παθολογικό, το οποίο δέχεται μόνο επείγοντα περιστατικά και περιστατικά overdose.

 

Μονάδα Εφήβων «Ατραπός»
Έχουν ανασταλεί οι ομαδικές συνεδρίες, πραγματοποιούνται τα ατομικά ραντεβού και παρέχεται η δυνατότητα συνεδριών μέσω skype. Η συνεργασία με φορείς όπως υπηρεσία επιμελητών ανηλίκων, ιδρύματα παιδικής προστασίας, ξενώνες ασυνόδευτων ανηλίκων κ.α. συνεχίζεται κανονικά μέσω τηλεφωνικών επαφών. Τα τηλέφωνα επικοινωνίας είναι 210 6429689, 2106420459 και από τις 16.03.2020 λειτουργεί τηλέφωνο εφημερίας 6988543951 Δευτέρα-Παρασκευή 16.00-20.00 και Σάββατο-Κυριακή 10.00-20.00.

 

Θεραπευτικό πρόγραμμα «Αθηνά»
Έχουν ανασταλεί οι ομαδικές συνεδρίες, πραγματοποιούνται μόνο τα επείγοντα ατομικά ραντεβού και παρέχεται η δυνατότητα συνεδριών μέσω τηλεφώνου και skype.


Εξειδικευμένο Κέντρο Κοινωνικής και Επαγγελματικής Ένταξης (ΕΚΚΕΕ)
Αναστέλλεται η λειτουργία των δημιουργικών εργαστηρίων, ενώ συνιστάται τηλεφωνική επικοινωνία πριν την επίσκεψη στη μονάδα. Προκειμένου τα μέλη να απασχολούνται δημιουργικά μένοντας στο σπίτι η δομή παρέχει τη δυνατότητα αποστολής μέσω ταχυδρομείου βιβλίων από τη δανειστική βιβλιοθήκη (οι τίτλοι των βιβλίων παρέχονται σε ηλεκτρονική λίστα στο σύνδεσμο https://coda.io/d/_deu5SktbESI), αποστολής υλικών από τα δημιουργικά εργαστήρια (εφόσον δεν υπάρχει πρόσβαση στο διαδίκτυο) και συνεργασία με τους συντονιστές των εργαστηρίων σε εβδομαδιαία βάση. Τέλος το ΕΚΚΕΕ εξακολουθεί να υποστηρίζει τα μέλη στην πρόσβασή τους σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες κοινωνικής ασφάλισης και επιδομάτων μόνο κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης.


Μονάδα Κοινωνικής Επανένταξης
Έχουν ανασταλεί οι ομαδικές συνεδρίες, πραγματοποιούνται τα ατομικά ραντεβού με τοξικολογικό έλεγχο και τηλεφωνική - τηλεματική υποστήριξη όπου χρειάζεται.


Αθλητικά προγράμματα για τους εξυπηρετούμενους του ΟΚΑΝΑ
Τα αθλητικά προγράμματα που πραγματοποιούνται στο κλειστό γυμναστήριο Σεπολίων (Σιώκου 6, Σεπόλια) του Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με τον ΟΠΑΝΔΑ, έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους μέχρι νεωτέρας.

Πρόγραμμα Υποστήριξης και Φροντίδας Γονέων-Μελών ΟΚΑΝΑ, Αθήνας
Έχουν ανασταλεί οι ατομικές και οι ομαδικές συναντήσεις, αλλά υπάρχει η δυνατότητα τηλεφωνικού ραντεβού κατόπιν αιτήματος του ενδιαφερόμενου/-ης στο τηλέφωνο 210 5200709.

 


Θεσσαλονίκη

Συνδυασμένη Μονάδα Εντατικής Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης (ΜΕΨΥ) και Κοινωνικής Επανένταξης
Έχουν ανασταλεί οι ομαδικές συνεδρίες, πραγματοποιούνται τα ατομικά ραντεβού (παρέχεται η δυνατότητα συνεδριών μέσω skype και τηλεφώνου) και η χορήγηση στη ΜΕΨΥ έχει αυξήσει τον αριθμό των δόσεων προκειμένου να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις.

Εξειδικευμένο Κέντρο Κοινωνικής και Επαγγελματικής Ένταξης (ΕΚΚΕΕ) – παράρτημα Θεσσαλονίκης
Παρέχονται πληροφορίες στους ενδιαφερόμενους κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας.

2ο ΣΔΕ Θεσσαλονίκης – Εκτός Έδρας Τμήμα (ΟΚΑΝΑ)
Υπαγόμενο στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων το 2ο ΣΔΕ Θεσσαλονίκης – Εκτός Έδρας Τμήμα (ΟΚΑΝΑ) έχει σταματήσει τη λειτουργία του από την Τετάρτη 11 Μαρτίου 2020.

Υπηρεσία streetwork
Λειτουργεί ως σημείο αναφοράς στο χώρο του παρέχοντας πληροφορίες για τις απαραίτητες παραπομπές. Ωστόσο λόγω στενότητας χώρου, δε μπορεί να υποδεχτεί ωφελούμενους.


Πρόγραμμα Υποστήριξης Εξαρτημένων Γονέων και των Παιδιών τους
Έχουν ανασταλεί οι συναντήσεις με μικρά παιδιά. Πραγματοποιούνται συνεδρίες μέσω τηλεφώνου ή Skype με γονείς/φροντιστές και παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας ή εφήβους (Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 545336).

 

 

Πάτρα

Τοπικό Δίκτυο Άμεσης Πρόσβασης
Έχουν ανασταλεί οι ομαδικές συνεδρίες και πραγματοποιούνται τα ατομικά ραντεβού (παρέχεται η δυνατότητα επικοινωνίας μέσω τηλεφώνου).

 

Συνδυασμένη Μονάδα Εντατικής Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης (ΜΕΨΥ) και Κοινωνικής Επανένταξης
Έχουν ανασταλεί οι ομαδικές συνεδρίες, πραγματοποιούνται τα ατομικά ραντεβού (παρέχεται η δυνατότητα συνεδριών μέσω skype και τηλεφώνου) και η χορήγηση στη ΜΕΨΥ έχει αυξήσει τον αριθμό των δόσεων προκειμένου να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις.

 

 

Ρέθυμνο

Πρότυπη Μονάδα Θεραπείας των Εξαρτήσεων ΟΚΑΝΑ Ρεθύμνου
Έχουν ανασταλεί οι ομαδικές συνεδρίες, πραγματοποιούνται τα ατομικά ραντεβού (παρέχεται η δυνατότητα συνεδριών μέσω skype και τηλεφώνου) και η χορήγηση έχει αυξήσει τον αριθμό των δόσεων προκειμένου να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις.

 

 

Χανιά

Πρόγραμμα Πολλαπλής Παρέμβασης
Έχουν ανασταλεί οι ομαδικές συνεδρίες, πραγματοποιούνται τα ατομικά ραντεβού (παρέχεται η δυνατότητα συνεδριών μέσω skype και τηλεφώνου) και η χορήγηση έχει αυξήσει τον αριθμό των δόσεων προκειμένου να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις.

 

 

 

Για τη λειτουργία των Μονάδων του Οργανισμού διατίθενται υγειονομικά υλικά όπως μάσκες, γάντια και αντισηπτικά κατά την είσοδο στο χώρο, όπου αυτό είναι απαραίτητο.

Αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας ενδέχεται να γίνονται όσο διάστημα κλιμακώνονται τα μέτρα. Σε κάθε περίπτωση οι ενδιαφερόμενοι θα ενημερώνονται από τις δομές τους, από ανακοινώσεις του site ή της σελίδας facebook του Οργανισμού.

 

 


 

 

Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας

 

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας δέχεται ατομικά ραντεβού, τηλεφωνικά και μέσω skype. Απαραίτητη είναι η προγενέστερη τηλεφωνική επικοινωνία για ραντεβού.

Το Πρόγραμμα λειτουργεί σε τέσσερις πόλεις: Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Χανιά και Σητεία.

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

 


Δράσεις των Κέντρων Πρόληψης της Εξάρτησης και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας

 

Οι δράσεις των Κέντρων που απευθύνονται σε μεγάλο αριθμό συμμετοχών έχουν αναβληθεί. Πραγματοποιούνται ατομικές συναντήσεις ως αιτήματα βοήθειας. Οι ενδιαφερόμενοι προτείνεται να επικοινωνούν με το Κέντρο της περιοχής τους.

Σεβόμενοι το «Μένουμε σπίτι» και αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες έχουν ξεκινήσει κάποια Κέντρα ήδη να πραγματοποιούν δράσεις διαδικτυακά.

Ενδέχεται τα προγράμματα αυτά να αυξηθούν. Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να παρακολουθούν τη ροή νέων των Κέντρων
πατώντας εδώ. Ακολουθεί ενδεικτική παρουσίαση τριών δράσεων.

 

Ένα παιχνίδι πρόληψης από την Πυξίδα

Μία νέα διαδικτυακή δράση ξεκίνησε η Πυξίδα, προσκαλώντας γονείς και παιδιά να εκφράσουν τη δημιουργικότητά τους αλλά και τα συναισθήματά τους σε αυτή τη δύσκολη περίοδο η οποία χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερη ψυχική πίεση. Περισσότερα...

pyxida paixnidi web

 

Οδηγός διαχείρισης της κρίσιμης κατάστασης στο σπίτι. Συμβουλές από το Κέντρο Πρόληψης Πυξίδα. Περισσότερα...

 

Μένουμε σπίτι και «Συζητάμε για την Υγεία ...με αφορμή μια ταινία» με το συντονισμό του ΚΕΣΑΝ

Ψυχαγωγία και εκπαίδευση εξ' αποστάσεως για τους νέους, αλλά και όλη την οικογένεια, από το ΚΕΣΑΝ, σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας, για Παιδιά και Νέους ,και το Νεανικό Πλάνο. Η πολυβραβευμένη ταινία «Supa Modo» του Likarion Wainaina (Μυθοπλασία, 74', Κένυα - Γερμανία, 2018), πραγματεύεται το επίκαιρο ζήτημα της νόσου και της υγείας και του ρόλου της κοινότητας στο ξεπέρασμα του στίγματος και του πένθους. Στόχος είναι, η αξιοποίηση της Τέχνης, σε αυτές τις δύσκολες μέρες του περιορισμού στις κατοικίες, ως μέσο εξωτερίκευσης των συναισθημάτων τους, αναφορικά με το εν λόγω θέμα που απασχολεί τους πάντες παγκοσμίως. Περισσότερα...

 

kesan movie nl

 


info cov

Οδηγός επιβίωσης σε περίοδο πανδημίας

 

Μέσα σε συνθήκες πανδημίας και απαγόρευσης κυκλοφορίας είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποιες υπηρεσίες λειτουργούν, τί παρέχουν και πού μπορούμε να απευθυνθούμε για την εξυπηρέτησή μας. Ακολουθεί ένας κατάλογος των υπηρεσιών που παρέχονται ανά κατηγορία (σίτιση, υγιεινή, ψυχολογική υποστήριξη, βοήθεια στο σπίτι, δημόσιες υπηρεσίες κ.α.) σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και περιφέρεια.

 

Από τη Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020 και με την πρόσφατη απαγόρευση κυκλοφορίας για την αντιμετώπιση της περαιτέρω εξάπλωσης των κρουσμάτων του κορωνοϊού, πριν την έξοδό μας από το σπίτι ή το χώρο που φιλοξενούμαστε θα πρέπει να διαθέτουμε βεβαίωση μετακίνησης και την αστυνομική μας ταυτότητα ή οποιοδήποτε άλλο επίσημο έγγραφο. Περισσότερες πληροφορίες για τα έντυπα μετακίνησης μπορείτε να βρείτε πατώντας εδώ.

 

Ακολουθούν πληροφορίες σχετικά με:

 

• σίτιση - ρουχισμό - είδη ατομικής υγιεινής


• χώρους υγιεινής και ατομικής φροντίδας


• δημόσιες υπηρεσίες (ΚΕΠ, ΟΠΕΚΑ, άυλη συνταγογράφηση)


• Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων (για αντιρετροϊκή αγωγή και φαρμακευτική αγωγή για την ηπατίτιδα)


• τηλεφωνικές και τηλεματικές γραμμές υποστήριξης και συμβουλευτικής με πανελλαδική εμβέλεια


• δράσεις υποστήριξης σε Αττική, Θεσσαλονίκη και περιφέρεια

 


 

 

cov info thumb 1

 

Σίτιση – ρουχισμός – είδη ατομικής υγιεινής

 

 

Αθήνα

ΚΥΑΔΑ:

Παρέχεται συσσίτιο καθημερινά 12:30-13:00 & 14:30-15:00

 

Praksis:

Παρέχεται μόνο snack στο χέρι χωρίς παραμονή στο χώρο.

 

Γιατροί του Κόσμου:

Πραγματοποιούνται παρεμβάσεις σε άστεγο πληθυσμό ενημερώνοντας για την τρέχουσα κατάσταση και παρέχοντας ρουχισμό, sleeping bag, ξηρά τροφή, είδη ατομικής υγιεινής.

Τηλέφωνο επικοινωνίας 210 3213150 & 210 3236222

 

 

 

Σχετικά Νέα

Νέα του Οκανά
26.06.2024
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, 26η Ιουνίου, τα στελέχη της "Γονεϊκής Στήριξης και Προστασίας Εξαρτημένων", ΟΚΑΝΑ Πάτρας (Υπ. 4, Πρόγραμμα Δυτική Ελλάδα 2021-2027, MIS: 6004273),…
Νέα του Οκανά
26.06.2024
Με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών, στις 26 Ιουνίου διανεμήθηκε,σε φορείς και υπηρεσίες της Πάτρας, υλικό δημοσιότητας, από τις Δομές Άμεσης Πρόσβασης ΟΚΑΝΑ ( Πρόγραμμα Δυτική Ελλάδα…
Νέα του Οκανά
01.04.2024
Ο Σταθμός Φροντίδας Εξαρτημένων Ατόμων του ΟΚΑΝΑ, σε συνεργασία με την Θετική Φωνή και το Check Point, έδωσε τη δυνατότητα στους ωφελούμενους που λαμβάνουν τις υπηρεσίες του, να πραγματοποιήσουν,…
Επικοινωνήστε με τον ΟΚΑΝΑ

Σε όλες τις κατηγορίες της ιστοσελίδας μας θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες για το έργο του ΟΚΑΝΑ και τα προγράμματα που υλοποιεί σε όλους τους τομείς των δραστηριοτήτων του. Ειδικότερα, στην κατηγορία FAQ θα βρείτε πιο εξειδικευμένα άρθρα για θέματα πρόληψης και θεραπείας αλλά και πληροφορίες για τις εξαρτησιογόνες ουσίες και τις επιπτώσεις από τη χρήση τους. Σε περίπτωση που χρειάζεστε μία πληροφορία που δεν μπορείτε να βρείτε μέσα από τις σελίδες του web site, στείλτε μας το ερώτημά σας στο questions@okana.gr ή χρησιμοποιήστε την παρακάτω φόρμα επικοινωνίας και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα λάβετε την απάντηση από το εξειδικευμένο προσωπικό του ΟΚΑΝΑ.

Αν χρειάζεστε βοήθεια, υποστήριξη ή συμβουλές για την αντιμετώπιση προβλήματος που σχετίζεται με τη χρήση ουσιών απευθυνθείτε στην ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ SOS του ΟΚΑΝΑ καλώντας το 1031.

Για ερωτήματα που σχετίζονται με τον τρόπο διαχείρισης, επεξεργασίας και προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, παρακαλούμε όπως τα αποστείλετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση: dpo@okana.gr