Οι εξωσχολικές δράσεις του ΣΔΕ – Τμήματος Αθηνών για τον Απρίλιο
Το Σάββατο 21 Απριλίου οι εκπαιδευόμενοι του Σχεδίου Δράσης Αστρονομίας «Τα μυστικά του Σύμπαντος» παρακολούθησαν το αλληλεπιδραστικό σεμινάριο «Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, τα Μαθηματικά, ο Πλάτων και ο Χορός Πλανητών!» που πραγματοποιήθηκε στο Ιδεοθέατρον. Ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Ξενοφών Μουσάς, Καθηγητής Φυσικής Διαστήματος του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τη συμμετοχή των εκπαιδευομένων στην εκδήλωση οργάνωσε η Δήμητρα Λελίγκου, εκπαιδεύτρια στο ΣΔΕ του Επιστημονικού Γραμματισμού και του Σχεδίου Δράσης Αστρονομίας.
Με αφορμή ημερίδα για το Πεδίο του Άρεως (1-4-2018), ομάδα εκπ/μένων που συμμετείχε στην ημερίδα, γνώρισαν το βουλευτή Γιώργο Αμυρά, ο οποίος τους προσκάλεσε στη Βουλή των Ελλήνων. Εκεί, την Τρίτη 24 Απριλίου, τους υποδέχτηκε η συνεργάτιδα του βουλευτή, Φωτεινή Λεομπίλλα, η οποία αρχικά τους ξενάγησε σε κάποιους από τους χώρους της Βουλής. Στη συνέχεια συνάντησαν στο καφενείο της Βουλής το βουλευτή, στον οποίο παρέδωσαν μία επιστολή, προκειμένου να του γνωστοποιήσουν την πρόθεσή τους να συνεχίσουν να στηρίζουν ενεργά την προσπάθεια των κατοίκων και όλων των φορέων που εμπλέκονται στο μεγάλο και γνωστό πρόβλημα του Πεδίου του Άρεως. Μάλιστα τόνισαν ότι, στο πλαίσιο της αναβάθμισης και της πάταξης της ανομίας στο Πάρκο, έκαναν μία «αυτοψία» στο χώρο και, αφού εντόπισαν δύο εγκαταλελειμμένα φυτώρια, σκέφτηκαν να συστήσουν στο μέλλον μία ΚΟΙΝΣΕΠ (π.χ. λαχανόκηπο ή ό,τι είναι καταλληλότερο) με τη βοήθεια της Γεωπονικής Σχολής Αθηνών. Στην υλοποίηση αυτής της ιδέας ζήτησαν την υποστήριξη του βουλευτή.
Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (Π.Ι.Ο.Π.), με το οποίο το ΣΔΕ έχει αναπτύξει μια σταθερή συνεργασία, έδωσε την ευκαιρία στους μαθητές, την Τετάρτη 25 Απριλίου, να ξεναγηθούν στο χώρο του Ιστορικού Αρχείου από την Προϊσταμένη της Υπηρεσίας, κα Ελένη Μπενέκη, και να μάθουν τη λειτουργία και το σκοπό ίδρυσής του. Στο τέλος της ξενάγησης, η κα Μπενέκη παρουσίασε στους μαθητές την περιοδική έκθεση «Διδάσκοντας την ελαιοκομία», που λάμβανε χώρα στο ισόγειο του κτηρίου. Επίσης, ειδικά για τους εκπ/μενους του ΣΔΕ και με αφορμή την Πρωτομαγιά, οργανώθηκε εργαστήριο από το Ιστορικό Αρχείο για την κατασκευή στεφανιού από ανακυκλώσιμα υλικά, το οποίο εμψύχωσαν η Ιφιγένεια Λελοβίτη, συντηρήτρια χαρτώου υλικού, και η Κατερίνα Ζιόβα, στέλεχος της υπηρεσίας του Ιστορικού Αρχείου. Αξίζει να αναφερθεί, για μια ακόμα φορά, η υποδειγματική φιλοξενία του Π.Ι.Ο.Π., το οποίο ευχαριστούμε δημόσια. Συγκεκριμένα, ευχαριστούμε την κα Μπενέκη, που ανέλαβε όχι μόνο την ξενάγηση αλλά και τη διοργάνωση εργαστηρίου ειδικά για τους μαθητές μας. Τέλος, ευχαριστούμε τις κυρίες Λελοβίτη και Ζιόβα που με τόσο κέφι υλοποίησαν το εργαστήριο.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, την Παρασκευή 27 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στα κτήρια της Λυρικής Σκηνής και της Βιβλιοθήκης και στο Πάρκο. Παράλληλα, οι εκπ/μενοι απόλαυσαν έναν καφέ στο Agora café στο αίθριο των κτηρίων στο ισόγειο, εκφράζοντας απερίφραστα τη χαρά και την ικανοποίησή τους που τους δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά έναν τόσο σημαντικό χώρο πολιτισμού της πόλης μας.
Οι εκπαιδευόμενοι του Α' και Β' κύκλου του Σχεδίου Δράσης «Τα μυστικά του σύμπαντος», επισκέφθηκαν στην Τεχνόπολη το Σάββατο 28 Απριλίου το Επιστημονικό Φεστιβάλ Αθηνών 2018 με θέμα «Επιστήμη χωρίς σύνορα». Το 5ο Athens Science Festival είχε ως στόχο τη διάδοση του μηνύματος ότι η επιστήμη δεν έχει σύνορα και αφορά όλους τους πολίτες του κόσμου, είτε ασχολούνται με αυτήν, είτε απλώς επωφελούνται από τα επιτεύγματά της. Την επίσκεψη στο Φεστιβάλ Επιστήμης οργάνωσε η Δήμητρα Λελίγκου, εκπαιδεύτρια του σχεδίου δράσης Αστρονομίας και του Επιστημονικού Γραμματισμού του σχολείου. Οι μαθητές έμειναν ενθουσιασμένοι από τη συμμετοχή τους στο επιστημονικό αυτό «πανηγύρι» μέσω πολλαπλών δράσεων.
Τη Δευτέρα 30 Απριλίου 2018 οι εκπαιδευόμενοι του σχολείου επισκέφθηκαν το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Ξεναγήθηκαν αρχικά στο χώρο της έκθεσης του Μηχανισμού των Αντικυθήρων από την εκπαιδεύτρια του Επιστημονικού Γραμματισμού, Δήμητρα Λελίγκου, η οποία τους εξήγησε τη σπουδαιότητα του εκθέματος. Στη συνέχεια επισκέφθηκαν τη Συλλογή Έργων Μνημειώδους Πλαστικής και τη Συλλογή Προїστορικών Αρχαιοτήτων (Μυκηναϊκά-Κυκλαδικά), στις οποίες τους ξενάγησε η εκπαιδεύτρια του Γλωσσικού και Κοινωνικού Γραμματισμού, Αλεξάνδρα Βασιλοπούλου.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα http://autoektimisi.blogspot.gr/.