12.03.2019

Οι εξωσχολικές δράσεις του 2ου ΣΔΕ Θεσσαλονίκης - Τμήματος ΟΚΑΝΑ – Ιανουάριος Φεβρουάριος 2019

Νέα του Οκανά

Δράσεις με αφορμή το «Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη» και την «Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος»

Με αφορμή την 27η Ιανουαρίου η οποία αποτελεί «Ημέρα Μνήμης των χιλιάδων Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος», εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενοι του 2ου ΣΔΕ Θεσσαλονίκης – Τμήματος ΟΚΑΝΑ πραγματοποίησαν μια σειρά δράσεις για να τιμήσουν τη μνήμη των χιλιάδων Ελλήνων Εβραίων, που έχασαν τη ζωή τους στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Οι μνήμες δεν έμειναν μόνο σε αυτό το ιστορικό γεγονός αλλά επεκτάθηκαν και στο «Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη», όπου 149 κάτοικοι βρήκαν τραγικό θάνατο στις 2 Σεπτεμβρίου 1944 σε μια επιχείρηση αντιποίνων των Γερμανών κατακτητών σε αντάρτικη επίθεση στην κατεχόμενη τότε Ελλάδα.

Στο πλαίσιο των γραμματισμών (διδακτικών ενοτήτων) έγινε εκτενής συζήτηση για το Ναζισμό, την ιδεολογία και τις τραγικές συνέπειες στους Έλληνες και στους Έλληνες με Εβραϊκό θρήσκευμα.

Το σχολείο υποδέχθηκε τον ιστορικό κο Νανακούδη και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει για τα ιστορικά αυτά γεγονότα εις βάθος.

Ακολούθησε επίσκεψη στο Εβραϊκό Μουσείο, η οποία κατά τα λεγόμενα των μαθητών, ήταν μια εμπειρία συγκλονιστική.

Οι ιστορικές γνώσεις που αποκόμισαν συνοψίζονται σε μια ευχή: «ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ».

Εβραικό Moυσείο 2

Συμμετοχή σε Διαγωνισμό και Σεμινάριο φωτογραφίας

Το 2ο ΣΔΕ Θεσσαλονίκης – Τμήμα ΟΚΑΝΑ συμμετείχε για δεύτερη συνεχή χρονιά, στον διαγωνισμό φωτογραφίας του Δικτύου εξαρτήσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης με θέμα τις Ανθρώπινες Σχέσεις. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε η ενασχόληση με τη φωτογραφία σε επαγγελματικό επίπεδο έτσι ώστε να αποκτηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες γνώσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο διαγωνισμός χωρίστηκε σε τρία μέρη μεταξύ των οποίων: εκπαίδευση-δράση και επεξεργασία φωτογραφιών.

Σημαντική ήταν η συμβολή της εικαστικής φωτογράφου κας Ναλμπαντίδου με την ομιλία της για την τέχνη της φωτογραφίας, τεχνικές φωτισμού και τον κοινωνικό ρόλο που μπορεί να παίξει η φωτογραφία στην ανάδειξη και άμβλυνση στερεοτύπων όπως ο ρατσισμός. Μέσα από την εισήγηση της και την διαδραστική επαφή με τους/τις εκπαιδευόμενους/-ες οι παρευρισκόμενοι επισημαίνουν πως ήρθαν όλοι πιο κοντά στον μαγικό κόσμο της φωτογραφίας και την αξία της στην ζωή όλων μας.

Έπειτα ακολούθησε ένα σεμινάριο στο πρόγραμμα επεξεργασίας φωτογραφιών Photoshop με εισηγητή τον φωτογράφο κο Τρυφωνίδη. Μετά από έναν φωτογραφικό περίπατο στον Φραγκομαχαλά οι διαγωνιζόμενοι δηλώνουν έτοιμοι πλέον να κάνουν μόνοι την επεξεργασία των φωτογραφιών τους - διαλέγοντας ανάμεσα σε περίπου 200 φωτογραφίες. Τα αποτελέσματα αναμένονται να ανακοινωθούν τον Μάιο του 2019.

Επίσκεψη στην γκαλερί «Χαλκός»

Αναμφισβήτητα οι τέχνες αποτελούν σημαντικό κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας και η συχνή επαφή με χώρους που προάγουν την αισθητική επιμόρφωση ενισχύει την διάθεση μας για επικοινωνία με την τέχνη ακόμη και μετά την αποφοίτηση. Για το λόγο αυτό, το 2ο ΣΔΕ Θεσσαλονίκης, την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου, επισκέφθηκε τη γκαλερί Χαλκός με σκοπό να έρθουν όλοι πιο κοντά στην ζωγραφική, στον ζωγράφο και στο τι τον εμπνέει. Η επίσκεψη υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του διαγωνισμού φωτογραφίας του Δικτύου Εξαρτήσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης, με θέμα τις ανθρώπινες σχέσεις όπως προαναφέρθηκε και η επίσκεψη αφορούσε την σχέση του ανθρώπου με την ζωγραφική. Ο ιδιοκτήτης κος Παρχαρίδης ξενάγησε στον χώρο και ο ζωγράφος κος Κερεστετζής, απάντησε στις ερωτήσεις όσων βρίσκονταν εκεί. Ακόμη μίλησε για τις πηγές έμπνευσης του, αν προτιμάει να ζωγραφίζει πρόσωπα και πως επιλέγει τα θέματα του. Όσοι συμμετείχαν μιλούν για μια μοναδικά ζωντανή επαφή με τον καλλιτέχνη την ώρα της δημιουργίας αλλά και για μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα επίσκεψη η οποία τους έφερε λίγο πιο κοντά στον υπέροχο κόσμο της ζωγραφικής και της τέχνης.

Σχετικά Νέα

Νέα του Οκανά
26.06.2024
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, 26η Ιουνίου, τα στελέχη της "Γονεϊκής Στήριξης και Προστασίας Εξαρτημένων", ΟΚΑΝΑ Πάτρας (Υπ. 4, Πρόγραμμα Δυτική Ελλάδα 2021-2027, MIS: 6004273),…
Νέα του Οκανά
26.06.2024
Με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών, στις 26 Ιουνίου διανεμήθηκε,σε φορείς και υπηρεσίες της Πάτρας, υλικό δημοσιότητας, από τις Δομές Άμεσης Πρόσβασης ΟΚΑΝΑ ( Πρόγραμμα Δυτική Ελλάδα…
Νέα του Οκανά
01.04.2024
Ο Σταθμός Φροντίδας Εξαρτημένων Ατόμων του ΟΚΑΝΑ, σε συνεργασία με την Θετική Φωνή και το Check Point, έδωσε τη δυνατότητα στους ωφελούμενους που λαμβάνουν τις υπηρεσίες του, να πραγματοποιήσουν,…
Επικοινωνήστε με τον ΟΚΑΝΑ

Σε όλες τις κατηγορίες της ιστοσελίδας μας θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες για το έργο του ΟΚΑΝΑ και τα προγράμματα που υλοποιεί σε όλους τους τομείς των δραστηριοτήτων του. Ειδικότερα, στην κατηγορία FAQ θα βρείτε πιο εξειδικευμένα άρθρα για θέματα πρόληψης και θεραπείας αλλά και πληροφορίες για τις εξαρτησιογόνες ουσίες και τις επιπτώσεις από τη χρήση τους. Σε περίπτωση που χρειάζεστε μία πληροφορία που δεν μπορείτε να βρείτε μέσα από τις σελίδες του web site, στείλτε μας το ερώτημά σας στο questions@okana.gr ή χρησιμοποιήστε την παρακάτω φόρμα επικοινωνίας και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα λάβετε την απάντηση από το εξειδικευμένο προσωπικό του ΟΚΑΝΑ.

Αν χρειάζεστε βοήθεια, υποστήριξη ή συμβουλές για την αντιμετώπιση προβλήματος που σχετίζεται με τη χρήση ουσιών απευθυνθείτε στην ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ SOS του ΟΚΑΝΑ καλώντας το 1031.

Για ερωτήματα που σχετίζονται με τον τρόπο διαχείρισης, επεξεργασίας και προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, παρακαλούμε όπως τα αποστείλετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση: dpo@okana.gr