03.07.2019

Ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός στον Χώρο Εποπτευόμενης Χρήσης (ΧΕΧ) του - Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Υγείας (2.7.2019)

Νέα του Οκανά

Τον πρώτο Χώρο Εποπτευόμενης Χρήσης (ΧΕΧ) ο οποίος αναμένεται να λειτουργήσει το αμέσως επόμενο διάστημα στην οδό Καποδιστρίου στο κέντρο της Αθήνας επισκέφθηκε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός. Στους ΧΕΧ οι χρήστες ναρκωτικών ουσιών μπορούν υπό την επίβλεψη ειδικευμένου γιατρού και εκπαιδευμένου προσωπικού (νοσηλευτής, ψυχολόγος, κοινωνικός λειτουργός, κοινωνιοθεραπευτής) να κάνουν ενέσιμη χρήση οπιοειδών ή/ και άλλων ουσιών υψηλής επικινδυνότητας.

Οι εργασίες διαμόρφωσης του χώρου ο οποίος θα λειτουργεί εντός του Σταθμού Φροντίδας Εξαρτημένων Ατόμων (ΣΦΕΑ), έχουν ολοκληρωθεί ενώ εντός των επόμενων ημερών θα εκδοθεί και η άδεια λειτουργίας. Η συστέγαση του ΧΕΧ με τον ΣΦΕΑ δεν είναι τυχαία αφού με αυτό τον τρόπο οι χρήστες θα έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με τις υπηρεσίες του δημόσιου συστήματος και να λαμβάνουν ολιστική φροντίδα.

Εντός του ΧΕΧ θα παρέχονται οι παρακάτω υπηρεσίες:

α) Ειδικά διαμορφωμένοι χώροι για την ενέσιμη χρήση προαποκτημένων ναρκωτικών ουσιών από τους λήπτες/ριες των υπηρεσιών και τη βραχεία παραμονή τους αμέσως μετά τη χρήση.

β) Κατάλληλος εξοπλισμός για την ασφαλή χρήση ναρκωτικών ουσιών εντός των ΧΕΧ.

γ) Επείγουσα φροντίδα σε περιπτώσεις υπερδοσολογίας.

δ) Συμβουλευτική ενημέρωση για την ασφαλή χρήση ναρκωτικών ουσιών και την πρόληψη υπερδοσολογίας.

ε) Διασύνδεση με προγράμματα αντιμετώπισης της εξάρτησης και υπηρεσίες ιατρικής φροντίδας.

στ). Διασύνδεση με κοινωνικές υπηρεσίες και ιδιαίτερα με υπηρεσίες ατομικής υγιεινής, παροχής σίτισης, ένδυσης, στέγασης και φιλοξενίας.

ζ) Διασύνδεση με δομές επείγουσας ιατρικής φροντίδας.

η) Παρέμβαση στην κρίση.

θ) Συμβουλευτική και παροχή κατάλληλων μέσων (προφυλακτικά, σύνεργα χρήσης) για την αποφυγή μετάδοσης σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ) και άλλων μεταδιδόμενων νοσημάτων.

Οι ΧΕΧ βασίζονται στη λογική ότι η πολιτεία οφείλει να φροντίζει, πέρα από τα άτομα που κάνουν χρήση ουσιών και επιθυμούν να απεξαρτηθούν, και για την υγεία των ατόμων που έχουν χαμηλό ή κανένα κίνητρο για θεραπεία, προστατεύοντας παράλληλα τη Δημόσια Υγεία.

Πηγή: Δελτίο Τύπου Υπουργείου Υγείας - 2.7.2019

DSC 7749 2 2

DSC 7853 2

Σχετικά Νέα

Νέα του Οκανά
26.06.2024
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, 26η Ιουνίου, τα στελέχη της "Γονεϊκής Στήριξης και Προστασίας Εξαρτημένων", ΟΚΑΝΑ Πάτρας (Υπ. 4, Πρόγραμμα Δυτική Ελλάδα 2021-2027, MIS: 6004273),…
Νέα του Οκανά
26.06.2024
Με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών, στις 26 Ιουνίου διανεμήθηκε,σε φορείς και υπηρεσίες της Πάτρας, υλικό δημοσιότητας, από τις Δομές Άμεσης Πρόσβασης ΟΚΑΝΑ ( Πρόγραμμα Δυτική Ελλάδα…
Νέα του Οκανά
01.04.2024
Ο Σταθμός Φροντίδας Εξαρτημένων Ατόμων του ΟΚΑΝΑ, σε συνεργασία με την Θετική Φωνή και το Check Point, έδωσε τη δυνατότητα στους ωφελούμενους που λαμβάνουν τις υπηρεσίες του, να πραγματοποιήσουν,…
Επικοινωνήστε με τον ΟΚΑΝΑ

Σε όλες τις κατηγορίες της ιστοσελίδας μας θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες για το έργο του ΟΚΑΝΑ και τα προγράμματα που υλοποιεί σε όλους τους τομείς των δραστηριοτήτων του. Ειδικότερα, στην κατηγορία FAQ θα βρείτε πιο εξειδικευμένα άρθρα για θέματα πρόληψης και θεραπείας αλλά και πληροφορίες για τις εξαρτησιογόνες ουσίες και τις επιπτώσεις από τη χρήση τους. Σε περίπτωση που χρειάζεστε μία πληροφορία που δεν μπορείτε να βρείτε μέσα από τις σελίδες του web site, στείλτε μας το ερώτημά σας στο questions@okana.gr ή χρησιμοποιήστε την παρακάτω φόρμα επικοινωνίας και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα λάβετε την απάντηση από το εξειδικευμένο προσωπικό του ΟΚΑΝΑ.

Αν χρειάζεστε βοήθεια, υποστήριξη ή συμβουλές για την αντιμετώπιση προβλήματος που σχετίζεται με τη χρήση ουσιών απευθυνθείτε στην ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ SOS του ΟΚΑΝΑ καλώντας το 1031.

Για ερωτήματα που σχετίζονται με τον τρόπο διαχείρισης, επεξεργασίας και προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, παρακαλούμε όπως τα αποστείλετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση: dpo@okana.gr