23.09.2022

Ο ΟΚΑΝΑ στη 10η Πανελλήνια Συνάντηση «AIDS, Ηπατίτιδες & Αναδυόμενα Νοσήματα» 22-24 Σεπτεμβρίου 2022

Νέα του Οκανά

qn,bvdhgvw

Με ιδιαίτερα σημαντικές και ενδιαφέρουσες ομιλίες και παρουσιάσεις συμμετείχε και φέτος ο ΟΚΑΝΑ στη 10η Πανελλήνια Συνάντηση «AIDS, Ηπατίτιδες & Αναδυόμενα Νοσήματα», που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το διήμερο 22-24 Σεπτεμβρίου 2022. Ο ΟΚΑΝΑ είναι ένας από τους σταθερά Συνεργαζόμενους Φορείς και Υποστηρικτές της Συνάντησης από τις αρχές της διεξαγωγής της το 2013.

Σκοπός της Συνάντησης, που διοργανώνεται σταθερά εδώ και δέκα χρόνια, είναι η σφαιρική προσέγγιση του HIV/AIDS, των ιογενών ηπατιτίδων, της πανδημίας COVID-19 και των εξαρτήσεων στη χώρα μας, αφιερώνοντας χρόνο για τα πραγματικά προβλήματα τα οποία απασχολούν επιστήμονες υγείας, ασθενείς, ευάλωτους πληθυσμούς, αρχές δημόσιας υγείας και κοινό.

Από την πλευρά του ΟΚΑΝΑ, ακαδημαϊκοί, ψυχίατροι υπεύθυνοι προγραμμάτων του Οργανισμού σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, γιατροί παθολόγοι σε μονάδες καθώς και ο πρόεδρος κ. Αθ. Θεοχάρης πήραν μέρος στις εργασίες και τις ανακοινώσεις της Πανελλήνιας Συνάντησης παρουσιάζοντας δεδομένα και συμπεράσματα για τη διασπορά και τις επιπτώσεις της ηπατίτιδας C και HIV στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών γενικά αλλά και ειδικότερα την περίοδο της πανδημίας.

«Το δίκτυο υπηρεσιών του ΟΚΑΝΑ – Μια ολιστική προσέγγιση για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων, των εξαρτητικών συμπεριφορών και του εθισμού στην Ελλάδα», ήταν το θέμα της ομιλίας του προέδρου του Οργανισμού κ. Θεοχάρη τη δεύτερη μέρα της συνάντησης (23/09/2022) σε τραπέζι με θεματική «Δημόσιοι φορείς πρόληψης και Θεραπείας για χρήστες ψυχοδραστικών ουσιών». Στην παρουσίαση ο κ. Θεοχάρης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα τρία κομβικά σημεία – έργα του Οργανισμού τα 2,5 τελευταία, την ίδρυση και λειτουργία του πρώτου Χώρου Εποπτευόμενης Χρήσης (ΧΕΧ) «STEKI46» και την ολοκλήρωση και λειτουργία του Ανοιχτού Κέντρου Ημέρας Αστέγων/Υπνωτήριο στο κέντρο της Αθήνας καθώς και τη διεύρυνση της χρήσης εισπνεόμενης ναλοξόνης από επαγγελματίες στο πεδίο για την αντιμετώπιση της υπερδοσολογίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, μέχρι τον Αύγουστο του 2022 είχαν αντιμετωπιστεί συνολικά 16 περιστατικά υπερδοσολογίας με τη χρήση ναλοξόνης (4 εντός του ΧΕΧ, 2 στο Υπνωτήριο και 10 στο δρόμο από streetworkers του Οργανισμού). Ειδικότερα, από την έναρξη της λειτουργίας του τον Απρίλιο του 2022 στο «STEKI46» έχουν πραγματοποιηθεί 2045 εποπτευόμενες χρήσεις ενέσιμων ή εισπνεόμενων ουσιών ενώ 32 περιπτώσεις έχουν αντιμετωπιστεί για πιθανή υπερδοσολογία (monitoring). Ο ΟΚΑΝΑ έχει μοιράσει φέτος 250% περισσότερο υλικό ασφαλέστερης χρήσης –με έμφαση στη Θεσσαλονίκη- ενώ έχει εντατικοποιήσει τις δράσεις streetwork.

lksjfhe

Ειδικότερα ο κ. Θεοχάρης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Τιτυός»,το πρώτο πανελλαδικό πρόγραμμα εκρίζωσης της Ηπατίτιδας σε χρήστες ουσιών σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Ήπατος, που στοχεύει στη χαρτογράφηση και θεραπεία όλων των ωφελούμενων του οργανισμού, την αποτροπή 180 κιρρώσεων, την αποφυγή 82 περιπτώσεων ηπατοκυτταρικού καρκίνου καθώς και την πρόληψη 26 θανάτων μέχρι το 2028. Αναμένεται επίσης να εξοικονομηθούν 8 εκατομμύρια ευρώ από το σύστημα υγείας.

Το πρόγραμμα «Ιπποκράτης», που υλοποιεί ο Οργανισμός σε συνεργασίας με το Εργαστήρι Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, έχει στόχο την έγκαιρη και αξιόπιστη ανίχνευση επιδημικών εκρήξεων HIV και ηπατίτιδων B και C σε ωφελούμενους του ΟΚΑΝΑ.

emnf bwem

skldafhbdask

 

 

 

Σχετικά Νέα

Νέα του Οκανά
26.06.2024
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, 26η Ιουνίου, τα στελέχη της "Γονεϊκής Στήριξης και Προστασίας Εξαρτημένων", ΟΚΑΝΑ Πάτρας (Υπ. 4, Πρόγραμμα Δυτική Ελλάδα 2021-2027, MIS: 6004273),…
Νέα του Οκανά
26.06.2024
Με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών, στις 26 Ιουνίου διανεμήθηκε,σε φορείς και υπηρεσίες της Πάτρας, υλικό δημοσιότητας, από τις Δομές Άμεσης Πρόσβασης ΟΚΑΝΑ ( Πρόγραμμα Δυτική Ελλάδα…
Νέα του Οκανά
01.04.2024
Ο Σταθμός Φροντίδας Εξαρτημένων Ατόμων του ΟΚΑΝΑ, σε συνεργασία με την Θετική Φωνή και το Check Point, έδωσε τη δυνατότητα στους ωφελούμενους που λαμβάνουν τις υπηρεσίες του, να πραγματοποιήσουν,…
Επικοινωνήστε με τον ΟΚΑΝΑ

Σε όλες τις κατηγορίες της ιστοσελίδας μας θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες για το έργο του ΟΚΑΝΑ και τα προγράμματα που υλοποιεί σε όλους τους τομείς των δραστηριοτήτων του. Ειδικότερα, στην κατηγορία FAQ θα βρείτε πιο εξειδικευμένα άρθρα για θέματα πρόληψης και θεραπείας αλλά και πληροφορίες για τις εξαρτησιογόνες ουσίες και τις επιπτώσεις από τη χρήση τους. Σε περίπτωση που χρειάζεστε μία πληροφορία που δεν μπορείτε να βρείτε μέσα από τις σελίδες του web site, στείλτε μας το ερώτημά σας στο questions@okana.gr ή χρησιμοποιήστε την παρακάτω φόρμα επικοινωνίας και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα λάβετε την απάντηση από το εξειδικευμένο προσωπικό του ΟΚΑΝΑ.

Αν χρειάζεστε βοήθεια, υποστήριξη ή συμβουλές για την αντιμετώπιση προβλήματος που σχετίζεται με τη χρήση ουσιών απευθυνθείτε στην ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ SOS του ΟΚΑΝΑ καλώντας το 1031.

Για ερωτήματα που σχετίζονται με τον τρόπο διαχείρισης, επεξεργασίας και προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, παρακαλούμε όπως τα αποστείλετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση: dpo@okana.gr