01.07.2014

Μία απάντηση στον κύριο Δαραβίγκα

Νέα του Οκανά

Είναι η δεύτερη φορά μέσα στις τελευταίες 15 μέρες που ο Γιάννης Δαραβίγκας φιλοξενείται στον Τύπο για να διατυπώσει τη θέση του για τον ΟΚΑΝΑ, τη λειτουργία του και το θεραπευτικό του πλαίσιο. Η πρώτη ήταν στις 17/6/2014 στην εφημερίδα 'Ελεύθερη ώρα', όπου σε συνέντευξή του δήλωσε ότι ο ΟΚΑΝΑ θα πρέπει να μετονομαστεί σε Οργανισμό Διάδοσης Ναρκωτικών και η δεύτερη στις 28/6/2014, όπου φιλοξενήθηκε η θέση του στην εφημερίδα 'Παρασκήνιο' με τίτλο "Σκάνδαλο με τα προγράμματα υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ".

Λόγω του ολιγοήμερου διορισμού του κου Δαραβίγκα από την απελθούσα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας στη θέση του Αναπλ. Προέδρου του ΟΚΑΝΑ, είμαστε υποχρεωμένοι ως Οργανισμός να απαντήσουμε σε όσα ο κος Δαραβίγκας, εκμεταλλευόμενος το θεσμικό αξίωμα που είχε για λίγες ώρες, αναφέρει για μας. Είμαστε, επίσης, υποχρεωμένοι να αναρωτηθούμε για το τι ακριβώς εξυπηρετεί η δημόσια ενασχόληση του κου Δαραβίγκα με τον ΟΚΑΝΑ.

Ισχυρίζεται ο κος Δαραβίγκας ότι στον Οργανισμό (στον οποίο ο ίδιος προ 15νθημέρου δέχτηκε να αναλάβει χρέη Αναπλ. Προέδρου) το 90% των θεραπευομένων στο πρόγραμμα υποκατάστασης κάνει παράλληλη χρήση, ενώ μέσα στα προγράμματα υποκατάστασης οι θεραπευόμενοι κινδυνεύουν το ίδιο -αν όχι και περισσότερο- από ό,τι πριν την εισαγωγή τους. Να ενημερώσουμε τον κο Δαραβίγκα ότι: α) κατά την εισαγωγή του το 100% των μελών κάνει χρήση, καθώς το θεραπευτικό πλαίσιο του ΠΥ δεν απαιτεί από τον ενδιαφερόμενο να έχει 'κόψει' μόνος του και μετά να έρθει σε μας, καθώς ούτως ή άλλως το πρόγραμμα απευθύνεται σε μακροχρόνιους χρήστες ηρωίνης με προηγούμενες υποτροπές από 'στεγνά' προγράμματα, β) σύμφωνα με την Υπουργική απόφαση (Υ5γ/Γ.Π.οικ. 100847(Αρ. Φ. 1343/16-10-2002) η θεραπευτική διαδικασία των προγραμμάτων υποκατάστασης έχει σκοπό: (1) την ελαχιστοποίηση των κινδύνων από τη χρήση, τόσο για το χρήστη ουσιών όσο και για το κοινωνικό σύνολο και (2) την απεξάρτηση των χρηστών από όλες τις ναρκωτικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων και των υποκαταστάτων. Σε ό,τι αφορά τον σκοπό της ελαχιστοποίησης των κινδύνων, αυτός επιτυγχάνεται μέσω των επιμέρους στόχων που είναι: (i) η συγκράτηση του ασθενούς στο πρόγραμμα με τη θέσπιση κινήτρων, (ii) η μείωση της παράλληλης χρήση, (iii) η μείωση της παραβατικότητας, (iv) ο περιορισμός του ενδεχόμενου προσβολής από μολυσματικές ασθένειες και η μετάδοσή τους σε τρίτους, (v) η σταθεροποίηση σε έναν κανονικό τρόπο ζωής, γ) μακροχρόνιος στόχος του προγράμματος παραμένει η διακοπή και της υποκατάστατης ουσίας για όσους θέλουν και μπορούν, χωρίς να διακυβεύεται η σταθεροποίηση που έχουν πετύχει στη ζωή τους.

Το ότι «οι θεραπευόμενοι κινδυνεύουν το ίδιο - αν όχι και περισσότερο- στα προγράμματα υποκατάστασης από ό,τι πριν την εισαγωγή τους» είναι μία άποψη που έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής τους τελευταίους μήνες και πάνω σε αυτήν στηρίχτηκε μεγάλος όγκος αρνητικής δημοσιότητας για τον ΟΚΑΝΑ. Αγνοήθηκε η επίσημη τοποθέτηση του Αναπλ. Διευθυντή Εφαρμογής Προγραμμάτων, κου Καφετζόπουλου, ίσως επειδή ακριβώς ήταν εμπεριστατωμένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη και δεν εξυπηρετούσε τη μαζική κατανάλωση παραφιλολογίας. Αγνοήθηκε, επίσης, ότι το πρόγραμμα υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ λειτουργεί ήδη 18 χρόνια και ότι 18 χρόνια ιατρικής πράξης σε εξαρτημένα από οπιούχα άτομα συνιστούν από μόνα τους την καλύτερη εμπειρία και τεκμηρίωση για την ορθότητα των επιλεγόμενων ιατρικών πρακτικών.

Σε ό,τι αφορά την αντικατάσταση του Suboxone από το Prenorvine και μάλιστα με εντολή Προέδρου, απλά να ενημερώσουμε ότι ο κος Δαραβίγκας έχει λανθασμένη πληροφόρηση. Μέχρι την προμήθεια του Οργανισμού με Suboxone, έχει γίνει ανάκληση του take home και υποχρεωτική έλευση των θεραπευομένων στις Μονάδες, ακριβώς για να αποφευχθούν οι κίνδυνοι κακής χρήσης της άλλης ουσίας χωρίς ιατρική παρακολούθηση.

Ο Οργανισμός δεν έχει λόγο να «βομβαρδίσει» κανέναν με περισσότερες ιατρικές πληροφορίες που, αν δεν του είναι δυσνόητες θα του είναι πιθανώς αδιάφορες. Γι αυτό περιορίζεται σε όσα μπορεί να ενδιαφέρουν τον πληθυσμό που εξυπηρετείται από τον ΟΚΑΝΑ ή που μπορεί να ενδιαφέρουν όσους γνωρίζουν και παρακολουθούν το έργο μας.

Σε αυτούς δεν ανήκει ο κος Δαραβίγκας, ο οποίος ούτε ως δημοσιογράφος ήρθε ποτέ σε επικοινωνία με τον Οργανισμό ούτε ως οτιδήποτε άλλο. Η δε θητεία του στο χώρο των εξαρτήσεων έχει γίνει από άλλη διαδρομή. Ως πρόεδρος του Πανελλήνιου Αντιναρκωτικού Αγώνα, μιας ΜΚΟ που ίδρυσε ο ίδιος, η οποία έχει οργανώσει συνέδρια και σεμινάρια για την αστυνομία και έχει κάνει χορηγίες υλικού εξοπλισμού στην ΕΛ.ΑΣ και βραβεύσεις στις υπηρεσίες της, δείχνει να έχει κάνει μία επιλογή στην αντιμετώπιση του προβλήματος πολύ διαφορετική από αυτήν που εδώ και χρόνια υπηρετεί ο ΟΚΑΝΑ.

Σχετικά Νέα

Νέα του Οκανά
26.06.2024
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, 26η Ιουνίου, τα στελέχη της "Γονεϊκής Στήριξης και Προστασίας Εξαρτημένων", ΟΚΑΝΑ Πάτρας (Υπ. 4, Πρόγραμμα Δυτική Ελλάδα 2021-2027, MIS: 6004273),…
Νέα του Οκανά
26.06.2024
Με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών, στις 26 Ιουνίου διανεμήθηκε,σε φορείς και υπηρεσίες της Πάτρας, υλικό δημοσιότητας, από τις Δομές Άμεσης Πρόσβασης ΟΚΑΝΑ ( Πρόγραμμα Δυτική Ελλάδα…
Νέα του Οκανά
01.04.2024
Ο Σταθμός Φροντίδας Εξαρτημένων Ατόμων του ΟΚΑΝΑ, σε συνεργασία με την Θετική Φωνή και το Check Point, έδωσε τη δυνατότητα στους ωφελούμενους που λαμβάνουν τις υπηρεσίες του, να πραγματοποιήσουν,…
Επικοινωνήστε με τον ΟΚΑΝΑ

Σε όλες τις κατηγορίες της ιστοσελίδας μας θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες για το έργο του ΟΚΑΝΑ και τα προγράμματα που υλοποιεί σε όλους τους τομείς των δραστηριοτήτων του. Ειδικότερα, στην κατηγορία FAQ θα βρείτε πιο εξειδικευμένα άρθρα για θέματα πρόληψης και θεραπείας αλλά και πληροφορίες για τις εξαρτησιογόνες ουσίες και τις επιπτώσεις από τη χρήση τους. Σε περίπτωση που χρειάζεστε μία πληροφορία που δεν μπορείτε να βρείτε μέσα από τις σελίδες του web site, στείλτε μας το ερώτημά σας στο questions@okana.gr ή χρησιμοποιήστε την παρακάτω φόρμα επικοινωνίας και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα λάβετε την απάντηση από το εξειδικευμένο προσωπικό του ΟΚΑΝΑ.

Αν χρειάζεστε βοήθεια, υποστήριξη ή συμβουλές για την αντιμετώπιση προβλήματος που σχετίζεται με τη χρήση ουσιών απευθυνθείτε στην ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ SOS του ΟΚΑΝΑ καλώντας το 1031.

Για ερωτήματα που σχετίζονται με τον τρόπο διαχείρισης, επεξεργασίας και προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, παρακαλούμε όπως τα αποστείλετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση: dpo@okana.gr