23.06.2014

Μη με κρατάς απ' έξω. Αυτό είναι το σύνθημα της νικητήριας αφίσας διαγωνισμού ΟΚΑΝΑ-ΑΣΚΤ για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών

Δελτία τύπου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 21 Ιουνίου 2014


«Μη με κρατάς απ' έξω»

Αυτό είναι το σύνθημα της νικητήριας αφίσας του διαγωνισμού ΟΚΑΝΑ-ΑΣΚΤ για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών

Ένα πρωτότυπο στη σύλληψή του και παράλληλα απλό μήνυμα επέλεξε ο Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών (26 Ιουνίου). Πρόκειται για το σύνθημα «Μη με κρατάς απ' έξω» και το αρχετυπικό σύμβολο του χορού, τα κύρια στοιχεία της αφίσας, που επέλεξε ο Οργανισμός ως την κεντρική αφίσα για τις εκδηλώσεις, που θα πραγματοποιηθούν σε διάφορες πόλεις της χώρας.

Η επιλογή της αφίσας έγινε έπειτα από διαγωνισμό, που προκήρυξε ο ΟΚΑΝΑ σε συνεργασία με το Γραφείο Διασύνδεσης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) με τη συμμετοχή φοιτητών της Σχολής. Ο διαγωνισμός διοργανώθηκε στο πλαίσιο συνεργασίας, που έχουν οι δύο φορείς και δράσεων που πραγματοποιούνται στα ΑΕΙ και ΤΕΙ του Νομού Αττικής από το Πρόγραμμα ΕΣΠΑ του Οργανισμού με τίτλο «Προγράμματα στην Κοινότητα και στο Δρόμο (Πρόληψης, έγκαιρης παρέμβασης) για τη μείωση της ζήτησης εξαρτησιογόνων ουσιών». Τα έργα των φοιτητών, που συμμετείχαν στο διαγωνισμό, αξιολογηθήκαν με γνώμονα την εγγύτητά του με το σκοπό των εκδηλώσεων, έχοντας ως στόχο την όσο το δυνατόν καλύτερη μετάδοση του μηνύματος για μια ζωή χωρίς εξαρτήσεις.

Το σύμβολο της αφίσας προέρχεται από ένα πήλινο ειδώλιο αρχαϊκής εποχής του 6ου αιώνα π.Χ., που εκτίθεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας. Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα μορφών σε κυκλική διάταξη και με έντονα συμβολικά στοιχεία, που ονομάζεται 'κυκλικός χορός'.

Σύμφωνα με το δημιουργό της, Γιάννη Γιαννούτσο, αρχιτέκτονα - μηχανικό και σπουδαστή της ΑΣΚΤ «Αφορμή για δημιουργία της αφίσας ήταν ο χορός που αποτελεί σημαντικό μέρος κατά τη διαδικασία της επανένταξης του ατόμου. Τα μέλη της ομάδας πιάνονται «χέρι – χέρι», σε μια συμβολική αρχετυπική χειρονομία. Ο κύκλος συμβολίζει την ενότητα, την αλληλεγγύη, την ισότητα. Η κυκλική διάταξη του χορού, παραπέμπει στον 'κυκλικό χορό' της αρχαϊκής εποχής. Επίσης, με την επιλογή της φράσης 'Μη με κρατάς απ' έξω’ ήθελα να επισημάνω ότι σε αυτή την προσπάθεια είμαστε όλοι ένα σώμα».

Η αφίσα, μαζί με τα υπόλοιπα έργα των καλλιτεχνών που συμμετείχαν στο διαγωνισμό, θα εκτεθούν σε πολυσύχναστα σημεία της Αθήνας που έχει επιλέξει ο Οργανισμός με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών.

Λίγα λόγια για το δημιουργό:

Ο Γιάννης Γιαννούτσος γεννήθηκε στο Αγρίνιο Αιτωλοακαρνανίας, το 1986. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο με καθηγητές τους Τ. Παπαϊωάννου, Ι. Λιακατά, Α. Πεχλιβανίδου, Ι. Κίζη και Π. Γουλάκο. Αποφοίτησε με άριστα το 2011. Κατά τη διάρκεια της φοίτησής του στην Αρχιτεκτονική, τιμήθηκε από το Ε.Μ.Π. με τέσσερα Θωμαϊδεια βραβεία. Παράλληλα με την Αρχιτεκτονική Ε.Μ.Π, σπούδασε σχέδιο και ζωγραφική στο εργαστήριο του ζωγράφου Θ. Πάντου. Το 2012, εισάγεται στο τμήμα Αρχιτεκτόνων – Μηχανικών Ε.Μ.Π., κατεύθυνση ‘Σχεδιασμός – Χώρος – Πολιτισμός’ ως υπότροφος του Ι.Κ.Υ. για μεταπτυχιακές σπουδές. Το 2012, με κατατακτήριες εξετάσεις, εισάγεται στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών για σπουδές στη Ζωγραφική. Έχει διακριθεί σε πανελλήνιους αρχιτεκτονικούς και καλλιτεχνικούς διαγωνισμούς.

Στο παρακάτω συνημμένο μπορείτε να δείτε τη νικητήρια αφίσα.

Σχετικά Νέα

Δελτία τύπου
27.04.2022
  Τον πρώτο Χώρο Εποπτευόμενης Χρήσης (ΧΕΧ) του ΟΚΑΝΑ, στην Ελλάδα, εγκαινίασε η Α.Ε. η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπουλου την Τετάρτη 27 Απριλίου 2022. Στα εγκαίνια παρευρέθησαν ο…
Δελτία τύπου
25.06.2024
Κάθε χρόνο, η 26η Ιουνίου, ως «Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους», αποτελεί την αφορμή να στραφεί το βλέμμα όλων μας, που δραστηριοποιούμαστε στο χώρο της…
Δελτία τύπου
05.04.2024
Για 2η συνεχή χρονιά, το Πολυδύναμο Κέντρο του ΟΚΑΝΑ, στην Πρέβεζα, διοργανώνει ομάδες διακοπής καπνίσματος. Στόχος της δράσης είναι η ενημέρωση για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος, την…
Επικοινωνήστε με τον ΟΚΑΝΑ

Σε όλες τις κατηγορίες της ιστοσελίδας μας θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες για το έργο του ΟΚΑΝΑ και τα προγράμματα που υλοποιεί σε όλους τους τομείς των δραστηριοτήτων του. Ειδικότερα, στην κατηγορία FAQ θα βρείτε πιο εξειδικευμένα άρθρα για θέματα πρόληψης και θεραπείας αλλά και πληροφορίες για τις εξαρτησιογόνες ουσίες και τις επιπτώσεις από τη χρήση τους. Σε περίπτωση που χρειάζεστε μία πληροφορία που δεν μπορείτε να βρείτε μέσα από τις σελίδες του web site, στείλτε μας το ερώτημά σας στο questions@okana.gr ή χρησιμοποιήστε την παρακάτω φόρμα επικοινωνίας και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα λάβετε την απάντηση από το εξειδικευμένο προσωπικό του ΟΚΑΝΑ.

Αν χρειάζεστε βοήθεια, υποστήριξη ή συμβουλές για την αντιμετώπιση προβλήματος που σχετίζεται με τη χρήση ουσιών απευθυνθείτε στην ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ SOS του ΟΚΑΝΑ καλώντας το 1031.

Για ερωτήματα που σχετίζονται με τον τρόπο διαχείρισης, επεξεργασίας και προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, παρακαλούμε όπως τα αποστείλετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση: dpo@okana.gr