07.05.2014

Χαιρετισμός Προέδρου του ΟΚΑΝΑ στα εγκαίνιας της νέας Θεραπευτικής Μονάδας στη Βέροια

Νέα του Οκανά

KATRINIS9

Πανοσιολογιότατε εκπρόσωπε του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη,

Κυρία Υπουργέ,

Κύριοι Βουλευτές,

Κύριε Διοικητά της Υγειονομικής Περιφέρειας,

Κυρία Διοικήτρια του Νοσοκομείου Βεροίας,

Κυρία Δήμαρχε,

Σεβαστοί επίσημοι προσκεκλημένοι,

Η έναρξη λειτουργίας της Μονάδας του ΟΚΑΝΑ, εδώ, εντός του Γενικού Νοσοκομείου της πόλης, εκπληρώνει μια επιτακτική ανάγκη της πόλης και ευρύτερα του νομού.

Υλοποιείται σε μια δύσκολη οικονομικά συγκυρία, αλλά ταυτόχρονα έρχεται να ανταποκριθεί στο δίκαιο αίτημα πολυάριθμων πολιτών και των οικογενειών τους, οι οποίοι δίνουν καθημερινά τη μάχη ενάντια στην εξάρτηση από τα ναρκωτικά.

Στο δίκτυο του Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών, το οποίο αριθμεί μέχρι σήμερα 53 Μονάδες Φαρμακευτικής Αντιμετώπισης της Εξάρτησης σε όλη τη χώρα, προστίθεται σήμερα η 54η μονάδα εδώ στη Βέροια. Από σήμερα κιόλας, όπως ανέφερε και η διοικήτρια του Νοσοκομείου, όσοι επιθυμούν θα μπορούν να προσέρχονται και να υποβάλουν την αίτησή τους για ένταξη στο θεραπευτικό μας πρόγραμμα.

Κυρίες και κύριοι,

Η υποκατάσταση εφαρμόζεται σήμερα σε όλα τα κράτη-μέλη της Eυρωπαϊκής Ένωσης, καλύπτοντας περίπου τα 2/3 των θέσεων θεραπείας. Τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι η θεραπεία υποκατάστασης συμβάλλει στη μείωση της εγκληματικότητας, του κοινωνικού αποκλεισμού, των λοιμωδών νοσημάτων, των θανάτων, που συνδέονται με τα ναρκωτικά, ενώ ταυτόχρονα βοηθά στην κοινωνική επανένταξη των θεραπευμένων.

Κύρια επιδίωξη των προγραμμάτων του ΟΚΑΝΑ αποτελεί η σταθεροποίηση του τρόπου ζωής με βελτίωση των οικογενειακών και κοινωνικών σχέσεων, ενώ έμφαση δίνεται στην κατάρτιση για επαγγελματική επανένταξη.

Όλα τα παραπάνω δε μπορούν να επιτευχθούν παρά μόνο με τη συμπαράσταση και τη συνεργασία της κοινωνίας των πολιτών, των τοπικών φορέων, αρχών και συλλόγων. Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι οι εξαρτημένοι, εκτός από την ίδια εξάρτηση, έχουν να παλέψουν και με το κοινωνικό στίγμα.

Σε πολυπαραγοντικά προβλήματα, όπως είναι αυτό των εξαρτήσεων, η κοινωνία θα πρέπει να πρωταγωνιστεί. Και αυτό θα πρέπει να λαμβάνει χώρα σε όλα τα επίπεδα αντιμετώπισης: από την πρόληψη και την έγκαιρη παρέμβαση στους νεανικούς πληθυσμούς μέχρι τη θεραπεία και την κοινωνική και επαγγελματική αποκατάσταση των εξαρτημένων ατόμων.

Φίλες και φίλοι,

Οι συμπεριφορές που καταλήγουν να είναι εξαρτητικές, ξεκινούν πειραματικά εντός του κοινωνικού ιστού. Είναι ,πολλές φορές, απόλυτα νόμιμες συνήθειες, που κλιμακώνονται και εξελίσσονται σε προβληματικές συμπεριφορές εξάρτησης.

Γιατί η εξάρτηση δεν προκαλείται μόνο από τις παράνομες ναρκωτικές ουσίες. Προκαλείται και από νόμιμες ουσίες ή κοινωνικά αποδεκτές συνήθειες, όπως είναι το αλκοόλ, το κάπνισμα, το διαδίκτυο, τα τυχερά παιχνίδια, τα ψυχοδραστικά φάρμακα.

Δεν μπορούμε πια να αγνοούμε ή να υποτιμούμε την πραγματικότητα, πραγματικότητα που όλοι συναντούμε σε διάφορες πτυχές της καθημερινότητάς και η οποία βρίσκεται δίπλα μας, σχεδόν σε κάθε σπίτι.

Επιδίωξή μας είναι να αντιμετωπιστούν όλες οι εξαρτήσεις, νόμιμες και μη, με τρόπο ενιαίο και επιστημονικά τεκμηριωμένο. Άλλωστε, γνώμονα της ίδιας της ύπαρξης του Οργανισμού και της λειτουργίας των προγραμμάτων του αποτελεί η ευθύνη για την προάσπιση της υγείας των πολιτών και της συνοχής του κοινωνικού ιστού. Με αυτόν τον αξιακό κώδικα, αταλάντευτα και αδιαπραγμάτευτα, πορευτήκαμε και θα πορευτούμε προς όφελος της δημόσιας υγείας.

Κλείνοντας, θα ήθελα να εκφράσω τις ειλικρινείς και θερμές ευχαριστίες μου προς όλους όσοι συνέβαλαν καθοριστικά στο σχεδιασμό, την προετοιμασία και τη στελέχωση της Μονάδας, που εγκαινιάζουμε σήμερα.

Θα μου επιτρέψετε να κάνω ειδική μνεία στη Δημοτική αρχή και ιδιαίτερα στη Δήμαρχο κ. Ουσουλτζόγλου, τη διοικήτρια του ΓΝ Ημαθίας κ. Μπούρτσου, τον απερχόμενο διοικητή κ. Χατζηδημητρίου, τα στελέχη και την πρώην πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ κ. Μαλλιώρη και την υπουργό κ.Μακρή για την πολιτική της βούληση να ξεκινήσει να λειτουργεί η μονάδα . Χωρίς τη δική τους πίστη, θέληση και επιμονή , τίποτα από αυτά δεν θα ήταν εφικτό

Κυρίως όμως θα ήθελα να ευχαριστήσω τους απλούς, ανώνυμους και επώνυμους πολίτες της περιοχής που, είτε συλλογικά ή και ατομικά, στήριξαν την προσπάθεια και ένωσαν την αγωνία τους μαζί με τη δική μας για να ανοίξουμε το παράθυρο ελπίδας για τους νέους μας.

Σας ευχαριστώ πολύ

Μπορείτε να δείτε το σχετικό Δελτίο Τύπου εδώ.

Σχετικά Νέα

Νέα του Οκανά
01.04.2024
Ο Σταθμός Φροντίδας Εξαρτημένων Ατόμων του ΟΚΑΝΑ, σε συνεργασία με την Θετική Φωνή και το Check Point, έδωσε τη δυνατότητα στους ωφελούμενους που λαμβάνουν τις υπηρεσίες του, να πραγματοποιήσουν,…
Νέα του Οκανά
31.03.2024
Άρθρο του Προέδρου του ΟΚΑΝΑ, κ. Αθ. Θεοχάρη, στην εφημερίδα "Απογευματινή" της Κυριακής και στον κ. Βασίλη Βενιζέλο, αναφορικά με το Χώρο Εποπτευόμενη Χρήσης "STEKI46" δύο χρόνια μετά την ίδρυσή του…
Νέα του Οκανά
28.03.2024
Το Πρόγραμμα της Γονεϊκής Στήριξης και Προστασίας Εξαρτημένων Θεσσαλονίκης (Υπ.2, Πρόγραμμα Κεντρικής Μακεδονίας 2021-2024, MIS 6001945) πραγματοποίησε αποκριάτικη γιορτή, κατά την οποία τα παιδιά…
Επικοινωνήστε με τον ΟΚΑΝΑ

Σε όλες τις κατηγορίες της ιστοσελίδας μας θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες για το έργο του ΟΚΑΝΑ και τα προγράμματα που υλοποιεί σε όλους τους τομείς των δραστηριοτήτων του. Ειδικότερα, στην κατηγορία FAQ θα βρείτε πιο εξειδικευμένα άρθρα για θέματα πρόληψης και θεραπείας αλλά και πληροφορίες για τις εξαρτησιογόνες ουσίες και τις επιπτώσεις από τη χρήση τους. Σε περίπτωση που χρειάζεστε μία πληροφορία που δεν μπορείτε να βρείτε μέσα από τις σελίδες του web site, στείλτε μας το ερώτημά σας στο questions@okana.gr ή χρησιμοποιήστε την παρακάτω φόρμα επικοινωνίας και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα λάβετε την απάντηση από το εξειδικευμένο προσωπικό του ΟΚΑΝΑ.

Αν χρειάζεστε βοήθεια, υποστήριξη ή συμβουλές για την αντιμετώπιση προβλήματος που σχετίζεται με τη χρήση ουσιών απευθυνθείτε στην ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ SOS του ΟΚΑΝΑ καλώντας το 1031.

Για ερωτήματα που σχετίζονται με τον τρόπο διαχείρισης, επεξεργασίας και προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, παρακαλούμε όπως τα αποστείλετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση: dpo@okana.gr