14.10.2010

Επέκταση της Θεραπευτικής Μονάδας Υποκατάστασης στο Ρίο - Δελτίο Τύπου ΟΚΑΝΑ-ΠΓΝΠ

Δελτία τύπου

Την επέκταση της Θεραπευτικής Μονάδας Υποκατάστασης του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών (ΠΓΝΠ), ανακοινώνουν σήμερα η Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, κυρία Μένη Μαλλιώρη και ο Διοικητής του ΠΓΝΠ, κύριος Απόστολος Λέτσιος, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιείται στο Αμφιθέατρο του Νοσοκομείου.

Η Θεραπευτική Μονάδα Υποκατάστασης ξεκίνησε τη λειτουργία της το Μάιο του 2007, σε συνεργασία με το ΠΓΝΠ. Σύμφωνα με το πλαίσιο λειτουργίας των Μονάδων Υποκατάστασης, στόχος του Θεραπευτικού Προγράμματος είναι η ελαχιστοποίηση των κινδύνων που προκύπτουν από την ουσιοεξάρτηση τόσο για το χρήστη όσο και για το κοινωνικό σύνολο, καθώς και η απεξάρτηση του ουσιοεξαρτόμενου από όλες τις ναρκωτικές ουσίες συμπεριλαμβανομένου και του υποκατάστατου.

Η Μονάδα εξυπηρετεί μακροχρόνιους χρήστες ηρωίνης -άνω των 20 ετών- και παρέχει ιατρικές και ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες. Σε αυτές περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η παροχή βασικής ψυχιατρικής και ιατρικής παρακολούθησης σε στενή συνεργασία με το ΠΓΝΠ, η χορήγηση φαρμακευτικού υποκατάστατου, ψυχοθεραπευτικές παρεμβάσεις και ψυχοκοινωνική υποστήριξη.

Η κτιριακή επέκταση της Μονάδας, για την οποία η Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ είχε δεσμευτεί προσωπικά με την ανάληψη των καθηκόντων της, αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση του αριθμού των εξυπηρετούμενων ασθενών. Ήδη, το τρέχον έτος, η Μονάδα παρουσίασε μια σημαντική αύξηση, σε ποσοστό 57,14%, στον αριθμό των εξυπηρετούμενων μελών. Συγκεκριμένα, στις 31 Δεκεμβρίου 2009 η Μονάδα εξυπηρετούσε 91 άτομα ενώ σήμερα εξυπηρετεί 143. Απώτερος στόχος είναι η απορρόφηση ολόκληρης της λίστας αναμονής, που αυτή τη στιγμή αριθμεί 197 άτομα. Στο σχεδιασμό του ΟΚΑΝΑ βρίσκεται η δημιουργία δύο ακόμη Μονάδων Υποκατάστασης, σε συνεργασία με τα Νοσοκομεία Τρίπολης και Καλαμάτας, καθώς αυτή τη στιγμή η Μονάδα του ΟΚΑΝΑ στο Ρίο αποτελεί το μοναδικό πρόγραμμα χορήγησης υποκαταστάτων σε ολόκληρη την Πελοπόννησο.

Για την ολοκλήρωση του έργου της επέκτασης συνέβαλαν πολλοί φορείς και άτομα. Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει στην ουσιαστική συμβολή των εταιρειών ΠΑΥΛΟΣ Ν. ΠΕΤΤΑΣ ΑΒΕΕ (χορηγία εξοπλισμού γραφείων) και GLASSART ΑΕ (κατασκευή λυόμενου οικίσκου).

Σχετικά Νέα

Δελτία τύπου
13.09.2021
  Ο Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ κ. Θεοχάρης επισκέφτηκε τη Μονάδα Ολοκληρωμένης Θεραπείας της Εξάρτησης των Σερρών, τη Δευτέρα 13/9/2021. Στη Μονάδα συναντήθηκε με τους εργαζόμενους και συζήτησε τα θέματα…
Δελτία τύπου
08.09.2021
  Η ΜΟΘΕ Βέροιας αποτέλεσε τον επόμενο σταθμό στο πλαίσιο των επισκέψεων που πραγματοποιεί   ο Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, σε δομές της Β. Ελλάδας. Η συνάντηση με τον Υπεύθυνο της ΜΟΘΕ κ. Γ. Σιδηρόπουλο…
Δελτία τύπου
07.09.2021
Ο Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ πραγματοποίησε συνάντηση εργασίας στο ΓΝΙ Γ. Χατζηκώστα, με τον Διοικητή κ. Δερδεμέζη και τα μέλη της Διοίκησης του Νοσοκομείου.  Στο πλαίσιο του ήδη υπάρχοντος Μνημονίου…
Επικοινωνήστε με τον ΟΚΑΝΑ

Σε όλες τις κατηγορίες της ιστοσελίδας μας θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες για το έργο του ΟΚΑΝΑ και τα προγράμματα που υλοποιεί σε όλους τους τομείς των δραστηριοτήτων του. Ειδικότερα, στην κατηγορία FAQ θα βρείτε πιο εξειδικευμένα άρθρα για θέματα πρόληψης και θεραπείας αλλά και πληροφορίες για τις εξαρτησιογόνες ουσίες και τις επιπτώσεις από τη χρήση τους. Σε περίπτωση που χρειάζεστε μία πληροφορία που δεν μπορείτε να βρείτε μέσα από τις σελίδες του web site, στείλτε μας το ερώτημά σας στο questions@okana.gr ή χρησιμοποιήστε την παρακάτω φόρμα επικοινωνίας και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα λάβετε την απάντηση από το εξειδικευμένο προσωπικό του ΟΚΑΝΑ.

Αν χρειάζεστε βοήθεια, υποστήριξη ή συμβουλές για την αντιμετώπιση προβλήματος που σχετίζεται με τη χρήση ουσιών απευθυνθείτε στην ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ SOS του ΟΚΑΝΑ καλώντας το 1031.

Για ερωτήματα που σχετίζονται με τον τρόπο διαχείρισης, επεξεργασίας και προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, παρακαλούμε όπως τα αποστείλετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση: dpo@okana.gr