23.07.2018

To Εκτός Έδρας - Τμήμα του 2ου ΣΔΕ Θεσσαλονίκης κέρδισε το 3o βραβείο στον 4ο Μαθητικό Διαγωνισμό του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα

Νέα του Οκανά

Εκπαιδευτικοί και εκπαιδευόμενοι του Εκτός Έδρας Τμήματος του 2ου ΣΔΕ Θεσσαλονίκης - OKANA συμμετείχαν και απέσπασαν το 3ο βραβείο στην κατηγορία ταινία σε Διαγωνισμό του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα με θέμα: «Κοινωνική, πνευματική και εθνική ζωή στη Μακεδονία και τη Θράκη από τα τέλη του 18ου αι. ως τα τέλη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου», που απευθυνόταν σε μαθητές/-τριες των Γυμνασίων και Λυκείων σε Μακεδονία και Θράκη.

Ως θέμα της ταινίας επιλέχθηκε το Γενί Τζαμί, του οποίου η ιστορία είναι πολυκύμαντη και ενδιαφέρουσα, δεν είναι όμως ευρέως γνωστή στους κατοίκους της πόλης. Το γεγονός αυτό αποτέλεσε την αφορμή να ασχοληθεί η ομάδα με τη μελέτη του μνημείου αυτού.

Το βραβείο οφείλεται στη συστηματική ομαδική εργασία εκπαιδευόμενων και εκπαιδευτών, η οποία ακολούθησε τρία στάδια. Στο πρώτο στάδιο έγινε η διερεύνηση του υλικού σχετικά με το μνημείο, ακολούθησε επιτόπια επίσκεψη και ξενάγηση από εκπαιδευόμενους που είχαν αναλάβει τον ρόλο του ξεναγού. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης έγιναν πολλαπλές λήψεις βίντεο και φωτογραφιών που αποτέλεσαν τον βασικό κορμό γύρω από το οποίο δομήθηκε η ταινία. Κατόπιν εκπαιδευόμενοι και εκπαιδευτές συνεργάστηκαν στη συγγραφή του σεναρίου. Ακολούθησε το δεύτερο στάδιο, αυτό της ηχογράφησης και της αφήγησης. Στο τρίτο και τελευταίο στάδιο έγινε η επεξεργασία ήχου και εικόνας και το μοντάζ.

Η βράβευση είναι η δεύτερη σε σειρά – η ομάδα βραβεύτηκε και την προηγούμενη χρονιά - αποτελεί μεγάλη επιτυχία για την ομάδα και επιστέγασμα καλής συνεργασίας και αστείρευτης δημιουργικής διάθεσης όλων όσων αποτελούν την εκπαιδευτική κοινότητα του Εκτός Έδρας Τμήματος του 2ου ΣΔΕ - ΟΚΑΝΑ.

Λίγα λόγια για την ταινία: Το Γενί Τζαμί αποτελεί αναμφίβολα ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά μνημεία της Θεσσαλονίκης, κατάλοιπο του οθωμανικού παρελθόντος.

Αρχικά δημιουργήθηκε το 1903 ως χώρος προσευχής και λατρείας για τους Ντονμέδες, τους εξισλαμισμένους δηλαδή Εβραίους της Θεσσαλονίκης. Την περίοδο 1923-1924 στέγασε προσφυγικές οικογένειες και από το 1925 έως το 1962 στέγασε το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Μετά από μακρά περίοδο απραξίας ο χώρος πέρασε στη δικαιοδοσία του Δήμου Θεσσαλονίκης και φιλοξενεί σήμερα περιοδικές καλλιτεχνικές εκθέσεις και ποικίλες συναφείς δραστηριότητες.

Συντελεστές ταινίας - ομάδα εκπαιδευομένων: Σταύρος Α., Φώτης Μ., Γιάννης Ν., Λένα Π., Δημήτρης Σ., Αντώνης Σ., Σίμος Τ.

Επιμέλεια - επίβλεψη: οι Εκπαιδευτές/-τριες του Εκτός Έδρας 2ου ΣΔΕ Θεσσαλονίκης κα Αλέκα Κρασοπούλου, κα Αφροδίτη Μητσοπούλου και ο Σωτήριος Τοκαλατσίδης.

Για να δείτε την ταινία πατήστε εδώ

Σχετικά Νέα

Νέα του Οκανά
27.10.2024
Εκστρατεία ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κοινού, κατά την οποία προτρέπονται οι παρέες που διασκεδάζουν το βράδυ, να ορίζουν ένα από τα μέλη τους ως «οδηγό», ο οποίος θα τους μεταφέρει με…
Νέα του Οκανά
26.10.2024
Η ομάδα Streetwork και ο Κινητός ΧΕΧ Θεσσαλονίκης του ΟΚΑΝΑ, στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας, με τον @Δήμο Χαλκηδόνος, πραγματοποίησε δωρεάν rapid test για την ανίχνευση αντισωμάτων HCV, με μεγάλη…
Νέα του Οκανά
23.10.2024
Στο σταθερό Χώρο Εποπτευόμενης Χρήσης (ΧΕΧ) της Λισαβόνας οι υπεύθυνοι του Ares do Pinhal μας παρουσίασαν τη λειτουργία των 18 θέσεων εισπνεόμενης χρήσης και 8 θέσεων ενέσιμης χρήσης, παράλληλα με…
Επικοινωνήστε με τον ΟΚΑΝΑ

Σε όλες τις κατηγορίες της ιστοσελίδας μας θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες για το έργο του ΟΚΑΝΑ και τα προγράμματα που υλοποιεί σε όλους τους τομείς των δραστηριοτήτων του. Ειδικότερα, στην κατηγορία FAQ θα βρείτε πιο εξειδικευμένα άρθρα για θέματα πρόληψης και θεραπείας αλλά και πληροφορίες για τις εξαρτησιογόνες ουσίες και τις επιπτώσεις από τη χρήση τους. Σε περίπτωση που χρειάζεστε μία πληροφορία που δεν μπορείτε να βρείτε μέσα από τις σελίδες του web site, στείλτε μας το ερώτημά σας στο questions@okana.gr ή χρησιμοποιήστε την παρακάτω φόρμα επικοινωνίας και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα λάβετε την απάντηση από το εξειδικευμένο προσωπικό του ΟΚΑΝΑ.

Αν χρειάζεστε βοήθεια, υποστήριξη ή συμβουλές για την αντιμετώπιση προβλήματος που σχετίζεται με τη χρήση ουσιών απευθυνθείτε στην ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ SOS του ΟΚΑΝΑ καλώντας το 1031.

Για ερωτήματα που σχετίζονται με τον τρόπο διαχείρισης, επεξεργασίας και προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, παρακαλούμε όπως τα αποστείλετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση: dpo@okana.gr