25.06.2021

"Έχεις επιλογή. Υπάρχει τρόπος" Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών 2021

Δελτία τύπου

26 ΙΟΥΝΙΟΥ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

«Έχεις επιλογή. Υπάρχει τρόπος»

 

Η 26η Ιουνίου, ως Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους, αποτελεί μία ημέρα αναφοράς και ευαισθητοποίησης του καθημερινού αγώνα που απαιτεί η αντιμετώπιση του προβλήματος της εξάρτησης. Ο Ο.ΚΑ.ΝΑ. αναγνωρίζει, εδώ και 25 χρόνια, την ανάγκη για συνεχή φροντίδα των εξαρτημένων ατόμων. Μέσω ενός δικτύου υπηρεσιών στοχεύει στην ολιστική αντιμετώπιση του φαινομένου της εξάρτησης με τη δραστηριότητά του και τις παρεμβάσεις του αναφορικά με τη Πρόληψη, την Μείωση της Βλάβης, τη Θεραπεία και την Επανένταξη.

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας της 26ης Ιουνίου 2021, ο ΟΚΑΝΑ, με κεντρικό μήνυμα «Έχεις επιλογή. Υπάρχει τρόπος», τονίζει την ύπαρξη θεραπευτικής επιλογής και δυνατότητας αντιμετώπισης των εξαρτήσεων. Διοργανώνει δράσεις και παρεμβάσεις σε όλη την επικράτεια, αναδεικνύοντας τις υπηρεσίες και τη δυνατότητα που παρέχεται στους ανθρώπους που κάνουν χρήση ουσιών για την υιοθέτηση ενός λειτουργικού τρόπου ζωής, με απώτερο σκοπό έναν κόσμο χωρίς εξαρτήσεις και εξαρτητικές συμπεριφορές.

Το 2021 η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία, καθώς το αποτύπωμα της πανδημίας της COVID-19, ενέτεινε τα καθημερινά προβλήματα του ευάλωτου πληθυσμού των εξαρτημένων ατόμων. Ωστόσο, υπάρχει επιλογή και υπάρχει ο τρόπος για την αντιμετώπιση των εξαρτητικών συμπεριφορών. Ο Ο.ΚΑ.ΝΑ. είναι δίπλα σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που θέλουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της εξάρτησης, αλλά και δίπλα στην οικογένεια, στους σημαντικούς «άλλους» και στην κοινωνία. Ως Οργανισμός, προσπαθούμε κάθε μέρα να διασφαλίσουμε το δικαίωμα κάθε εξαρτημένου ατόμου στην αναζήτηση ευκαιριών αντιμετώπισης του εθισμού και του δικαιώματος στη ζωή.  

Ο Οργανισμός κατά τη διάρκεια της πανδημίας, εντατικοποίησε τις δράσεις του προστατεύοντας τους ωφελούμενους και προασπίζοντας τη Δημόσια Υγεία. Τα ενθαρρυντικά στοιχεία των πρώτων πέντε μηνών του 2021, με τη διανομή 122.947 συριγγών, 11.355 προφυλακτικών και την πραγματοποίηση 16.355 επαφών, αποτελεί μία πολλά υποσχόμενη προσπάθεια με σκοπό τη μείωση της βλάβης, τον περιορισμό των μεταδοτικών ασθενειών HIV/HCV, αλλά και την προάσπιση της υγείας τους από άλλες μεταδοτικές ασθένειες, όπως ο covid-19.

Ο ΟΚΑΝΑ, όπως και κάθε μέρα, θα βρίσκεται και την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, δίπλα στους εξαρτημένους ανθρώπους που τον έχουν ανάγκη. Μέσω παρεμβάσεων στα σημεία συγκέντρωσής τους, θα τιμήσουμε όλοι μαζί την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών σαν μία οικογένεια.

 

Δράσεις που πραγματοποιεί ο ΟΚΑΝΑ για την 26η Ιουνίου:

 

Αθήνα:

 • Ο Σταθμός Φροντίδας Εξαρτημένων Ατόμων (Σ.Φ.Ε.Α.) του ΟΚΑΝΑ θα πραγματοποιήσει δράση πληροφόρησης και ενημέρωσης για τις εξαρτήσεις στη διασταύρωση των οδών Βερανζέρου και Μενάνδρου (πάρκο Ξούθου) το Σάββατο 26/6/21, από τις 17:00 έως τις 21:00.  

Δράσεις:

 • Διανομή ελληνικού και ξενόγλωσσου ενημερωτικού υλικού
 • Διανομή υγειονομικού υλικό ασφαλούς χρήσης
 • Διανομή μέσων ατομικής προστασίας κατά της Covid-19
 • Σίτιση σε συνεργασία με την Κοινωνική Κουζίνα «Ο άλλος άνθρωπος»
 • Δημιουργική απασχόληση (ζωγραφική κ.α.)
 • Παροχή ατομικής φροντίδας (κούρεμα)
 • Συμβολική δενδροφύτευση
 • Η Υπηρεσία Streetwork Αθήνας του ΟΚΑΝΑ θα πραγματοποιήσει νυχτερινή παρέμβαση με διανομή υλικού ασφαλούς χρήσης και ενημερωτικό υλικό με την παρουσία του Εθνικού Συντονιστή κατά των Ναρκωτικών την Παρασκευή 25/6/21 στις 20.00 σε σημεία συνάθροισης εξαρτημένων ατόμων.
 • Ενημερωτική καμπάνια σε συνεργασία με την ΣΤΑΣΥ για την Παγκόσμια Ημέρα με επικοινωνιακό υλικό και προβολή βίντεο σε σταθμούς και συρμούς του τραμ, μετρό και ηλεκτρικού.
 • Έκθεση Φωτογραφίας με τίτλο «Διαδρομές» στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων (Δεξαμενές Καθαρισμού - Αίθουσα Δ10) από τις 17/06 έως και τις 26/06 και ώρες: 10:00-16:00. Το εκτιθέμενο φωτογραφικό υλικό προέρχεται από τη Λέσχη Φωτογραφίας του Εξειδικευμένου Κέντρου Κοινωνικής και Επαγγελματικής Ένταξης του ΟΚΑΝΑ και απαρτίζεται από φωτογραφίες των πρώην ουσιοεξαρτημένων μελών του.
 • Διεξαγωγή συμβολικού ποδοσφαιρικού αγώνα με τους "LEGENDS 2004", τους Έλληνες Ολυμπιονίκες και Πρωταθλητές ποδοσφαίρου, την Τετάρτη 30/06/21 στις 20:00 στο γήπεδο του Ατρομήτου στο πλαίσιο του πρόγραμματος του Υφυπουργείου Αθλητισμού, "Ζήσε Αθλητικά". Ο αγώνας θα έχει απευθείας τηλεοπτική κάλυψη από την ΕΡΤ3
 • Δημιουργία εικαστικής παρέμβασης graffiti στην πρόσοψη του ΕΚΚΕΕ του ΟΚΑΝΑ από μέλη ωφελούμενους των προγραμμάτων του Οργανισμού 24-25/06/21 σε συνεργασία με την Urban Act
 •  

Θεσσαλονίκη

 • Η Υπηρεσία Streetwork Θεσσαλονίκης του ΟΚΑΝΑ θα πραγματοποιήσει παρέμβαση με διανομή υλικού ασφαλούς χρήσης και ενημερωτικό υλικό σε συνεργασία με την Θετική Φωνή στην περιοχή του Δενδροποτάμου την Παρασκευή 25/6/21 στις 10.00-14.00.  Θα διενεργηθούν rapid test για HIV και ηπατίτιδες.  

 

Πάτρα

 • η ΜΟΘΕ Π.Γ.Ν.Πατρών (Ρίο) και το Εξωτερικό Ιατρείο Συνταγογράφησης Πάτρας πραγματοποιούν  εκδήλωση στον αύλειο χώρο της ΜΟΘΕ  στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας με  δράσεις ευαισθητοποίησης ως προς τα θέματα των εξαρτήσεων και των εξαρτητικών  συμπεριφορών την Παρασκευή 25/06/2021 και ώρα 11:00.

 

Κέντρα Πρόληψης

Τέλος, ο ΟΚΑΝΑ, μέσω των Κέντρων Πρόληψης, διοργανώνει δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε θέματα εξαρτήσεων καθώς και σε θέματα που αφορούν την προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας σε όλη την επικράτεια.

  

Πληροφορίες:

Τμήμα Διεθνών και Δημοσίων Συνεργασιών, κα Συργκάνη Χριστίνα, τηλ. 2108898285 / 2108898256, press@okana.gr

 

Γραφήματα 20210626   

Σχετικά Νέα

Δελτία τύπου
13.09.2021
  Ο Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ κ. Θεοχάρης επισκέφτηκε τη Μονάδα Ολοκληρωμένης Θεραπείας της Εξάρτησης των Σερρών, τη Δευτέρα 13/9/2021. Στη Μονάδα συναντήθηκε με τους εργαζόμενους και συζήτησε τα θέματα…
Δελτία τύπου
08.09.2021
  Η ΜΟΘΕ Βέροιας αποτέλεσε τον επόμενο σταθμό στο πλαίσιο των επισκέψεων που πραγματοποιεί   ο Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, σε δομές της Β. Ελλάδας. Η συνάντηση με τον Υπεύθυνο της ΜΟΘΕ κ. Γ. Σιδηρόπουλο…
Δελτία τύπου
07.09.2021
Ο Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ πραγματοποίησε συνάντηση εργασίας στο ΓΝΙ Γ. Χατζηκώστα, με τον Διοικητή κ. Δερδεμέζη και τα μέλη της Διοίκησης του Νοσοκομείου.  Στο πλαίσιο του ήδη υπάρχοντος Μνημονίου…
Επικοινωνήστε με τον ΟΚΑΝΑ

Σε όλες τις κατηγορίες της ιστοσελίδας μας θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες για το έργο του ΟΚΑΝΑ και τα προγράμματα που υλοποιεί σε όλους τους τομείς των δραστηριοτήτων του. Ειδικότερα, στην κατηγορία FAQ θα βρείτε πιο εξειδικευμένα άρθρα για θέματα πρόληψης και θεραπείας αλλά και πληροφορίες για τις εξαρτησιογόνες ουσίες και τις επιπτώσεις από τη χρήση τους. Σε περίπτωση που χρειάζεστε μία πληροφορία που δεν μπορείτε να βρείτε μέσα από τις σελίδες του web site, στείλτε μας το ερώτημά σας στο questions@okana.gr ή χρησιμοποιήστε την παρακάτω φόρμα επικοινωνίας και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα λάβετε την απάντηση από το εξειδικευμένο προσωπικό του ΟΚΑΝΑ.

Αν χρειάζεστε βοήθεια, υποστήριξη ή συμβουλές για την αντιμετώπιση προβλήματος που σχετίζεται με τη χρήση ουσιών απευθυνθείτε στην ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ SOS του ΟΚΑΝΑ καλώντας το 1031.

Για ερωτήματα που σχετίζονται με τον τρόπο διαχείρισης, επεξεργασίας και προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, παρακαλούμε όπως τα αποστείλετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση: dpo@okana.gr