11.07.2022

Εγκαίνια της 1ης Μονάδας Σωματικής Αποτοξίνωσης DETOX στην Αττική

Νέα του Οκανά

Εγκαινιάστηκε στις 11/07/2022 η 1η Μονάδα Σωματικής Αποτοξίνωσης DETOX στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής από την υφυπουργό Υγείας Ζωή Ράπτη. 

Η Μονάδα αποτελεί σύμπραξη των κυριότερων φορέων απεξάρτησης ΨΝΑ/18 Άνω, ΟΚΑΝΑ και ΚΕΘΕΑ. Πρόκειται για το μοναδικό πρόγραμμα στο λεκανοπέδιο, που θα κληθεί να ανταποκριθεί και να καλύψει ανάγκες σωματικής αποτοξίνωσης στην Αττική και σε ένα μεγάλο μέρος της νότιας Ελλάδας.

Η Μονάδα προσφέρει φαρμακευτική, ιατρική και ψυχιατρική υποστήριξη για την αντιμετώπιση του στερητικού συνδρόμου από τη χρήση ψυχοδραστικών ουσιών. Στόχος είναι να αποτελέσει έναν σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα της απεξάρτησης και της θεραπείας και αυτό θα επιτευχθεί με την άμεση χρονικά ένταξη των χρηστών σε στεγνά προγράμματα απεξάρτησης, μετά την ολοκλήρωση της σωματικής αποτοξίνωσης.

Η Μονάδα ξεκίνησε να λειτουργεί με σταδιακή κάλυψη της δύναμης των κλινών της, μέχρι το μέγιστο των 20 θεραπευόμενων, οι οποίοι προσέρχονται εκουσίως. Στελεχώνεται από ψυχιάτρους, κοινωνικούς λειτουργούς, νοσηλευτές και διοικητικούς, τους οποίους συνδράμουν και 2 ειδικοί από καθένα από τους 3 φορείς απεξάρτησης. Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο, καθώς στη λίστα του Κέντρου Υποδοχής της Μονάδας έχουν ήδη εγγραφεί 58 υποψήφιοι.

Η Μονάδα χρηματοδοτήθηκε από  την Περιφέρεια Αττικής, στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος της περιόδου 2014-2020.

Στο χαιρετισμό της η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη ανέφερε: «Η Μονάδα Σωματικής Αποτοξίνωσης DETOX που εγκαινιάζουμε σήμερα, όπως ο Χώρος Εποπτευόμενης Χρήσης και το Κέντρο Ημέρας Αστέγων του ΟΚΑΝΑ, που εγκαινιάσαμε πρόσφατα, αποτελούν τομές στον χώρο της απεξάρτησης. Θα καλύψει ανάγκες θεραπευόμενων της Αττικής, αλλά και συνολικά της Νότιας Ελλάδας. Αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα σύμπραξης των κυριότερων φορέων απεξάρτησης Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής/18 Άνω, ΟΚΑΝΑ και ΚΕΘΕΑ. Συνεχίζουμε, και στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, υποβάλαμε προτάσεις χρηματοδότησης για την ανάπτυξη νέων δομών και υπηρεσιών  Ψυχικής Υγείας και υποστήριξης της απεξάρτησης, με στόχο τη διασύνδεση με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας για την υποστήριξη στην Κοινότητα, καθώς και την ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σε αυτές σε όλη την Επικράτεια».

Στην τελετή των εγκαινίων παραβρέθηκαν η διοικήτρια του ΨΝΑ κα. Δ. Τσαγδή, ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας κ. Γ. Κεχρής, η Διευθύντρια του 18 Άνω κα Στ. Χρηστίδου, η Υποδιοικήτρια της 2ης ΥΠΕ κα Μ. Δίπλα, καθώς και οι Πρόεδροι του ΟΚΑΝΑ κ. Θ. Θεοχάρη και του ΚΕΘΕΑ  κ. Χρ. Λιάπης.

9h'g't

Σχετικά Νέα

Νέα του Οκανά
22.09.2023
Με στόχο την ευρύτερη προσέγγιση του πληθυσμού των ατόμων που κάνουν χρήση ψυχοδραστικών ουσιών και διαβιούν στη Δυτική Θεσσαλονίκη, τα στελέχη από τα Παραρτήματα του Ανοιχτού Κέντρου Ημέρας του…
Νέα του Οκανά
15.09.2023
Στο πλαίσιο της 87ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), ο Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών, συμμετείχε από τις 9-9-2023 έως και τις 17-9-2023, με περίπτερο ενημέρωσης ευαισθητοποιώντας τους…
Νέα του Οκανά
09.08.2023
Στελέχη του Πολυδύναμου Κέντρου του ΟΚΑΝΑ στο Αγρίνιο (Yπ.2 της Συγχρηματοδοτούμενης Πράξης ΕΠ Δυτική Ελλάδα 2014-2020, MIS 5045577) πραγματοποίησαν δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε 12…
Επικοινωνήστε με τον ΟΚΑΝΑ

Σε όλες τις κατηγορίες της ιστοσελίδας μας θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες για το έργο του ΟΚΑΝΑ και τα προγράμματα που υλοποιεί σε όλους τους τομείς των δραστηριοτήτων του. Ειδικότερα, στην κατηγορία FAQ θα βρείτε πιο εξειδικευμένα άρθρα για θέματα πρόληψης και θεραπείας αλλά και πληροφορίες για τις εξαρτησιογόνες ουσίες και τις επιπτώσεις από τη χρήση τους. Σε περίπτωση που χρειάζεστε μία πληροφορία που δεν μπορείτε να βρείτε μέσα από τις σελίδες του web site, στείλτε μας το ερώτημά σας στο questions@okana.gr ή χρησιμοποιήστε την παρακάτω φόρμα επικοινωνίας και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα λάβετε την απάντηση από το εξειδικευμένο προσωπικό του ΟΚΑΝΑ.

Αν χρειάζεστε βοήθεια, υποστήριξη ή συμβουλές για την αντιμετώπιση προβλήματος που σχετίζεται με τη χρήση ουσιών απευθυνθείτε στην ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ SOS του ΟΚΑΝΑ καλώντας το 1031.

Για ερωτήματα που σχετίζονται με τον τρόπο διαχείρισης, επεξεργασίας και προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, παρακαλούμε όπως τα αποστείλετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση: dpo@okana.gr