14.11.2016

Το Δ.Σ. του ΟΚΑΝΑ για τον σχεδιασμό της προσεχούς αναδιάρθρωσης της θεραπείας με υποκατάστατα

Δελτία τύπου

14/11/2016

Σχετικά με τα πρόσφατα δημοσιεύματα που αφορούν τον ΟΚΑΝΑ, το ΔΣ του Οργανισμού, ενημερώνει για τα παρακάτω:


Ουδέποτε υπήρξε σχέδιο για κλείσιμο της Μονάδας Υποκατάστασης στο Νοσοκομείο Νίκαιας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχέδιο που παρουσιάστηκε στους εργαζόμενους από εκπρόσωπο της Διοίκησης του Οργανισμού, το οποίο μάλιστα βρίσκεται ακόμα σε στάδιο διαβούλευσης, η Μονάδα Υποκατάστασης του Γ. Ν. Νίκαιας μετατρέπεται σε μονάδα χορήγησης βουπρενορφίνης από μονάδα μεθαδόνης που λειτουργεί έως σήμερα.


Ο στρατηγικός σχεδιασμός του ΟΚΑΝΑ περιλαμβάνει γενικότερα την ενίσχυση της θεραπείας υποκατάστασης με βουπρενορφίνη έναντι της μεθαδόνης και την εισαγωγή όλων των νέων ασθενών σε προγράμματα βουπρενορφίνης. Η αλλαγή αυτή υπαγορεύεται από καθαρά ιατρικούς λόγους, ασφάλειας και αποτελεσματικότητας της θεραπείας, και είναι σύμφωνη με τη διεθνή έρευνα και πρακτική, που αποδεικνύουν ότι η βουπρενορφίνη αποτελεί πιο σύγχρονο φάρμακο, που υπερτερεί σε όλα τα επίπεδα. Παρόλα αυτά, η μεθαδόνη θα εξακολουθήσει να χορηγείται σε νέους ασθενείς, εφόσον συντρέχουν ιατρικοί λόγοι που το επιβάλλουν.


Βασικό μέλημα, ωστόσο, της Διοίκησης του ΟΚΑΝΑ είναι η διασφάλιση του δικαιώματος των ήδη εξυπηρετούμενων από τη μονάδα του Γ.Ν. Νίκαιας στη θεραπεία, γεγονός που επιτυγχάνεται μέσα από τη μεταφορά τους σε άλλη μονάδα μεθαδόνης κοντά σε σταθμό του ΜΕΤΡΟ, ή την αλλαγή υποκατάστατου εφόσον οι ίδιοι το επιθυμούν ή ακόμα και τη «μικτή» μεταβατική λειτουργία της συγκεκριμένης μονάδας (μεθαδόνη και βουπρενορφίνη), εφόσον κριθεί αναγκαίο κατά την υλοποίηση.


Το σχέδιο για μεγαλύτερη διείσδυση της βουπρενορφίνης στη θεραπεία υποκατάστασης αποτελεί μόνον ένα μέρος του ευρύτερου σχεδιασμού της Διοίκησης του Οργανισμού, αλλά και της πολιτείας γενικότερα, αφενός για απορρόφηση της λίστας αναμονής για ένταξη σε πρόγραμμα υποκατάστασης και αφετέρου για δημιουργία μονάδων υψηλών προδιαγραφών με στόχο την πλήρη αποκατάσταση. Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από τις θεραπευτικές προσεγγίσεις, η φροντίδα μιας ευάλωτης κοινωνικής ομάδας, όπως τα εξαρτημένα άτομα, αποτελεί χρέος και ευθύνη της πολιτείας, ενώ οποιοσδήποτε ισχυρισμός για προώθηση ιδιωτικών συμφερόντων είναι εντελώς ανυπόστατος.


Ο ΟΚΑΝΑ, όπως και οι υπόλοιποι οργανισμοί κοινωνικής φροντίδας βασίζουν το μεγαλύτερο μέρος των παρεχόμενων υπηρεσιών τους στο ανθρώπινο δυναμικό, που δραστηριοποιείται καθημερινά στην πρώτη γραμμή. Αναγνωρίζοντας τη σημασία και το έργο των εργαζομένων του, το ΔΣ του ΟΚΑΝΑ, καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη συμμετοχή τους στη λήψη αποφάσεων, την επαγγελματική τους ενδυνάμωση και την ενίσχυση του ρόλου τους. Σε αντίθεση με το γενικότερο κλίμα καλής συνεργασίας, το τελευταίο διάστημα έγιναν κάποιες κινήσεις εκ μέρους της Διοίκησης που πυροδότησαν εντάσεις και εκλήφθηκαν από τους εργαζόμενους ως επιθετικές. Σε απάντηση αυτών θα θέλαμε να εκφράσουμε τη διάθεση μας για υπέρβαση των όποιων διαφορών, στο όνομα της από κοινού προσπάθειας για αναβάθμιση των υπηρεσιών του ΟΚΑΝΑ και της φροντίδας των ατόμων που έχουν ανάγκη.

Σχετικά Νέα

Δελτία τύπου
27.04.2022
  Τον πρώτο Χώρο Εποπτευόμενης Χρήσης (ΧΕΧ) του ΟΚΑΝΑ, στην Ελλάδα, εγκαινίασε η Α.Ε. η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπουλου την Τετάρτη 27 Απριλίου 2022. Στα εγκαίνια παρευρέθησαν ο…
Δελτία τύπου
05.04.2024
Για 2η συνεχή χρονιά, το Πολυδύναμο Κέντρο του ΟΚΑΝΑ, στην Πρέβεζα, διοργανώνει ομάδες διακοπής καπνίσματος. Στόχος της δράσης είναι η ενημέρωση για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος, την…
Δελτία τύπου
27.02.2024
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ολοκληρώθηκε η ενημερωτική Ημερίδα Ευαισθητοποίησης στο 1ο ΓΕΛ Άνω Λιοσίων για θέματα εξαρτητικών συμπεριφορών. Με σύνθημα “Και αν δεν βγάλει φτερά”, εξειδικευμένοι ομιλητές…
Επικοινωνήστε με τον ΟΚΑΝΑ

Σε όλες τις κατηγορίες της ιστοσελίδας μας θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες για το έργο του ΟΚΑΝΑ και τα προγράμματα που υλοποιεί σε όλους τους τομείς των δραστηριοτήτων του. Ειδικότερα, στην κατηγορία FAQ θα βρείτε πιο εξειδικευμένα άρθρα για θέματα πρόληψης και θεραπείας αλλά και πληροφορίες για τις εξαρτησιογόνες ουσίες και τις επιπτώσεις από τη χρήση τους. Σε περίπτωση που χρειάζεστε μία πληροφορία που δεν μπορείτε να βρείτε μέσα από τις σελίδες του web site, στείλτε μας το ερώτημά σας στο questions@okana.gr ή χρησιμοποιήστε την παρακάτω φόρμα επικοινωνίας και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα λάβετε την απάντηση από το εξειδικευμένο προσωπικό του ΟΚΑΝΑ.

Αν χρειάζεστε βοήθεια, υποστήριξη ή συμβουλές για την αντιμετώπιση προβλήματος που σχετίζεται με τη χρήση ουσιών απευθυνθείτε στην ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ SOS του ΟΚΑΝΑ καλώντας το 1031.

Για ερωτήματα που σχετίζονται με τον τρόπο διαχείρισης, επεξεργασίας και προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, παρακαλούμε όπως τα αποστείλετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση: dpo@okana.gr