09.12.2013

Διακήρυξη της Αθήνας: «Διακήρυξη σχετικά με την προστασία της δημόσιας υγείας μέσω της διασφάλισης των απαραίτητων υπηρεσιών στον τομέα της πολιτικής για τα ναρκωτικά υπό συνθήκες οικονομικής λιτότητας»

Νέα του Οκανά

Στις 26 Νοεμβρίου 2013 υιοθετήθηκε από την Ομάδα Πομπιντού του Συμβουλίου της Ευρώπης, η «Διακήρυξη σχετικά με την προστασία της δημόσιας υγείας μέσω της διασφάλισης των απαραίτητων υπηρεσιών στον τομέα της πολιτικής για τα ναρκωτικά υπό συνθήκες οικονομικής λιτότητας» ή αλλιώς «Διακήρυξη της Αθήνας». Η πρωτοβουλία για το περιεχόμενο της Διακήρυξης και τη δέσμευση των κρατών μελών της Ομάδας Πομπιντού ήταν ελληνική ενόψει της επερχόμενης ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. το α΄ εξάμηνο του 2014, κατά την οποία η Ελλάδα θα εκπροσωπήσει τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε όλες τις Διεθνείς Συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν εκείνο το διάστημα.

Ο σκοπός της Διακήρυξης είναι να αντιληφθούν οι κυβερνήσεις των κρατών μελών την αναγκαιότητα και τη σημασία της διασφάλισης των υπηρεσιών αντιμετώπισης του προβλήματος των ναρκωτικών ιδιαίτερα σε συνθήκες λιτότητας ως βασικό μέσο προστασίας της δημόσιας υγείας και ως απαιτούμενη προϋπόθεση για την διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Σκόπιμη είναι η υιοθέτηση της Διακήρυξης από όσο το δυνατόν περισσότερα κράτη, κάτι που λόγω της προσεχούς ελληνικής προεδρίας υπάρχει η δυνατότητα να επιχειρηθεί από την ελληνική πλευρά.

Η Ομάδα Πομπιντού είναι ένα διακυβερνητικό όργανο αποτελούμενο από 35 μέχρι στιγμής χώρες. Αποστολή της Ομάδας Πομπιντού είναι η διεπιστημονική μελέτη του προβλήματος των ναρκωτικών και της παράνομης διακίνησης τους. Η συνεργασία των κρατών – μελών συμφωνείται σε υπουργικό επίπεδο κάθε τρία χρόνια. Η υλοποίηση της συνεργασίας γίνεται από τους Μονίμους Αντιπροσώπους (ένας από κάθε χώρα ορισμένος από τον αρμόδιο για τα θέματα Ναρκωτικών Υπουργό), οι οποίοι έχουν τη συνδρομή ειδικών επιστημόνων για κάθε θέμα που διερευνάται. Οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι συναντώνται κάθε έξι μήνες. Η 73η Συνάντηση των Μονίμων Αντιπροσώπων της Ομάδας Πομπιντού πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 26-27 Νοεμβρίου 2013 με τη συνδρομή του ΟΚΑΝΑ.

Στο παρακάτω συνημμένο μπορείτε να δείτε την ελληνική μετάφραση -από τον ΟΚΑΝΑ- της «Διακήρυξης της Αθήνας»

Για να δείτε την ανακοίνωση του Pomdidou Group του Συμβουλίου της Ευρώπης σχετικά με τη «Διακήρυξη της Αθήνας», τη Διακήρυξη στα αγγλικά καθώς και σχετική συνέντευξη της Προέδρου του ΟΚΑΝΑ, πατήστε εδώ.


Σχετικά Νέα

Νέα του Οκανά
01.04.2024
Ο Σταθμός Φροντίδας Εξαρτημένων Ατόμων του ΟΚΑΝΑ, σε συνεργασία με την Θετική Φωνή και το Check Point, έδωσε τη δυνατότητα στους ωφελούμενους που λαμβάνουν τις υπηρεσίες του, να πραγματοποιήσουν,…
Νέα του Οκανά
31.03.2024
Άρθρο του Προέδρου του ΟΚΑΝΑ, κ. Αθ. Θεοχάρη, στην εφημερίδα "Απογευματινή" της Κυριακής και στον κ. Βασίλη Βενιζέλο, αναφορικά με το Χώρο Εποπτευόμενη Χρήσης "STEKI46" δύο χρόνια μετά την ίδρυσή του…
Νέα του Οκανά
28.03.2024
Το Πρόγραμμα της Γονεϊκής Στήριξης και Προστασίας Εξαρτημένων Θεσσαλονίκης (Υπ.2, Πρόγραμμα Κεντρικής Μακεδονίας 2021-2024, MIS 6001945) πραγματοποίησε αποκριάτικη γιορτή, κατά την οποία τα παιδιά…
Επικοινωνήστε με τον ΟΚΑΝΑ

Σε όλες τις κατηγορίες της ιστοσελίδας μας θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες για το έργο του ΟΚΑΝΑ και τα προγράμματα που υλοποιεί σε όλους τους τομείς των δραστηριοτήτων του. Ειδικότερα, στην κατηγορία FAQ θα βρείτε πιο εξειδικευμένα άρθρα για θέματα πρόληψης και θεραπείας αλλά και πληροφορίες για τις εξαρτησιογόνες ουσίες και τις επιπτώσεις από τη χρήση τους. Σε περίπτωση που χρειάζεστε μία πληροφορία που δεν μπορείτε να βρείτε μέσα από τις σελίδες του web site, στείλτε μας το ερώτημά σας στο questions@okana.gr ή χρησιμοποιήστε την παρακάτω φόρμα επικοινωνίας και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα λάβετε την απάντηση από το εξειδικευμένο προσωπικό του ΟΚΑΝΑ.

Αν χρειάζεστε βοήθεια, υποστήριξη ή συμβουλές για την αντιμετώπιση προβλήματος που σχετίζεται με τη χρήση ουσιών απευθυνθείτε στην ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ SOS του ΟΚΑΝΑ καλώντας το 1031.

Για ερωτήματα που σχετίζονται με τον τρόπο διαχείρισης, επεξεργασίας και προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, παρακαλούμε όπως τα αποστείλετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση: dpo@okana.gr