25.10.2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΟΚΑΝΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΚΕΕΛΠΝΟ-ΟΚΑΝΑ

Δελτία τύπου

Αθήνα, 25/10/2012

Σε συνέχεια της συζήτησης κατά την κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων και της Διαρκούς Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης στις 24/10/2012, της δημοσιότητας που έλαβαν οι αναφορές στην από 17/5/2011 οικονομική σύμπραξη μεταξύ ΚΕΕΛΠΝΟ και ΟΚΑΝΑ, των ερμηνειών περί «διαπλοκής» και «διαπλεκόμενων» εποπτευόμενων φορέων και της δημοσιοποίησης επιλεγμένων μερών της πραγματικότητας και με δεδομένο ότι τέτοιου είδους αιχμές και υπόνοιες αμαυρώνουν όχι μόνο τη Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ αλλά και την εικόνα του Οργανισμού που τα τελευταία χρόνια έχει συμβάλει όσο κανείς στην ανακούφιση χιλιάδων εξαρτημένων, θεωρούμε επιβεβλημένη την ανακοίνωση των παρακάτω:

Η Προγραμματική Σύμβαση με τίτλο «Σύμπραξη ΚΕΕΛΠΝΟ-ΟΚΑΝΑ για τον έλεγχο της νέας γρίπης και λοιπών λοιμωδών νοσημάτων στον κλειστό πληθυσμό των χρηστών» υπογράφηκε στις 17/5/2011. Με την υπ' αριθμ. 11972/17-7-2012 επιστολή της Προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ γίνεται αναφορά στην καταγγελία της σύμβασης κατά την 5η Συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ/18-5-2012. Η αναφερόμενη στην επιστολή ως καταγγελία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελεί την καθ' εαυτή καταγγελία καθώς αφενός μεν η καταγγελία θα πρέπει να περιλαμβάνει την έγγραφη απόφαση του Δ.Σ., τα πρακτικά της Συνεδρίασης για το εν λόγω θέμα και την αναλυτική αιτιολόγησή της αφετέρου δε, αν κάθε Σύμβαση μπορούσε να καταγγέλλεται με μια απλή επιστολή χωρίς τα προαναφερθέντα, θα καθίστατο εξαιρετικά εύκολο η κάθε επόμενη Διοίκηση να καταγγέλλει Συμβάσεις των προηγούμενων Διοικήσεων.

Με το δεδομένο ότι τα χρήματα που διατέθηκαν από το ΚΕΕΛΠΝΟ προς τον ΟΚΑΝΑ αξιοποιήθηκαν για τη θεραπευτική κάλυψη χιλιάδων εξαρτημένων από οπιούχα χρηστών, που παρέμεναν επί έτη στη λίστα αναμονής του ΟΚΑΝΑ -παραμονή που είχε ως αποτέλεσμα τη διευκόλυνση της πρόσφατα διαπιστωθείσας στην πληθυσμιακή αυτή ομάδα εξάπλωσης της επιδημίας HIV - και με δεδομένη την ως εκ τούτου αναγκαία θωράκιση και προστασία της δημόσιας υγείας είναι επόμενο ότι ο Οργανισμός δικαιούται να ζητά επίμονα και εγγράφως όχι μόνο όλες τις απαιτούμενες «λεπτομέρειες» που στοιχειοθετούν μια καταγγελία αλλά και τα εχέγγυα ότι το ζήτημα που ανέκυψε θα διευθετηθεί με διαφάνεια και με γνώμονα το κοινό συμφέρον.

Στις 9/8/2012 με την υπ' αριθμ 12228 επιστολή του προς το ΚΕΕΛΠΝΟ ο ΟΚΑΝΑ ζητά την αποστολή των πρακτικών και της απόφασης του ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ σχετικά με το θέμα της καταγγελίας της Προγραμματικής Σύμβασης καθώς και τη σύγκληση της Επιτροπής Παρακολούθησης και Εφαρμογής της Σύμβασης ως το αρμόδιο όργανο επίλυσης των διαφορών. Στη συνέχεια και μη έχοντας λάβει καμία απάντηση, με την υπ' αριθμ. 13831/26-9-2012 επιστολή του απευθύνεται για το ίδιο θέμα στην Υφυπουργό Υγείας.

Είναι προφανές ότι το ζήτημα βρίσκεται σε εκκρεμότητα και απαιτεί διερεύνηση από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, το οποίο εποπτεύει και τους δύο φορείς. Ο ΟΚΑΝΑ το έχει ήδη ζητήσει και με απόλυτη διαφάνεια ούτως ώστε να μπορέσει να συνεχίσει και το έργο του με την απαιτούμενη διαφάνεια και νομιμότητα.

Και οι τρεις επιστολές που αναφέρονται στο παρόν είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του ΟΚΑΝΑ (www.okana.gr).

Σχετικά Νέα

Δελτία τύπου
27.04.2022
  Τον πρώτο Χώρο Εποπτευόμενης Χρήσης (ΧΕΧ) του ΟΚΑΝΑ, στην Ελλάδα, εγκαινίασε η Α.Ε. η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπουλου την Τετάρτη 27 Απριλίου 2022. Στα εγκαίνια παρευρέθησαν ο…
Δελτία τύπου
05.04.2024
Για 2η συνεχή χρονιά, το Πολυδύναμο Κέντρο του ΟΚΑΝΑ, στην Πρέβεζα, διοργανώνει ομάδες διακοπής καπνίσματος. Στόχος της δράσης είναι η ενημέρωση για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος, την…
Δελτία τύπου
27.02.2024
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ολοκληρώθηκε η ενημερωτική Ημερίδα Ευαισθητοποίησης στο 1ο ΓΕΛ Άνω Λιοσίων για θέματα εξαρτητικών συμπεριφορών. Με σύνθημα “Και αν δεν βγάλει φτερά”, εξειδικευμένοι ομιλητές…
Επικοινωνήστε με τον ΟΚΑΝΑ

Σε όλες τις κατηγορίες της ιστοσελίδας μας θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες για το έργο του ΟΚΑΝΑ και τα προγράμματα που υλοποιεί σε όλους τους τομείς των δραστηριοτήτων του. Ειδικότερα, στην κατηγορία FAQ θα βρείτε πιο εξειδικευμένα άρθρα για θέματα πρόληψης και θεραπείας αλλά και πληροφορίες για τις εξαρτησιογόνες ουσίες και τις επιπτώσεις από τη χρήση τους. Σε περίπτωση που χρειάζεστε μία πληροφορία που δεν μπορείτε να βρείτε μέσα από τις σελίδες του web site, στείλτε μας το ερώτημά σας στο questions@okana.gr ή χρησιμοποιήστε την παρακάτω φόρμα επικοινωνίας και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα λάβετε την απάντηση από το εξειδικευμένο προσωπικό του ΟΚΑΝΑ.

Αν χρειάζεστε βοήθεια, υποστήριξη ή συμβουλές για την αντιμετώπιση προβλήματος που σχετίζεται με τη χρήση ουσιών απευθυνθείτε στην ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ SOS του ΟΚΑΝΑ καλώντας το 1031.

Για ερωτήματα που σχετίζονται με τον τρόπο διαχείρισης, επεξεργασίας και προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, παρακαλούμε όπως τα αποστείλετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση: dpo@okana.gr