28.09.2017

Απολογισμός Ημερίδας με θέμα «Γυναίκα & Εξάρτηση»

Νέα του Οκανά

Σε συνέχεια της περσινής Ημερίδας που πραγματευόταν τη σχέση του τραύματος με την εξάρτηση, ο ΟΚΑΝΑ διοργάνωσε ημερίδα με θέμα «Γυναίκα και Εξάρτηση» την 1η Ιουνίου 2017 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων.

Οι εργασίες της Ημερίδας βασίστηκαν στην αναγκαιότητα, που υπογραμμίζεται από την διεθνή επιστημονική κοινότητα, για την παροχή εξειδικευμένης θεραπείας, προσαρμοσμένης στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του φύλου. Αν και η συχνότητα απλής ή προβληματικής εμπλοκής με τις ουσίες μεταξύ ανδρών είναι πολύ υψηλότερη συγκριτικά με εκείνη των γυναικών, οι αιτίες που ωθούν τις γυναίκες στην χρήση ουσιών, οι συνέπειες που έχει στις ίδιες και στο περιβάλλον τους, αλλά και η ανταπόκρισή τους στη θεραπεία καθιστούν αναγκαία την ύπαρξη διακριτών παρεμβάσεων με βάση το φύλο.

Ειδικοί διαφόρων ειδικοτήτων διαφώτισαν για τις παραμέτρους, τα αίτια και τις συνέπειες της ενδοοικογενειακής βίας και την επιλογή της χρήσης ουσιών ως διέξοδο στη γυναικεία οδύνη. Οι κλινικές παρουσιάσεις ανέδειξαν τα αδιέξοδα του φαύλου κύκλου της βίας στη ζωή των γυναικών, τον τρόπο που συνδέεται τόσο με τη σχέση τους με το άλλο φύλο όσο και με την κακοποίηση του ίδιου του σώματος ως πρακτική ενθύμηση του τραύματος.

IMG 4413

Εστιάζοντας στις θεραπευτικές παρεμβάσεις που στοχεύουν στη διακοπή της επαναληπτικότητας της κακοποίησης, κατέστη σαφής η σχέση της θεραπείας γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία με την πρόληψη σε πολλά επίπεδα για τις επερχόμενες γενιές (π.χ. μέσω της πρόληψης σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων, της στήριξης στην υπεύθυνη επιλογή της μητρότητας, της οριοθέτησης του κακοποιητικού άλλου μέσα στην οικογένεια κ.ά.).

Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας, επισημάνθηκαν οι κίνδυνοι της προβληματικής χρήσης αλκοόλ από τις γυναίκες, ενώ αναλύθηκαν οι βιολογικοί παράγοντες που καθιστούν τη γυναίκα πιο επιρρεπή στη χρήση ή/και κατάχρησή του. Στον ίδιο άξονα κινείται και η προβληματική σχέση με την τροφή ως αντικείμενο σε ένα περιστατικό γυναικείας βουλιμίας. Τέλος, θεωρητικοί από το χώρο της ψυχανάλυσης και της εγκληματολογίας, έχοντας μελετήσει τη διάπραξη παράνομων και εγκληματικών πράξεων εμβληματικών γυναικών, έδωσαν τη δική τους εκδοχή για τα κίνητρα που οδηγούν τις γυναίκες στη επιλογή του θανάτου και τη σχέση τους με τη χωρίς όρια αγάπη.

Την Ημερίδα χαιρέτισε εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας και τίμησαν με την παρουσία τους και φώτισαν με την εμπειρία τους ειδικοί του χώρου των εξαρτήσεων. Συνολικά 167 άτομα παρακολούθησαν τις εργασίες, μεταξύ αυτών, φοιτητές, στελέχη και επαγγελματίες από διάφορους φορείς και τομείς (στελέχη ΟΚΑΝΑ, Κέντρων Πρόληψης, ΚΕΘΕΑ, Υπηρεσίας Επιμελητών Ανηλίκων κλπ), καθώς και εκπρόσωποι από την Αντιπροεδρία της Κυβέρνησης.

Σχετικά Νέα

Νέα του Οκανά
01.04.2024
Ο Σταθμός Φροντίδας Εξαρτημένων Ατόμων του ΟΚΑΝΑ, σε συνεργασία με την Θετική Φωνή και το Check Point, έδωσε τη δυνατότητα στους ωφελούμενους που λαμβάνουν τις υπηρεσίες του, να πραγματοποιήσουν,…
Νέα του Οκανά
31.03.2024
Άρθρο του Προέδρου του ΟΚΑΝΑ, κ. Αθ. Θεοχάρη, στην εφημερίδα "Απογευματινή" της Κυριακής και στον κ. Βασίλη Βενιζέλο, αναφορικά με το Χώρο Εποπτευόμενη Χρήσης "STEKI46" δύο χρόνια μετά την ίδρυσή του…
Νέα του Οκανά
28.03.2024
Το Πρόγραμμα της Γονεϊκής Στήριξης και Προστασίας Εξαρτημένων Θεσσαλονίκης (Υπ.2, Πρόγραμμα Κεντρικής Μακεδονίας 2021-2024, MIS 6001945) πραγματοποίησε αποκριάτικη γιορτή, κατά την οποία τα παιδιά…
Επικοινωνήστε με τον ΟΚΑΝΑ

Σε όλες τις κατηγορίες της ιστοσελίδας μας θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες για το έργο του ΟΚΑΝΑ και τα προγράμματα που υλοποιεί σε όλους τους τομείς των δραστηριοτήτων του. Ειδικότερα, στην κατηγορία FAQ θα βρείτε πιο εξειδικευμένα άρθρα για θέματα πρόληψης και θεραπείας αλλά και πληροφορίες για τις εξαρτησιογόνες ουσίες και τις επιπτώσεις από τη χρήση τους. Σε περίπτωση που χρειάζεστε μία πληροφορία που δεν μπορείτε να βρείτε μέσα από τις σελίδες του web site, στείλτε μας το ερώτημά σας στο questions@okana.gr ή χρησιμοποιήστε την παρακάτω φόρμα επικοινωνίας και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα λάβετε την απάντηση από το εξειδικευμένο προσωπικό του ΟΚΑΝΑ.

Αν χρειάζεστε βοήθεια, υποστήριξη ή συμβουλές για την αντιμετώπιση προβλήματος που σχετίζεται με τη χρήση ουσιών απευθυνθείτε στην ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ SOS του ΟΚΑΝΑ καλώντας το 1031.

Για ερωτήματα που σχετίζονται με τον τρόπο διαχείρισης, επεξεργασίας και προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, παρακαλούμε όπως τα αποστείλετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση: dpo@okana.gr