Απολογισμός διημέρου εκδηλώσεων για το φαινόμενο της εξάρτησης στη Σητεία από το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας
Το Δίκτυο Συνεργασίας Εκπαιδευτικών και το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Σητείας διοργάνωσαν στις 26 και 27 Ιανουαρίου ένα διήμερο εκδηλώσεων σχετικά με το φαινόμενο της εξάρτησης.
Είχε προηγηθεί το Σάββατο 26 Ιανουαρίου μια σειρά ομιλιών για το φαινόμενο στο Πολύκεντρο Σητείας.
Οι ομιλητές, κ. Σωτήρης Λαϊνάς (Ψυχολόγος, MSc, PhD, Συντονιστής Προγραμμάτων Προαγωγής Αυτοβοήθειας Α.Π.Θ.) και κ. Αλέξανδρος Γεωργίου (Κοινωνικός Επιστήμονας, MSc, Υπεύθυνος Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας Θεσσαλονίκης) παρουσίασαν συνοπτικά τους μύθους που περιβάλλουν το φαινόμενο της εξάρτησης καθώς και τρόπους αντιμετώπισης αυτού, τόσο με βάση τη διεθνή έρευνα και βιβλιογραφία όσο και την εικοσαετή εμπειρία τους στο πεδίο των εξαρτήσεων.
Παράλληλα, στο πλαίσιο των ομιλιών πραγματοποιήθηκε παρουσίαση των δράσεων του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας Σητείας, με έμφαση στις δράσεις του προγράμματος στο πεδίο της πρόληψης των εξαρτήσεων και των ψυχοκοινωνικών προβλημάτων.
Πραγματοποιήθηκε, επιπλέον, μια παρουσίαση του Δικτύου Συνεργασίας Εκπαιδευτικών, από την κα Ελευθερία Κούτρα, Εκπαιδευτικό Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, μέλος του Δικτύου Συνεργασίας Εκπαιδευτικών.
Την Κυριακή 27 Ιανουαρίου και ώρα 11:00, στο Γενικό Λύκειο Σητείας, πραγματοποιήθηκαν δυο παράλληλα εργαστήρια με τίτλο «Συζητώντας για το ρόλο του σχολείου στην πρόληψη και την αντιμετώπιση του φαινομένου της εξάρτησης», το οποίο απευθυνόταν κυρίως σε εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Το εργαστήρι παρακολούθησαν και λειτουργοί υγείας και κοινωνικοί επιστήμονες.
Ειδικότερα, στα εργαστήρια δόθηκε έμφαση στις αιτίες και τους τρόπους αντιμετώπισης τόσο των εξαρτήσεων, καθώς και στο ρόλο του σχολείου στην πρόληψη και την αντιμετώπιση του φαινομένου. Στο πλαίσιο των εργαστηρίων, αξιοποιώντας την εμπειρία των ίδιων των εκπαιδευτικών μέσα σε ομάδες εργασίας, η συζήτηση εστίασε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η σχολική κοινότητα σχετικά με τις εξαρτήσεις και άλλα ψυχοκοινωνικά προβλήματα. Αναδείχθηκαν, ακόμη, οι προϋποθέσεις για την αντιμετώπιση και την πρόληψή τους, δίνοντας έμφαση στους στόχους της σχολικής κοινότητας και στο ρόλο του εκπαιδευτικού.
Λίγα λόγια για το Δίκτυο Συνεργασίας Εκπαιδευτικών:
Το Δίκτυο Συνεργασίας Εκπαιδευτικών για θέματα πρόληψης της εξάρτησης και άλλων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων αποτελεί μια προσπάθεια εκπαιδευτικών με βασικό στόχο την αλληλοϋποστήριξη και την αλληλοβοήθεια μεταξύ τους σε θέματα που αφορούν τη σχολική κοινότητα και το ρόλο του εκπαιδευτικού μέσα σε αυτήν, με κοινό όραμα μια πιο ουσιαστική εκπαίδευση. Επιπλέον, στόχος του δικτύου είναι ο σχεδιασμός εκδηλώσεων και δράσεων, οι οποίες μπορούν να συμβάλουν στην πρόληψη των εξαρτήσεων και άλλων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων.
Για να δείτε το σχετικό βίντεο πατήστε εδώ.