21.02.2019

Απολογισμός διημέρου εκδηλώσεων για το φαινόμενο της εξάρτησης στη Σητεία από το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας

Νέα του Οκανά

Το Δίκτυο Συνεργασίας Εκπαιδευτικών και το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Σητείας διοργάνωσαν στις 26 και 27 Ιανουαρίου ένα διήμερο εκδηλώσεων σχετικά με το φαινόμενο της εξάρτησης.

Είχε προηγηθεί το Σάββατο 26 Ιανουαρίου μια σειρά ομιλιών για το φαινόμενο στο Πολύκεντρο Σητείας.

Οι ομιλητές, κ. Σωτήρης Λαϊνάς (Ψυχολόγος, MSc, PhD, Συντονιστής Προγραμμάτων Προαγωγής Αυτοβοήθειας Α.Π.Θ.) και κ. Αλέξανδρος Γεωργίου (Κοινωνικός Επιστήμονας, MSc, Υπεύθυνος Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας Θεσσαλονίκης) παρουσίασαν συνοπτικά τους μύθους που περιβάλλουν το φαινόμενο της εξάρτησης καθώς και τρόπους αντιμετώπισης αυτού, τόσο με βάση τη διεθνή έρευνα και βιβλιογραφία όσο και την εικοσαετή εμπειρία τους στο πεδίο των εξαρτήσεων.

Παράλληλα, στο πλαίσιο των ομιλιών πραγματοποιήθηκε παρουσίαση των δράσεων του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας Σητείας, με έμφαση στις δράσεις του προγράμματος στο πεδίο της πρόληψης των εξαρτήσεων και των ψυχοκοινωνικών προβλημάτων.

Πραγματοποιήθηκε, επιπλέον, μια παρουσίαση του Δικτύου Συνεργασίας Εκπαιδευτικών, από την κα Ελευθερία Κούτρα, Εκπαιδευτικό Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, μέλος του Δικτύου Συνεργασίας Εκπαιδευτικών.

Την Κυριακή 27 Ιανουαρίου και ώρα 11:00, στο Γενικό Λύκειο Σητείας, πραγματοποιήθηκαν δυο παράλληλα εργαστήρια με τίτλο «Συζητώντας για το ρόλο του σχολείου στην πρόληψη και την αντιμετώπιση του φαινομένου της εξάρτησης», το οποίο απευθυνόταν κυρίως σε εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Το εργαστήρι παρακολούθησαν και λειτουργοί υγείας και κοινωνικοί επιστήμονες.

Ειδικότερα, στα εργαστήρια δόθηκε έμφαση στις αιτίες και τους τρόπους αντιμετώπισης τόσο των εξαρτήσεων, καθώς και στο ρόλο του σχολείου στην πρόληψη και την αντιμετώπιση του φαινομένου. Στο πλαίσιο των εργαστηρίων, αξιοποιώντας την εμπειρία των ίδιων των εκπαιδευτικών μέσα σε ομάδες εργασίας, η συζήτηση εστίασε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η σχολική κοινότητα σχετικά με τις εξαρτήσεις και άλλα ψυχοκοινωνικά προβλήματα. Αναδείχθηκαν, ακόμη, οι προϋποθέσεις για την αντιμετώπιση και την πρόληψή τους, δίνοντας έμφαση στους στόχους της σχολικής κοινότητας και στο ρόλο του εκπαιδευτικού.

Λίγα λόγια για το Δίκτυο Συνεργασίας Εκπαιδευτικών:

Το Δίκτυο Συνεργασίας Εκπαιδευτικών για θέματα πρόληψης της εξάρτησης και άλλων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων αποτελεί μια προσπάθεια εκπαιδευτικών με βασικό στόχο την αλληλοϋποστήριξη και την αλληλοβοήθεια μεταξύ τους σε θέματα που αφορούν τη σχολική κοινότητα και το ρόλο του εκπαιδευτικού μέσα σε αυτήν, με κοινό όραμα μια πιο ουσιαστική εκπαίδευση. Επιπλέον, στόχος του δικτύου είναι ο σχεδιασμός εκδηλώσεων και δράσεων, οι οποίες μπορούν να συμβάλουν στην πρόληψη των εξαρτήσεων και άλλων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων.

Για να δείτε το σχετικό βίντεο πατήστε εδώ.

1-IMG 20190126 124801 web-1024x768

2-IMG 20190127 131205 web-1024x768

3-IMG 20190127 134029 web-1024x768

Σχετικά Νέα

Νέα του Οκανά
26.06.2024
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, 26η Ιουνίου, τα στελέχη της "Γονεϊκής Στήριξης και Προστασίας Εξαρτημένων", ΟΚΑΝΑ Πάτρας (Υπ. 4, Πρόγραμμα Δυτική Ελλάδα 2021-2027, MIS: 6004273),…
Νέα του Οκανά
26.06.2024
Με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών, στις 26 Ιουνίου διανεμήθηκε,σε φορείς και υπηρεσίες της Πάτρας, υλικό δημοσιότητας, από τις Δομές Άμεσης Πρόσβασης ΟΚΑΝΑ ( Πρόγραμμα Δυτική Ελλάδα…
Νέα του Οκανά
01.04.2024
Ο Σταθμός Φροντίδας Εξαρτημένων Ατόμων του ΟΚΑΝΑ, σε συνεργασία με την Θετική Φωνή και το Check Point, έδωσε τη δυνατότητα στους ωφελούμενους που λαμβάνουν τις υπηρεσίες του, να πραγματοποιήσουν,…
Επικοινωνήστε με τον ΟΚΑΝΑ

Σε όλες τις κατηγορίες της ιστοσελίδας μας θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες για το έργο του ΟΚΑΝΑ και τα προγράμματα που υλοποιεί σε όλους τους τομείς των δραστηριοτήτων του. Ειδικότερα, στην κατηγορία FAQ θα βρείτε πιο εξειδικευμένα άρθρα για θέματα πρόληψης και θεραπείας αλλά και πληροφορίες για τις εξαρτησιογόνες ουσίες και τις επιπτώσεις από τη χρήση τους. Σε περίπτωση που χρειάζεστε μία πληροφορία που δεν μπορείτε να βρείτε μέσα από τις σελίδες του web site, στείλτε μας το ερώτημά σας στο questions@okana.gr ή χρησιμοποιήστε την παρακάτω φόρμα επικοινωνίας και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα λάβετε την απάντηση από το εξειδικευμένο προσωπικό του ΟΚΑΝΑ.

Αν χρειάζεστε βοήθεια, υποστήριξη ή συμβουλές για την αντιμετώπιση προβλήματος που σχετίζεται με τη χρήση ουσιών απευθυνθείτε στην ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ SOS του ΟΚΑΝΑ καλώντας το 1031.

Για ερωτήματα που σχετίζονται με τον τρόπο διαχείρισης, επεξεργασίας και προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, παρακαλούμε όπως τα αποστείλετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση: dpo@okana.gr