2η Συνάντηση Παγκόσμιου Δικτύου Εθνικών Εταίρων του ΠΟΥ για την εφαρμογή της Παγκόσμιας Στρατηγικής για τη μείωση της επιβλαβούς χρήσης του αλκοόλ
Πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη από τις 12 έως τις 14 Μαΐου η 2η Συνάντηση του Παγκόσμιου Δικτύου Εθνικών Εταίρων του ΠΟΥ σχετικά με την εφαρμογή της παγκόσμιας στρατηγικής για τη μείωση της επιβλαβούς χρήσης του αλκοόλ, η οποία είχε υιοθετηθεί στην 63η Παγκόσμια Σύνοδο για την Υγεία το 2010. Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, κ. Μιχάλης Κατρίνης.
Η Συνάντηση σκοπό είχε την ενίσχυση του Παγκόσμιου Δικτύου Εθνικών Εκπροσώπων, τη δημιουργία, υλοποίηση και διατήρηση των αναγκαίων πολιτικών καθώς και την επεξεργασία και εφαρμογή των αναγκαίων μηχανισμών για τη μείωση της επιβλαβούς χρήσης του αλκοόλ. Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της Συνάντησης από τον ΠΟΥ (Global status report on alcohol and health 2014), το 2012 η υπερκατανάλωση αλκοόλ προκάλεσε παγκοσμίως το θάνατο 3,3 εκατομμυρίων ανθρώπων (1 στους 20 θανάτους), δηλαδή, περισσότερους από το AIDS, τη φυματίωση και τη βία μαζί.
Από την πλευρά του ΠΟΥ εκφράστηκαν φόβοι για επιδείνωση της κατάστασης και τονίστηκε η ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών σε εθνικό, περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο σχετικά με την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κατανάλωσης αλκοόλ. Στο πλαίσιο αυτό ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάπτυξη και υλοποίηση μέτρων και πολιτικών αντιμετώπισης σε εθνικό επίπεδο μέσω της ανταλλαγής εμπειριών και εφαρμοσμένων πρακτικών επιλεγμένων χωρών και περιφερειών.
Καθοριστικής σημασίας κρίθηκε ο συντονισμός των μελλοντικών δράσεων, καθώς και η συνεργασία και υποστήριξη των κρατών προκειμένου να αναπτύξουν την απαιτούμενη υποδομή και τα αναγκαία εργαλεία για την επιτυχημένη εφαρμογή της Παγκόσμιας Στρατηγικής.
Σε παρέμβασή του, ο κ. Κατρίνης τόνισε την αξία της Συνάντησης υπογραμμίζοντας ότι «η παρουσία της Ελλάδας σε μία τέτοια προσπάθεια είναι πολύ σημαντική καθώς οι συμμετέχουσες χώρες βρίσκονται σε διαφορετικό στάδιο εφαρμογής πολιτικών αντιμετώπισης της κατάχρησης του αλκοόλ και ως εκ τούτου, τα κράτη που έχουν μακρά εμπειρία μέσα από την εφαρμογή προηγμένων μοντέλων πολιτικής θα συνεισφέρουν σημαντικά στις χώρες που βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι συνθήκες και τα δεδομένα μας είναι ευμετάβλητα, καθώς ακολουθούν τις γενικότερες οικονομικές, κοινωνικές και τεχνολογικές εξελίξεις, άρα, και τα πρότυπα κατανάλωσης αλκοόλ μεταβάλλονται και τα μέτρα για την αντιμετώπισή της θα πρέπει να εξελίσσονται διαρκώς, ώστε να προσαρμόζονται στα εκάστοτε δεδομένα».
Πρόσθεσε, τέλος, ότι «η ενθάρρυνση των χωρών να δημιουργήσουν και να εφαρμόσουν περισσότερο πολιτικές πρόληψης του προβλήματος παρά καταστολής είναι υψίστης σημασίας, εντάσσοντας την υπερκατανάλωση του αλκοόλ στους εθισμούς, οι οποίοι επιβάλλεται να προλαμβάνονται σε όσο το δυνατόν πιο πρώιμο στάδιο δίνοντας έμφαση στην προστασία των νέων».
Για να δείτε αναλυτικά την Έκθεση του ΠΟΥ για το αλκοόλ και την υγεία 2014 πατήστε εδώ