16.05.2014

2η Συνάντηση Παγκόσμιου Δικτύου Εθνικών Εταίρων του ΠΟΥ για την εφαρμογή της Παγκόσμιας Στρατηγικής για τη μείωση της επιβλαβούς χρήσης του αλκοόλ

Νέα του Οκανά

Πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη από τις 12 έως τις 14 Μαΐου η 2η Συνάντηση του Παγκόσμιου Δικτύου Εθνικών Εταίρων του ΠΟΥ σχετικά με την εφαρμογή της παγκόσμιας στρατηγικής για τη μείωση της επιβλαβούς χρήσης του αλκοόλ, η οποία είχε υιοθετηθεί στην 63η Παγκόσμια Σύνοδο για την Υγεία το 2010. Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, κ. Μιχάλης Κατρίνης.

Η Συνάντηση σκοπό είχε την ενίσχυση του Παγκόσμιου Δικτύου Εθνικών Εκπροσώπων, τη δημιουργία, υλοποίηση και διατήρηση των αναγκαίων πολιτικών καθώς και την επεξεργασία και εφαρμογή των αναγκαίων μηχανισμών για τη μείωση της επιβλαβούς χρήσης του αλκοόλ. Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της Συνάντησης από τον ΠΟΥ (Global status report on alcohol and health 2014), το 2012 η υπερκατανάλωση αλκοόλ προκάλεσε παγκοσμίως το θάνατο 3,3 εκατομμυρίων ανθρώπων (1 στους 20 θανάτους), δηλαδή, περισσότερους από το AIDS, τη φυματίωση και τη βία μαζί.

Από την πλευρά του ΠΟΥ εκφράστηκαν φόβοι για επιδείνωση της κατάστασης και τονίστηκε η ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών σε εθνικό, περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο σχετικά με την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κατανάλωσης αλκοόλ. Στο πλαίσιο αυτό ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάπτυξη και υλοποίηση μέτρων και πολιτικών αντιμετώπισης σε εθνικό επίπεδο μέσω της ανταλλαγής εμπειριών και εφαρμοσμένων πρακτικών επιλεγμένων χωρών και περιφερειών.

Καθοριστικής σημασίας κρίθηκε ο συντονισμός των μελλοντικών δράσεων, καθώς και η συνεργασία και υποστήριξη των κρατών προκειμένου να αναπτύξουν την απαιτούμενη υποδομή και τα αναγκαία εργαλεία για την επιτυχημένη εφαρμογή της Παγκόσμιας Στρατηγικής.

Σε παρέμβασή του, ο κ. Κατρίνης τόνισε την αξία της Συνάντησης υπογραμμίζοντας ότι «η παρουσία της Ελλάδας σε μία τέτοια προσπάθεια είναι πολύ σημαντική καθώς οι συμμετέχουσες χώρες βρίσκονται σε διαφορετικό στάδιο εφαρμογής πολιτικών αντιμετώπισης της κατάχρησης του αλκοόλ και ως εκ τούτου, τα κράτη που έχουν μακρά εμπειρία μέσα από την εφαρμογή προηγμένων μοντέλων πολιτικής θα συνεισφέρουν σημαντικά στις χώρες που βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι συνθήκες και τα δεδομένα μας είναι ευμετάβλητα, καθώς ακολουθούν τις γενικότερες οικονομικές, κοινωνικές και τεχνολογικές εξελίξεις, άρα, και τα πρότυπα κατανάλωσης αλκοόλ μεταβάλλονται και τα μέτρα για την αντιμετώπισή της θα πρέπει να εξελίσσονται διαρκώς, ώστε να προσαρμόζονται στα εκάστοτε δεδομένα».

Πρόσθεσε, τέλος, ότι «η ενθάρρυνση των χωρών να δημιουργήσουν και να εφαρμόσουν περισσότερο πολιτικές πρόληψης του προβλήματος παρά καταστολής είναι υψίστης σημασίας, εντάσσοντας την υπερκατανάλωση του αλκοόλ στους εθισμούς, οι οποίοι επιβάλλεται να προλαμβάνονται σε όσο το δυνατόν πιο πρώιμο στάδιο δίνοντας έμφαση στην προστασία των νέων».

Για να δείτε αναλυτικά την Έκθεση του ΠΟΥ για το αλκοόλ και την υγεία 2014 πατήστε εδώ

Σχετικά Νέα

Νέα του Οκανά
01.04.2024
Ο Σταθμός Φροντίδας Εξαρτημένων Ατόμων του ΟΚΑΝΑ, σε συνεργασία με την Θετική Φωνή και το Check Point, έδωσε τη δυνατότητα στους ωφελούμενους που λαμβάνουν τις υπηρεσίες του, να πραγματοποιήσουν,…
Νέα του Οκανά
31.03.2024
Άρθρο του Προέδρου του ΟΚΑΝΑ, κ. Αθ. Θεοχάρη, στην εφημερίδα "Απογευματινή" της Κυριακής και στον κ. Βασίλη Βενιζέλο, αναφορικά με το Χώρο Εποπτευόμενη Χρήσης "STEKI46" δύο χρόνια μετά την ίδρυσή του…
Νέα του Οκανά
28.03.2024
Το Πρόγραμμα της Γονεϊκής Στήριξης και Προστασίας Εξαρτημένων Θεσσαλονίκης (Υπ.2, Πρόγραμμα Κεντρικής Μακεδονίας 2021-2024, MIS 6001945) πραγματοποίησε αποκριάτικη γιορτή, κατά την οποία τα παιδιά…
Επικοινωνήστε με τον ΟΚΑΝΑ

Σε όλες τις κατηγορίες της ιστοσελίδας μας θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες για το έργο του ΟΚΑΝΑ και τα προγράμματα που υλοποιεί σε όλους τους τομείς των δραστηριοτήτων του. Ειδικότερα, στην κατηγορία FAQ θα βρείτε πιο εξειδικευμένα άρθρα για θέματα πρόληψης και θεραπείας αλλά και πληροφορίες για τις εξαρτησιογόνες ουσίες και τις επιπτώσεις από τη χρήση τους. Σε περίπτωση που χρειάζεστε μία πληροφορία που δεν μπορείτε να βρείτε μέσα από τις σελίδες του web site, στείλτε μας το ερώτημά σας στο questions@okana.gr ή χρησιμοποιήστε την παρακάτω φόρμα επικοινωνίας και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα λάβετε την απάντηση από το εξειδικευμένο προσωπικό του ΟΚΑΝΑ.

Αν χρειάζεστε βοήθεια, υποστήριξη ή συμβουλές για την αντιμετώπιση προβλήματος που σχετίζεται με τη χρήση ουσιών απευθυνθείτε στην ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ SOS του ΟΚΑΝΑ καλώντας το 1031.

Για ερωτήματα που σχετίζονται με τον τρόπο διαχείρισης, επεξεργασίας και προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, παρακαλούμε όπως τα αποστείλετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση: dpo@okana.gr