Okana

Οι δράσεις του ΣΔΕ – Τμήμα Αθηνών το Μάρτιο

Πάμε Θέατρο! «Πέτρες στις τσέπες του» στο Θέατρο Κιβωτός

Την Τετάρτη, 14 Μαρτίου, εκπαιδευόμενοι και εκπαιδευτές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν, στην 3η θεατρική τους έξοδο για τη φετινή σχολική χρονιά, την πολυσυζητημένη ιρλανδική κωμωδία της Μαρί Τζόουνς «Πέτρες στις τσέπες του», σε σκηνοθεσία-ερμηνεία των Γιώργου Χρυσοστόμου και Μάκη Παπαδημητρίου. Κι αυτό χάρη στην ευγενική χορηγία του Θεάτρου του Νέου Κόσμου, το οποίο και ευχαριστούν.

Στην γλυκόπικρη αυτή κωμωδία δύο Βoρειοϊρλανδοί κομπάρσοι αναζητούν μερίδιο από την λάμψη των σταρ. Έτσι, ανεβάζουν το δικό τους έργο, αφηγούμενοι τις εμπειρίες τους ως κομπάρσοι σε μια μεγάλη χολυγουντιανή παραγωγή που γυρίστηκε στα μέρη τους. Το χαρισματικό και ταλαντούχο ντουέτο των ηθοποιών αναδεικνύει ένα επίπλαστο Χόλυγουντ με φόντο μια αγροτική κοινότητα της Ιρλανδίας, της οποίας οι κάτοικοι είναι οι κομπάρσοι-θύματα της χολυγουντιανής παραγωγής.

Η παράδοση της σκυτάλης από τη συγγραφέα στους δυο ηθοποιούς "πολυεργαλεία" είναι ένα από τα ατού της παράστασης. Παίζοντας οι δυο ηθοποιοί όλους τους ρόλους ως καρικατούρες οδηγούν το κοινό σε μια εμπειρία stand up comedy. Αν και το έργο γράφτηκε στα 90΄ς, παραμένει επίκαιρο.

 

palia vouli 1

 

Επίσκεψη στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο με αφορμή τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου

Μια πρωτόγνωρη και μοναδική εμπειρία βίωσαν οι εκπαιδευόμενοι την Παρασκευή, 23 Μαρτίου, όταν κάθισαν στα έδρανα της Παλαιάς Βουλής, εκεί ακριβώς όπου κάθισαν οι βουλευτές του πρώτου ελληνικού κράτους. Σε αυτήν την ιστορική αίθουσα συνεδριάσεων του Ελληνικού Κοινοβουλίου τους υποδέχτηκε εγκάρδια η ξεναγός-υπάλληλος του Μουσείου, κυρία Ζυγούρη, η οποία ήταν πολύ κατατοπιστική και παραστατική: ζωντάνεψε με την ξενάγησή της την ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης.

Οι εκπαιδευόμενοι επισκέφθηκαν όλες τις αίθουσες του Μουσείου και θαύμασαν ελαιογραφίες, υδατογραφίες, σχέδια, χάρτες, χαρακτικά, λιθογραφίες, ενθύμια και προσωπικά αντικείμενα ιστορικών προσώπων, προτομές, προσωπογραφίες και όπλα αγωνιστών. «Ένιωσα δέος και σεβασμό, συγκίνηση για το καλωσόρισμα, σαν ένας άλλος αγωνιστής της εποχής πού ζούμε και του αγώνα ζωής και διά βίου μάθησης που δίνουμε» ήταν μερικά από τα σχόλια των εκπαιδευομένων.

 

Οι «Στυλοβάτες» στο σχολείο μας

To Εξειδικευμένο Κέντρο Κοινωνικής και Επαγγελματικής Ένταξης (ΕΚΚΕΕ) του ΟΚΑΝΑ εξέδωσε πρόσφατα το βιβλίο «Ποιήματα και Πεζά» της Ομάδας Δημιουργικής Γραφής «Στυλοβάτες». Με αφορμή την έκδοση αυτού του βιβλίου το ΣΔΕ προσκάλεσε τους «Στυλοβάτες» στο σχολείο μαζί με την συντονίστριά τους Δήμητρα Τσέλικα, στο πλαίσιο του Γλωσσικού Γραμματισμού, για να παρουσιάσουν οι ίδιοι το βιβλίο τους.

Ήταν μια ιδιαίτερα εγκάρδια εκδήλωση, όπου οι δημιουργοί (Δημήτρης Αθανασιάδης, Φιλιώ Αρμπιλιά, Ελευθερία Λεοντίου, Κώστας Σολιδάκης, Πιπίνα Τζωρτζάκη, Ματίνα Τσακίρη) εξήγησαν πώς λειτουργεί το Εργαστήριο Δημιουργικής Γραφής και απήγγειλαν αποσπάσματα από το έργο τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι χάρισαν ένα βιβλίο στον κάθε εκπαιδευόμενο, ενώ οι εκπαιδευόμενοι του ΣΔΕ τούς δώρισαν χειροποίητες λαμπάδες που έφτιαξαν οι ίδιοι ειδικά για τους «Στυλοβάτες».

 

Συναυλία «Δίπτυχο» του Αλκίνοου Ιωαννίδη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Χάρη στην ευγενική χορηγία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, εκπαιδευόμενοι και εκπαιδευτές είχαν τη μοναδική ευκαιρία να παραστούν στη συναρπαστική συναυλία «ΔΙΠΤΥΧΟ» του Aλκίνοου Ιωαννίδη την Πέμπτη 29 Μαρτίου. Ήταν μια ανεπανάληπτη εμπειρία!

 

piop 1

 

Θεατρικό παιχνίδι στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς

Την Παρασκευή 30 Μαρτίου, τελευταία ημέρα πριν τις διακοπές του Πάσχα, σε γιορτινή ατμόσφαιρα η ομάδα του ΣΔΕ συμμετείχε σε εργαστήριο θεατρικού παιχνιδιού που οργάνωσε ειδικά για το ΣΔΕ το ΠΙΟΠ, στο κεντρικό του κτήριο στην Πλάκα, με εμψυχώτρια την ηθοποιό Αγγελική Φράγκου. Η ομάδα του ΣΔΕ ευχαριστεί το ΠΙΟΠ για την άψογη φιλοξενία του και την Αγγελική με τη συνεργάτιδά της Ευδοκία για το αστείρευτο κέφι τους. Το πόσο απόλαυσε η ομάδα το εργαστήριο, το αποτυπώνουν ξεκάθαρα οι φωτογραφίες του Στέλιου Φούντα, που ακούραστα απαθανατίζει όλες τις εξωσχολικές δράσεις του ΣΔΕ.